(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike

諗過都係100最好 之後睇留言點解又小數又質數比較有利

仲以為自己諗錯左

唔係真係要你玩一次睇下邊個嬴 係睇你識唔識揀最佳答案

撞邊個數字都一樣有機同人撞或輸比更大數字 點解唔寫100

最壞情況都係攬抄 點都唔會輸

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
Best strategy is not necessarily the winning strategy
事實就係你只可以精神上打飛機話自己揀左最好嘅策略
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

你諗番原意係咩先
北海道大學入學試佔60分題目就係睇你好唔好運撞中邊個數字?

我就覺得試你識唔識揀best strategy 多於真係睇班上23人邊個嬴

嬴就加60分咁ON9 反過事實揀100係輸左 揀63係嬴

你解釋到點解63值得嬴咩 下次再揀63又一定嬴咩

嘩 上面成班低能連我想講咩都唔知
game theory就緊係揀100 呢個唔多講 讀過數嘅人都知
我而家想恥笑果班揀100 然後
覺得自己無輸嘅人
事實上你地輸撚左
唔洗精神打飛機話自己揀左最好嘅Option
因為你揀左都好 最後結果係
你地輸撚左

其實你見到邊個話自己無輸?
贏輸又點?
有得分咩
小學畢業未?

懶醒既傻鳩 又開個稻草人

唔知佢做咩事咁激動

係啊 好激動啊
成班文盲理解錯誤 然後又唔做Reference check
比我撚狗咁撚完之外 開始對人唔對事
好激動啊

咁你係好激動呀嗎

輕鬆題目傾下講下笑姐 洗唔洗咁激動

咪話左岩岩現實試驗100係輸 但理論上100都係最佳選擇

你生活好大壓力咩

理論最佳選擇
即係話玩100次你簡100次100應該會贏最多
但我點諗都唔覺得係(人數基數大於選擇個range好大嘅話)
所以唔好安慰自己啦
無最論最佳但係(狂)輸呢件事
最非你話你係岩岩第一場唔好彩

理論上,成個遊戲好簡單,就係唔好同人撞諗法
所以揀100一定死緊

咪係,係玩唔好同人撞諗法啊

話100 最好既去睇下呢個POST 個TEST啦

最多人簡既係100啊,仲講乜柒strategy

咁你解釋下揀邊個數字先係最少人揀 最高勝率

成條問題既根本係源自一個考試題目 你有可能用統計方法搵最高勝率答案咩
事實係任何一個數都比100有較高勝率
有無諗過自己有盲點啊

你點計出黎 任何一個數都比100有較高勝率

我都想睇下

自己睇番個TEST RESULT 啦

唔知佢做咩事咁激動

係啊 好激動啊
好激動啊

咁你係好激動呀嗎

你生活好大壓力咩

理論最佳選擇
所以唔好安慰自己啦

所以揀100一定死緊

成條問題既根本係源自一個考試題目 你有可能用統計方法搵最高勝率答案咩

我計唔到最高勝率嘅答案
但我好肯定最低勝率嘅答案就係你地所謂嘅最佳選擇嘅答案

你計唔到最高 但又計到最低?

用統計學角度答呢條題目真係岩咩

仲以為自己諗錯左

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
Best strategy is not necessarily the winning strategy
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

你諗番原意係咩先

我就覺得試你識唔識揀best strategy 多於真係睇班上23人邊個嬴

game theory就緊係揀100 呢個唔多講 讀過數嘅人都知
覺得自己無輸嘅人
事實上你地輸撚左
你地輸撚左

贏輸又點?
有得分咩
小學畢業未?

唔知佢做咩事咁激動

係啊 好激動啊
好激動啊

咁你係好激動呀嗎

你生活好大壓力咩

理論最佳選擇

所以唔好安慰自己啦

因為你點諗都唔覺得係 所以叫人唔好安慰自己 ?

紅字果part我諗你誤解左呢個題目

學你咁詮釋"理論最佳選擇"
假設玩100次勝率最高係50 咁50就係"理論最佳選擇"?

呢條題目既最佳意思唔係勝率最高 而係揀邊個數字可能結果最好
唔需要理數字同勝率 揀任何數字都有可能撞或輸更大 咁唯有揀100先係最佳但最佳唔等率必勝

首先咁講 人數越多
高no.得分機率越低
依家正正係講緊
你連續玩十場
假設你連續十場都簡同一個no.
(你真係玩十場就唔會咁on9啦)
到底邊個no. 最後得分會最多
你其實都係計expected value
睇下你覺得(因為我唔識計)100得分嘅機率同其他no.嘅機率有無差咁多倍
例如你覺得100有一成機會
50有3成
50就係最佳選擇啦

我大概明你講咩 但呢條題目係入學試試題

你無辦法用統計學方法黎搵最高勝率答案/最佳選擇

又無population 又無講玩幾多次

我覺得似logic題多過似stat題

popluation黎講有
要自己估算報考學生
(用上年報考學生)
89呀 Google form巴打出黎啦

😂😂我亂填ja wo 咁都有得贏

仲以為自己諗錯左

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

你諗番原意係咩先

覺得自己無輸嘅人
事實上你地輸撚左
你地輸撚左

贏輸又點?
有得分咩
小學畢業未?

唔知佢做咩事咁激動

係啊 好激動啊
好激動啊

咁你係好激動呀嗎

你生活好大壓力咩

理論最佳選擇
所以唔好安慰自己啦

所以揀100一定死緊

有無諗過自己有盲點啊

我都想睇下

一個test代表到d咩?

63嬴左所以63係最高勝率選擇
Btw呢個遊戲如果係由同一班人重複進行幾個回合應該會好好玩
考智力同心理

咁根據某d巴打既logic 63同89就係最高勝率選擇啦
討論邊個數字係最高勝率有意思咩?
根本就證明唔到,大家都係9up

sample size?
揀100就正如兩個壞鐘
一隻停左既鐘 每日總會準時兩次
但俾你選擇就會揀一隻慢n分鐘既鐘
討論邊個數字係最高勝率有意思咩?
根本就證明唔到,大家都係9up

根本就唔應該用 "勝率" 黎衡量最佳選擇

上邊d人又叫你睇test result黎證明100係最低勝率選擇嫁啦

仲以為自己諗錯左

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

你諗番原意係咩先

覺得自己無輸嘅人
事實上你地輸撚左
你地輸撚左

贏輸又點?
有得分咩
小學畢業未?

唔知佢做咩事咁激動

係啊 好激動啊
好激動啊

咁你係好激動呀嗎

你生活好大壓力咩

理論最佳選擇
所以唔好安慰自己啦

所以揀100一定死緊

有無諗過自己有盲點啊

我都想睇下

咪屈鳩我,我話100係最細,無講63最大
一個TEST唔代表啲咩,但個TEST話你知簡100既係大比數輸,有無比到啲咩信息你
分析大家都做左好多啦,

我只係想多謝出google form 果位巴打,估唔到真係可以一大班人試到個問題,唔係紙上談兵。真心覺得好正!!
其實係咪可以搵電腦sim下
一開始ver.0 AI完全係白痴,每個數字都有1/100機會揀
咁就可以計出玩家揀每一個數字贏嘅機率係幾多
玩家根據呢個機率update佢嘅strategy(譬如100有1/2機會贏,99有1/4機會贏,咁新策略揀100嘅機率就係99嘅兩倍)
然後AI照抄呢個策略,update做ver.1
然後用ver.1 AI再loop一次
loop幾次之後睇下個strategy係揀邊個數機率最高
影響結果嘅因素
1.人口基數
2.參與者嘅質素
3.地區/文化(唔同地方都會有唔同嘅特殊數目)
4.參與者是否認識
5.參與者可否交流(資訊流通)

可能性太多,無法估計
其實冇所謂最佳選擇,只可以因應唔同情況而作出選擇

未出第二次結果 89之前得 一次試驗 63

都夠膽死有人叫人去睇呢一次test result證明100係最低勝率選擇啦

一直都講緊個遊戲係鳩撞,從來都唔會有最高勝率最佳選擇出現

都夠膽死有人叫人去睇呢一次test result證明100係最低勝率選擇啦

1我就覺得係最低
因為你要贏100場 先等於100偷雞一場
贏一場要2-100都唔當選 仲要1唔重覆

仲以為自己諗錯左

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

你諗番原意係咩先

覺得自己無輸嘅人
事實上你地輸撚左
你地輸撚左

贏輸又點?
有得分咩
小學畢業未?

唔知佢做咩事咁激動

係啊 好激動啊
好激動啊

咁你係好激動呀嗎

你生活好大壓力咩

理論最佳選擇
所以唔好安慰自己啦

所以揀100一定死緊

有無諗過自己有盲點啊

我都想睇下

咪屈鳩我,我話100係最細,無講63最大
一個TEST唔代表啲咩,但個TEST話你知簡100既係大比數輸,有無比到啲咩信息你

出現呢個結果係代表好多人都識揀best strategy?

我都係講果句 你唔覺得呢條題目用勝率黎衡量最佳選擇有問題咩?

上邊有人列左一大堆因素會影響每次test既結果
你著重既係實際揀邊個數字會嬴 唔好同人撞
我著重既係揀數字基於咩理由

反過來你考試遇到呢條題目 你覺得填咩數字最好 基於咩理由?
揀100就正如兩個壞鐘
一隻停左既鐘 每日總會準時兩次
但俾你選擇就會揀一隻慢n分鐘既鐘

我覺得揀100就好似六合彩買1,2,3,4,5,6既人
中頭獎既或然率係同其他組合一樣
但你唔會買

好多人就想一注獨得,就期期買1,2,3,4,5,6

不過根據馬會紀錄,每期都好多人買1,2,3,4,5,6

1我就覺得係最低
因為你要贏100場 先等於100偷雞一場
贏一場要2-100都唔當選 仲要1唔重覆

UP乜
連登真係多小學雞
影響結果嘅因素
1.人口基數
2.參與者嘅質素
3.地區/文化(唔同地方都會有唔同嘅特殊數目)
4.參與者是否認識
5.參與者可否交流(資訊流通)
6.遊戲目的(決定參與者保守定進取)
可能性太多,無法估計
其實冇所謂最佳選擇,只可以因應唔同情況而作出選擇
分析大家都做左好多啦,

我只係想多謝出google form 果位巴打,估唔到真係可以一大班人試到個問題,唔係紙上談兵。真心覺得好正!!

round2
https://drive.google.com/open?id=1JHLL7GU7m1mpdjPbMygbDfd37u7Idgf6ZjyTlBWVVFE
分析大家都做左好多啦,

round2
https://drive.google.com/open?id=1JHLL7GU7m1mpdjPbMygbDfd37u7Idgf6ZjyTlBWVVFE

done
應該要設人口上限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞