(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
之前聖誕同班fd玩過類似既遊戲
人數大概十幾人

每人都係1-100揀一個no.
然後每人揀既no.減去平均值
就係你嗰round得到既分數
玩五round
最後總數最多既人贏
之後分數有排名,最少分數有懲罰

咁樣肯定唔係揀1就係揀100
姐係買大細

人數大概十幾人

玩五round
最後總數最多既人贏

吓?
就咁聽你個規則咁一定係個個人都100冇得輸
定係你話可以減負數變翻分
(即例如平均係60,咁簡1果種友就可得1-60= -59 即五十九分)

漏左講
都係唔可以同人撞
如果相同既話
相同數字既人該回合冇分
人數大概十幾人

玩五round
最後總數最多既人贏

咁樣肯定唔係揀1就係揀100
姐係買大細

人數大概十幾人

玩五round
最後總數最多既人贏

吓?
(即例如平均係60,咁簡1果種友就可得1-60= -59 即五十九分)

漏左講
都係唔可以同人撞
如果相同既話
揀相同數字既人該回合冇分
能否用limit寫?咁就可以無限趨向100但唔係100
利申雖然讀過M2但讀屎片唔記得哂
啱啱google完,條題目係氣象學final exam其中一條嚟
btw笑鳩人答案班友係咪覺得自己實啱

氣象學
咁即係好似天文台咁
其他人答晒先睇住人地啲答案黎答

難怪大交合咁廢
人數大概十幾人

玩五round
最後總數最多既人贏

吓?

同埋你講得岩
係減負數變返分
即係同平均數如果係90
而你揀1
你該回合就得到89分
前題係冇人同你撞
成班都On9

係試場到一秒即刻交卷,記得要即刻大叫
我寫左100!夠膽就一齊死!

咁就會有幾個傻仔以為你鳩up,又有幾個諗住有人同你一齊死,安全自保

所以就會寫其他

完美
結果全部都係奇怪冧巴 90 80 70 依d冇人寫
打死都填100,最多攬炒果啲係乜撚野LOGIC 黎

因為大家都以為有人揀
太長唔想用中文打

The strategy of choosing 100 is a weakly dominant strategy.

Consider a player, Alice. We only need to consider two cases:

Case 1: The largest number chosen by the rest of the group is strictly less than 100. Then, Alice can always win by choosing 100, but if she may lose if she chooses a number less than 100.

Case 2: The largest number chosen by the rest of the group is 100. Then, Alice will lose no matter which number she chooses, so she is indifferent between all possible strategies.

The conclusion means that all (rational) players should choose 100, leading to a Nash equilibrium outcome in which all players gain zero point.

Case 2係咁咩?
如果Alice揀99,乜唔係佢贏咩?
成班都On9

咁就會有幾個傻仔以為你鳩up,又有幾個諗住有人同你一齊死,安全自保

所以就會寫其他

完美

考試講野即刻dq啦
啱啱google完,條題目係氣象學final exam其中一條嚟
btw笑鳩人答案班友係咪覺得自己實啱

氣象學
咁即係好似天文台咁
其他人答晒先睇住人地啲答案黎答

難怪大交合咁廢

之前睇過其他試題,唔記得係咪日本
有條係俾幾張圖你,要你揀邊張係個professor
成班都On9

所以就會寫其他

完美

考試講野即刻dq啦

佢就係個終極大On9

ok 咁係考場外面講
99.99999999999999999999999999999999999

無話唔比小數

已經輸咗
有幾條友寫咗100
反正得一個人有得加分 緊係老閪都寫100
正所謂博一博 單車都變摩托

因為大家都以為有人揀

就好似靚女一定有仔
所以無人追一樣
網民齊參與 試解北海道大學超難考題

「由1到100中寫出其中一個你鍾意嘅數字。只要喺唔會同其他同學答案重覆嘅情況下,寫出最大數字嘅人就可以加60分。」有冇人知點答?

成條題目講得好清楚係你鐘意嘅數字,為咗60分揀100咪戇鳩咗囉

幾大都寫我最鐘意嘅數字1
P(n is larger unique number) = P(n is unique)*P(n+1,...,100 are not unique)
Let
a_n = P(n is larger unique number)
b_n = P(n is unique)
1-b_n = P(n is not unique)
a_n = b_n*(1-b_{n+1})*...*(1-b_100)

Assume all players use the same strategy, they choose n with probability p_n
b_n = k(p_n)(p_n)^(k-1)
where k is the number of player

There should be p_1,...,p_100 such that p_1+,...,+p_100=1 and a_1=...=a_100=0.01, which is an equilibrium
唔使寫
因為得100個數字 一定有重複
做其他題算啦
博奕黎講假設大家唔會知對方答案
填100最著數 攪炒晒呢條作廢
無人贏都係博奕既玩法,係自己冇優勢既時候攬炒最多人
P(n is the largest unique number) = P(n is unique)*P(n+1,...,100 are not unique)
Let
a_n = P(n is the largest unique number)
b_n = P(n is unique)
1-b_n = P(n is not unique)
a_n = b_n*(1-b_{n+1})*...*(1-b_100)

Assume all players use the same strategy, they choose n with probability p_n
b_n = k(p_n)(p_n)^(k-1)
where k is the number of player

There should be p_1,...,p_100 such that p_1+,...,+p_100=1 and a_1=...=a_100=0.01, which is an equilibrium
北海道大學都係勁人
所以一定會有人諗住反其道而行咁填90-100呢區
然後大部份正常人都會保險揀70-80呢區
咁你就會諗: 個個應該會諗 70-80 安全,咁揀70-80九成九會撞車
之後你就揀左50-60,點知出到黎超過一半人揀呢個區
可唔可以寫10嘅二次方
數值最大
答案表達方式唔重覆
又係1-100內既數字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞