(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
可能一開始預個pool太大(1000人玩)
221人對落150個數字
好似同100個嘅思考方法唔同
其實話簡最大(100)係best strategy既人睇到兩個TEST 最大既號碼都係大比數咁輸, 有咩感想?

best strategy唔係用嚟贏架

唔係要贏咁玩呢個Game為咩?
證明你嘅睇法好出類拔萃,只要無一個人同我諗嘅野一樣就一定我贏

佢地講架咋 唔係我講架
8 將個8字打橫睇係無限
諗起秋山 brw好多小學雞蛋 又小數點 又無限
諗起秋山 btw好多小學雞蛋 又小數點 又無限
諗起秋山 btw好多小學雞蛋 又小數點 又無限

呢個真
試下一萬人一齊玩個game睇下啲人重會唔會講得出60-70係合理範圍

贏個條件有兩個

1. 無同人撞

2. 最大

先要符合1至會考慮2

所以首要應該係唔同人撞 如果一萬人一齊玩 得100個數字 每個數字都有人揀嘅機率會非常高

但總有啲數字多人揀 有啲數字少人揀 如果係哩個post啲人玩 100會係最多人揀嘅

亦即係100哩個數字距離符合條件1最遠

換句話說 揀100最小機會贏

揀100似乎只係有班人唔想嘥時間諗對手咩心理先會咁答

但博弈論就係要考慮對手點揀去作決定

喺哩個遊戲 越多人撐嘅數字 贏面越低 點解去到30幾頁都咁多傻鳩 睇唔透 咁多人玩game原來唔係為贏

因為唔想承認自己柒
到底會唔會加60分?
有無round 3
太長唔想用中文打

The strategy of choosing 100 is a weakly dominant strategy.

Consider a player, Alice. We only need to consider two cases:

Case 1: The largest number chosen by the rest of the group is strictly less than 100. Then, Alice can always win by choosing 100, but if she may lose if she chooses a number less than 100.

Case 2: The largest number chosen by the rest of the group is 100. Then, Alice will lose no matter which number she chooses, so she is indifferent between all possible strategies.

The conclusion means that all (rational) players should choose 100, leading to a Nash equilibrium outcome in which all players gain zero point.

多謝ching 今日畀人笑我傻仔揀100

佢個答案係答緊唔同既問題

一對一就岩
愛麗斯的彌留之國?
round2我預有好多人玩所以先選個86,點知得200幾人玩
冇任何資訊下玩真係好難玩,完全靠撞
99.99999999999999999999999999999999999

無話唔比小數

咁應該 100.000000000000000000
更大吧
如果真係考大學入學試,我一定唔會諗9填1個算 ,用多d時間做好d其他題目唔好
best strateg論者收晒皮
頭十頁有條傻鳩比人派粒膠就玻璃心罵戰左幾頁,搞到我追post追得幾辛苦。

Between,呢個世界真係多弱智,蠢唔緊要,唔好打咁長浪費人時間丫嘛
頭十頁有條傻鳩比人派粒膠就玻璃心罵戰左幾頁,搞到我追post追得幾辛苦。

Between,呢個世界真係多弱智,蠢唔緊要,唔好打咁長浪費人時間丫嘛

果班應該係考試問佢1+1等於幾,佢地會答"王"仲以為自己好醒
99.99999999999999999999999999999999999

無話唔比小數

更大吧

係時候比拼邊個可以寫出最接近100而又細過100嘅數嘞
我先,100-10^(-99999999999999999999999999999999999)
上面班人講到計得出最大贏面嘅算式(數或者range)
俾人知道就會俾好多人揀
然後變番會輸嘅數
即係即使你計到條贏面大嘅式
你成世都唔講得出街
要自已掘個窿收埋佢
咁呢個post係咪唔需要再討論
考試冇得溝通就有啲似minority game個El Farol bar problem咁要用mixed strategy

如果可以溝通出口術應該係考慮點玩心理戰

利申:9up
其實條題目加60分會唔會過100分先
姐係例如我簡55 變115

屌你訓啦柒頭

無話唔比小數

更大吧

係時候比拼邊個可以寫出最接近100而又細過100嘅數嘞
我先,100-10^(-99999999999999999999999999999999999)

其實有d哂氣
如果佢見人用文字解釋個strategy都真係考到人
但如果真係叫你寫一個數字就算既其實係好考運氣
即使係game theory 中有equilibrium,但係你唔可能假設左200個考生都係理性,而且識用個所謂最好既logic去諗
結果都係變左運氣,睇邊個最大number無人撞
好似88同87為例,兩者係game theory既logic上無明顯出別,可能咁啱有其他人揀88,無其他人揀87,咁88果個就好彩地有分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞