(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
用probability 諗無意思

嚴格上其實唔關probability事,反而係估心理
好似上面篇漫畫咁你要諗下邊D數字係最易諗起 = 最多人會簡
例如十位數、疊數、流行數字之類

上面有巴打講左 應該係game theory
試題應該仲要解釋你點解選擇呢個數字

條友9up咋
佢個所謂答案係無視左「重複數字會DQ然後由低一個數字計」呢個規則

條友9up咋
佢個所謂答案係無視左「重複數字會DQ然後由低一個數字計」呢個規則

有試題? 第幾頁 我可能miss左

條友9up咋

有試題? 第幾頁 我可能miss左

一開始咪咁講

「只要喺唔會同其他同學答案重覆嘅情況下,寫出最大數字嘅人就可以加60分」

即係要係唔重覆之下最大

上面某D傻仔講果D咩「寫100唔贏都唔會輸」嘅理論係佢地自己FF成「成班人寫100咁惟一寫99果個都唔會贏」
填左59

頂你
填100然後大嗌「我填左100!」
填6字頭果d心理應該幾強大
nash eqm search唔明有冇人睇左邊度解釋好d
nash eqm search唔明有冇人睇左邊度解釋好d

係咪純粹講每個人都揀好既solution既結果?
自信心爆棚嘅理解障礙vs自覺看透世事嘅懵撚
經典
其實諗深一層,80至100幾乎不可能,呢部分除左博奕,仲有少少心理考慮,應該叫僥倖心態作祟

反而當初我以為質數最少人選擇,但觀念都係錯左,今次最估唔到係63只有一個,好似仲有個68冇人pick
其實諗深一層,80至100幾乎不可能,呢部分除左博奕,仲有少少心理考慮,應該叫僥倖心態作祟

反而當初我以為質數最少人選擇,但觀念都係錯左,今次最估唔到係63只有一個,好似仲有個68冇人pick

修正,已驗眼,68有14個
呢個題目
首先要作d假設
就係人數同大家都認真同聰明地諗,咁先怍到命題
假設100人,當中香港人平圴iq105左右
有10-15% 人有比較高iq
2-3%人有高iq

10-15 人
2-3 人
呢堆人先係真正要同我門果班
當我咁諗到既時候,呢班都諗到
之後慢慢推演

我係會選擇94 呢個數字

你係果82%度
點樣你諗到既野呢班都諗到
呢個題目
首先要作d假設
就係人數同大家都認真同聰明地諗,咁先怍到命題
假設100人,當中香港人平圴iq105左右
有10-15% 人有比較高iq
2-3%人有高iq

10-15 人
2-3 人
呢堆人先係真正要同我門果班
當我咁諗到既時候,呢班都諗到
之後慢慢推演

我係會選擇94 呢個數字

已輸
返去讀書喇垃圾 睇來你程度都未係幾夠

94個數字同佢樓上解釋無關
打橫張紙寫8字當無限得唔得
自信心爆棚嘅理解障礙vs自覺看透世事嘅懵撚
經典

you vs you

基本上今次填五十至六十嘅果啲
都係稍為有腦嘅人
填100果啲根本就腦生癌

average 2/3果個game都有一部分人係填>67
即使係邏輯上必輸既答案都有人會揀
睇到呢個post,真係覺得好撚柒on9
先唔講文盲有幾多,仆你個街,點解捉字蝨都捉咗咁撚多版
我都係想學下野睇啲比較好嘅解說,而唔係叫你做中文閱讀理解呀屌

btw 上面話大叫99好過100又啱喎,至少啲人會先爭100
如果一開始就講自己係100俾全世界知,一定有人會犧牲自己衝動自爆,而99嘅風險比100低而機率係比較高嘅一項
如果真人做,我應該都會大叫話寫99
但係網上做,我諗有機會有人1-100都填哂落去 至少100最多人填
我自己都填咗9x

你知唔知係法律層面字眼既野係幾重要
就算唔知
大陸曲解基本法你都有見識過
標題無講明係咩科既入學試
多一個討論方向有咩問題
更何況數學解釋已經有好多
提出新idea都唔比咩
唔講以為你出題添
唔岩睇咪skip

巴打轉牛角尖真係好叻
其實只係prisoners dillema變出嚟,
所以應該大家都揀100,大家一齊收皮!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞