(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
喺呢個post見到好多低智商連登仔
文盲唔該出返去唔好玩
如果真係有人屎忽痕,搞個咁既實驗出黎

參加實驗既基數夠大(>5000人),基本上所有ans都會撞,包括1

如果基數夠細 (<100人),真正拎到60分既ans大概會係七十幾

呢個遊戲 目標 就係

最少人選而又最大既數

如果基數大個結果反而有意義

參加實驗既基數夠大(>5000人),基本上所有ans都會撞,包括1

如果基數夠細 (<100人),真正拎到60分既ans大概會係七十幾

我覺得5000都未必全撞 人ge爭勝心好重
揀100就已經立於不敗之地

1. 如果有人填左100,大家攬炒無分
2. 如果所有考生入面,最大果個係99.99999,咁你寫100就寫左

填100就已經唔可以會輸,最多攬炒,大家齊齊無bonus

如果你填100同a攬炒
b填99
b就會羸

呢題係心理/邏輯推理題黎

基本上填99, 98, 97 ..都係同你個紅字邏輯一樣
但係填100就永遠好過填99,98,97 因為100 > 99, 98 ,97

明無?

如果呢係真係考題,係考心理/邏輯推理演算,唔會真係你up個數字就加你60分
呢題係情境題黎,考你點樣分析野

logic上係
但你要諗埋實際上一定有on9填100
因間一開google form一定有成堆人填100
咁填90-99的人會比較少
未必有人填96 95
所以填96 95的勝算會比100高

想問下係邊套漫畫
喺呢個post見到好多低智商連登仔

呢個真
好多連登仔既邏輯分析能力弱到仆街

好撚勁

呢個遊戲 目標 就係

最少人選而又最大既數

如果基數大個結果反而有意義

我反而好最睇下基數愈大,對答案既影響會係點。前提係參與者都知道基數係幾多。

我覺得5000都未必全撞 人ge爭勝心好重

事實上好可能會5000人都選七十到八十
選既分數應該會高度集中
因為大家都諗緊同樣嘅嘢
咁最後間大學有冇出答案
推測人心理黎講
如果有幾十人玩
實有on9仔寫100
呢個post都有幾個
所以如果寫100已經輸左9成9
依我睇應該60-99是但揀個,再聽天由命睇有冇人同自己寫同一樣
因為實有一批人好似我咁諗
就睇下同我持一樣諗法嘅人,邊個好彩冇撞no.
我覺得呢個遊戲,好講運氣

大學入學試講運氣?
推測人心理黎講
如果有幾十人玩
實有on9仔寫100
呢個post都有幾個
所以如果寫100已經輸左9成9
依我睇應該60-99是但揀個,再聽天由命睇有冇人同自己寫同一樣
因為實有一批人好似我咁諗
就睇下同我持一樣諗法嘅人,邊個好彩冇撞no.
我覺得呢個遊戲,好講運氣

大學入學試講運氣?

絕對可以有人冇思考過9撞中左
係呢個設定下
就算有咩特別策略
但一諗到會有人同你一樣諗法
已經唔洗玩
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfKO5iEMilLavRyHHlSuiMWHZMkt_8rsQiNHn9_HACzRWKzCw/viewform

有冇人試下玩

自律啦 1人填1次
3am截止

已填

交ed

done

做咗

Done

done
認真睇咩科
心理學有心理學答法
最學有數學答法
仲有佢話最大者得60分
咁第二大呢?
呢個係盲點
就算得唔到60我都要拎59分
其次
條問題有兩部份
第一部份係喜歡既數字
姐係要有合理解釋
如果盲目揀最大而忽視呢part可能都會0分
加上
最大係指數值?
題目無講明係數值
1可以係最大
例如1整個pizza
1=100%
你亦都可以話97係最大既質數
而我又係97年出世
所以係1至100入面我特别中意97
咁就乎合晒所有條件
如果有人盲目答100/99/98
無合理解釋到點解中意
咁我就係滿分果個

呢個係我諗到最好既答案
求插

如果係翻譯上字眼出錯就當我無講過啦
揀100就已經立於不敗之地

1. 如果有人填左100,大家攬炒無分
2. 如果所有考生入面,最大果個係99.99999,咁你寫100就寫左

填100就已經唔可以會輸,最多攬炒,大家齊齊無bonus

如果你填100同a攬炒
b填99
b就會羸

呢題係心理/邏輯推理題黎

基本上填99, 98, 97 ..都係同你個紅字邏輯一樣
但係填100就永遠好過填99,98,97 因為100 > 99, 98 ,97

明無?

如果呢係真係考題,係考心理/邏輯推理演算,唔會真係你up個數字就加你60分
呢題係情境題黎,考你點樣分析野

logic上係
但你要諗埋實際上一定有on9填100
因間一開google form一定有成堆人填100
咁填90-99的人會比較少
未必有人填96 95
所以填96 95的勝算會比100高

我填左95

想問下係邊套漫畫

彌留之國的愛麗絲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞