(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
漫畫好似睇過
打死都填100,最多攬炒果啲係乜撚野LOGIC 黎

1至100 都會有人撞。
但係100係最大數
人多真係咩都會有人填
如果妳填1 ,冇撞。
同時如果有人填2冇撞,妳就輸。
100係最大唔洗考慮對上既數有冇人撞
少左個考慮因素。
妳笑人又講下妳有咩logic
依度D人咁講
揀100就已經立於不敗之地

1. 如果有人填左100,大家攬炒無分
2. 如果所有考生入面,最大果個係99.99999,咁你寫100就寫左

填100就已經唔可以會輸,最多攬炒,大家齊齊無bonus

咁鍾意同人兜
快D 兜俾我睇
點立於不敗之地

你assume左1 on 1 咪100係攬炒囉
你多過一個對手已經唔work啦

係冇其他information要簡一個下
100絕對係best strategy
但唔代表贏硬
以個個玩家都係rational為前設
個個都清楚100係最熱門最多人揀既numbwe
一有傻仔9撞100就會攬抄
反而100以外任何一個數 都有撞中既可能性
所以理性既人一定唔會揀100
知道寧願撞100以下既數 都好過揀100
然後我揀100
贏左

個個都會好似你咁諗,所以我揀98
填完100之後大叫我填左100, 等啲人慢慢諗
答咩number都好
唔好再有人答小數呀 limit呀個d得唔得呀
去到大學入學試仲咁小學雞好柒嫁

班友一路回post仲以為自己好撚醒咁
答咩number都好
唔好再有人答小數呀 limit呀個d得唔得呀
去到大學入學試仲咁小學雞好柒嫁

班友一路回post仲以為自己好撚醒咁

痴線好撚多小學生
樓主好波
有冇其他類似既game

之前聖誕同班fd玩過類似既遊戲
人數大概十幾人

每人都係1-100揀一個no.
然後每人揀既no.減去平均值(或者平均值減你揀既no.)
相差數值就係你嗰round得到既分數
然後玩五round,分數加上去
最後總分數最多既人贏
之後分數有排名,最少分數有懲罰

數字都係唔可以同人撞
如果相同既話
揀相同數字既人該回合冇分

例子:
10名玩家,揀既數分別係:
100, 100, 99, 99, 99, 98, 98, 70, 60, 1
平均數係 82.4
該回合十位玩家得到分數順序如下:
0,0,0,0,0,0,0, 12.4, 22.4, 71.4

然後下回合重覆
五回合後總分最多者勝,計排名
我就咁睇
根據game thoery呢
Best strategy就係簡100
跟住有人會覺得簡100太易撞,會轉簡99
又會再有人覺得99太大轉簡98
如此類推
每個number撞既機率會由大至細一路減少
去到1,撞既機率會好細
所以如果population夠大
每個number都會撞
所以最好既 strategy都係簡返100
我就咁睇
如此類推
去到1,撞既機率會好細
每個number都會撞

終於有個make sense 既答案
我就咁睇
如此類推
去到1,撞既機率會好細
每個number都會撞

唔洗多,有多一個同你同一種諗法就
我就咁睇
如此類推
去到1,撞既機率會好細
每個number都會撞

只要有2個人識咁諗就即刻冇用
我就咁睇
如此類推
去到1,撞既機率會好細
每個number都會撞

只要有2個人識咁諗就即刻冇用

你都仲係唔明
Population夠大既話
根本每個諗法都有人會撞
所以每個數都會撞
咁點解唔簡返贏硬既100?
而且best strategy唔代表贏硬
只係係有限information之下最好既選擇
你諗咩兩個人同一個諗法呢個冇咩意思
真係玩係上黎
幸福成份佔好重
但無論邊個數贏都改變唔到100係best strategy呢樣野
我係咁理解
問清楚規則先,可唔可以有小數?可唔可以有符號?
句有人同你一樣諗法由1套到100都岩用
有theoretical solution係一回事

但要記住一點,game theory係用來分析隻game有幾糞
而唔係教人應該點樣做decision

agger
陰謀論:間大學放左100支針入考試,其實1到100佢地都會填晒
哩條題其實係考你個人踏唔踏實,會唔會花啲時間做晒啲偏門野(為左60分唔花時間諗正題點答)
我就咁睇
如此類推
去到1,撞既機率會好細
每個number都會撞

唔洗多,有多一個同你同一種諗法就

ching既思路係最make sense同清淅
影響結果嘅因素
1.人口基數
2.參與者嘅質素
3.地區/文化(唔同地方都會有唔同嘅特殊數目)
4.有人諗到可以再加

5.智商

如果人數多到以千位黎計,基本策略係呢個時候係唔會有用
無論d人幾醒幾有理性都好,好高機率會人有重覆用到揀70以上既策略
而呢個遊戲唔係玩少數派贏,一重複就輸,就算得2個人揀個數字都輸
所以諗住99 100個d根本係論外
數學家講既咩安全區考得北海道大學都會聽過下,所以唔用得
結果就係一部份巴打所講既用先用排除法然講彩數

如果北海道大學呢條題目有另外既評分方式
揀 99 100個呢條題既得分一定會係0分

琴日有條友話評分方式係揀100分羸喎
句有人同你一樣諗法由1套到100都岩用

正確,加埋樓上巴打個個 logic flow, problem solved
想知alpha go 玩會點
想知alpha go 玩會點

100唔洗諗
唔洗alpha go
你部電話都計到呢條數
我就咁睇
如此類推
去到1,撞既機率會好細
每個number都會撞

多個正常人
影響結果嘅因素
1.人口基數
2.參與者嘅質素
3.地區/文化(唔同地方都會有唔同嘅特殊數目)
4.有人諗到可以再加

5.智商

如果人數多到以千位黎計,基本策略係呢個時候係唔會有用
無論d人幾醒幾有理性都好,好高機率會人有重覆用到揀70以上既策略
而呢個遊戲唔係玩少數派贏,一重複就輸,就算得2個人揀個數字都輸
所以諗住99 100個d根本係論外
數學家講既咩安全區考得北海道大學都會聽過下,所以唔用得
結果就係一部份巴打所講既用先用排除法然講彩數

如果北海道大學呢條題目有另外既評分方式
揀 99 100個呢條題既得分一定會係0分

琴日有條友話評分方式係揀100分羸喎

笑撚死
呢條題目唔係要你贏
係考你知唔知邊個係best strategy
鳩撞根本冇意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞