(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
我想知 個問題前設係唔係鬥高分 定係只有1人贏

係冇同人撞答案情況下既最高分

咁如果全場最高條友填30 加埋得90 咁當100d人贏❓

睇多次題目啦
太長唔想用中文打

The strategy of choosing 100 is a weakly dominant strategy.

Consider a player, Alice. We only need to consider two cases:

Case 1: The largest number chosen by the rest of the group is strictly less than 100. Then, Alice can always win by choosing 100, but if she may lose if she chooses a number less than 100.

Case 2: The largest number chosen by the rest of the group is 100. Then, Alice will lose no matter which number she chooses, so she is indifferent between all possible strategies.

The conclusion means that all (rational) players should choose 100, leading to a Nash equilibrium outcome in which all players gain zero point.

實際上唔係

it sounds good but it never works

好明顯考你既唔係實際你填既數字而係背後既concept
呢個咪就係正確答案

贏既條件應該係揀到
冇同其他人重複既數入面, 最大既數
既如果其他人全揀100, 我就算揀1都贏到
所以case 2唔成立
就咁睇應該揀
n such that P(all unique numbers<n)*P(n is unique) is max
問題係唔知P(n is unique)係幾多
乜9呀
加60分關條題目事?

No
入學分數

咪係囉 成班做乜9話捒30加60=90
題目都未撚識睇返去讀小學啦

即係撞no. 直接取消資格?
咁加60 分黎有咩用?
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfKO5iEMilLavRyHHlSuiMWHZMkt_8rsQiNHn9_HACzRWKzCw/viewform

有冇人試下玩

自律啦 1人填1次
3am截止

已填

交ed

done

做咗

有人填幾次check唔到

咁加60 分黎有咩用?

入學學分

咁加60 分黎有咩用?

大學入學試題 加學分

咁加60 分黎有咩用?

60同題目無關
你當係嬴左的獎品就ok
唔知有幾多對手好影響我決定
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfKO5iEMilLavRyHHlSuiMWHZMkt_8rsQiNHn9_HACzRWKzCw/viewform

有冇人試下玩

自律啦 1人填1次
3am截止

已填

交ed

done

做咗

陣間填晒1-100
無人嬴
lm

有冇人試下玩

自律啦 1人填1次
3am截止

已填

交ed

done

做咗

陣間填晒1-100
無人嬴

no
你會嬴
應該冇第2個on9填哂1-100
但冇意思
其實背後concept係乜?咩學科黎?
就咁諗太多預計唔到既野 如果揀都係鳩揀

算係心理學或機會率
可以當iq題諗下
以個個玩家都係rational為前設
個個都清楚100係最熱門最多人揀既numbwe
一有傻仔9撞100就會攬抄
反而100以外任何一個數 都有撞中既可能性
所以理性既人一定唔會揀100
知道寧願撞100以下既數 都好過揀100
然後我揀100
贏左

有冇人試下玩

自律啦 1人填1次
3am截止

不過無要贏嘅因素
好似加60分
所以好多人填果時無諗過
90-100可能9成
就無意義

yes 都係試下玩
冇可能模擬到果陣既心理狀況

賭j一定有小學雞係咁填

算係心理學或機會率
可以當iq題諗下

Game theory
同果d海盜要幾多粒寶石問題差不多
其中一個解答方法係backward induction
根本冇共贏既情況
只有1win / all lose
如果好多人既情況下
我會揀d唔吉利既數字
例如44

有冇人試下玩

自律啦 1人填1次
3am截止

不過無要贏嘅因素
好似加60分
所以好多人填果時無諗過
90-100可能9成
就無意義

yes 都係試下玩
冇可能模擬到果陣既心理狀況

賭j一定有小學雞係咁填

至少係咪加密翻

算係心理學或機會率
可以當iq題諗下

Game theory
同果d海盜要幾多粒寶石問題差不多
其中一個解答方法係backward induction

但冇no. Of candidates & 填先後之序
冇得好似海盜咁推論出最好既結果
純粹係睇機率
識玩肯定係大嗌「丫~等我填100先」

一次過逼全部人填100 攬炒
冇人贏,打和 super
識玩肯定係大嗌「丫~等我填100先」

一次過逼全部人填100 攬炒
冇人贏,打和 super

如果你有辦法令全部人填同一個數字
你就贏左啦
只要自己填其他
我計咗個數 等睇結果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞