(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
如果少人同frd玩 將個range限到1-10得唔得

一對一 終極心理戰

實填10喎

咁如果人地都係咁諗呢?
同埋有賭注會難玩好多

佢都填10咁咪打和囉,冇蝕底喎

如果輸咗或者打和都要死 你會點揀
我覺得好難 10又唔係 9又唔係咁 好迷惘

撞左了

一對一 終極心理戰

實填10喎

咁如果人地都係咁諗呢?
同埋有賭注會難玩好多

你諗清楚先啦
pm
lm

撞左了

Ok 訓得

撞左

撞左

安心訓了
有無同道中人

一對一 終極心理戰

實填10喎

咁如果人地都係咁諗呢?
同埋有賭注會難玩好多

咁自己就死硬 問題變成你想唔想佢死

一對一 終極心理戰

實填10喎

咁如果人地都係咁諗呢?
同埋有賭注會難玩好多

你諗清楚先啦

邊part
Game Theory 既 nash equilibrium
根本隻 game 都唔係考你係咪真係搵到個數字,而係你答果個數字 係需要基於邏輯推理而得出
所以做一萬次測試都好,model answer 都只會得一個,就係 100

一對一 終極心理戰

實填10喎

咁如果人地都係咁諗呢?
同埋有賭注會難玩好多

咁自己就死硬 問題變成你想唔想佢死

係喎 又係攬炒難題
咁就會老閪都揀10 如果人地揀咗10我唔揀咗10 就會得我死
填左59
99.99999999999999999999999999999999999

無話唔比小數

99.99999999999999999999999999999999999

幫你一把

fk

咁易撞
太長唔想用中文打

The strategy of choosing 100 is a weakly dominant strategy.

Consider a player, Alice. We only need to consider two cases:

Case 1: The largest number chosen by the rest of the group is strictly less than 100. Then, Alice can always win by choosing 100, but if she may lose if she chooses a number less than 100.

Case 2: The largest number chosen by the rest of the group is 100. Then, Alice will lose no matter which number she chooses, so she is indifferent between all possible strategies.

The conclusion means that all (rational) players should choose 100, leading to a Nash equilibrium outcome in which all players gain zero point.

實際上唔係

it sounds good but it never works

好明顯考你既唔係實際你填既數字而係背後既concept
呢個咪就係正確答案

study下Nash Equilibrium先啦
但嗰位巴打case 2 根本已經fail咗,因為如果有兩個人揀100得佢揀99,佢贏架
https://youtu.be/2BFg2uZJcyo

雖然唔係幾關事 但係比大家討論下
如果得2個人玩,一係攬炒,一係成人之美
冇咩意思

同埋如果話選最少人選更無意思,因為鬥大呢樣野已經係令人寫嘅範圍同諗嘅對策縮緊到某階段
而最少人選只係鳩撞,唔使點諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞