(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
一定係6 6 6無窮
Game theory
上堂 professor 真實咁玩過

結果係邊個贏
99.99999999999999999999999999999999999

無話唔比小數

正解
成班低能仔無啦啦框住自己係到拗

想問下係邊套漫畫

彌留之國的愛麗絲

仆街 我睇完都唔記得
認真睇咩科
心理學有心理學答法
最學有數學答法
仲有佢話最大者得60分
咁第二大呢?
呢個係盲點
就算得唔到60我都要拎59分
其次
條問題有兩部份
第一部份係喜歡既數字
姐係要有合理解釋
如果盲目揀最大而忽視呢part可能都會0分
加上
最大係指數值?
題目無講明係數值
1可以係最大
例如1整個pizza
1=100%
你亦都可以話97係最大既質數
而我又係97年出世
所以係1至100入面我特别中意97
咁就乎合晒所有條件
如果有人盲目答100/99/98
無合理解釋到點解中意
咁我就係滿分果個

呢個係我諗到最好既答案
求插

如果係翻譯上字眼出錯就當我無講過啦

首先 第二大無分
其次 個explanation唔知計唔計分⋯⋯同埋都好易吹下

我淨係睇樓主翻譯版分析
唔知原文係點
其次
除非佢淨係收一個學生
否則呢題咁設定無意思
易吹還易吹
跟足要求還跟足要求
至少我睇晒comment無人focus係"鍾意既數字"呢一點
如果得少數人留意到
咁就達到佢考核既意義
所以我覺得呢個係其中一個可能性
點睇

個數字你鍾唔鍾意對於結果有咩影響?
應該唔關事 翻譯問題姐

如果係法律系
呢啲字眼既野好重要
如果佢淨係比一條寫到3位數字既線就算
但係一版紙就唔可以排除呢個可能
求原題
估唔到一條靠運氣既問題都可以有咁多頁討論
可見連登真係特別多弱智
幾時計埋下期六合彩開咩呀?
你計到既話我免費供埋你上博士都得呀

何謂計到
我每一組數字比個機率你
咁算唔算係計到
係quantum physics層面上
就係用粒子出現係特定位置上既機率解決問題
連登多既咪你呢種懶醒既弱智
可見連登真係特別多弱智

有幾頁係解釋番點解寫100唔係一定羸
又唔係全靠運氣
我覺得個post的好睇位係d人大多數會簡咩數字
大家係偏進取寫哂9x
定係保守寫6x 7x 8x已經好有趣
認真睇咩科
心理學有心理學答法
最學有數學答法
仲有佢話最大者得60分
咁第二大呢?
呢個係盲點
就算得唔到60我都要拎59分
其次
條問題有兩部份
第一部份係喜歡既數字
姐係要有合理解釋
如果盲目揀最大而忽視呢part可能都會0分
加上
最大係指數值?
題目無講明係數值
1可以係最大
例如1整個pizza
1=100%
你亦都可以話97係最大既質數
而我又係97年出世
所以係1至100入面我特别中意97
咁就乎合晒所有條件
如果有人盲目答100/99/98
無合理解釋到點解中意
咁我就係滿分果個

呢個係我諗到最好既答案
求插

如果係翻譯上字眼出錯就當我無講過啦

首先 第二大無分
其次 個explanation唔知計唔計分⋯⋯同埋都好易吹下

我淨係睇樓主翻譯版分析
唔知原文係點
其次
除非佢淨係收一個學生
否則呢題咁設定無意思
易吹還易吹
跟足要求還跟足要求
至少我睇晒comment無人focus係"鍾意既數字"呢一點
如果得少數人留意到
咁就達到佢考核既意義
所以我覺得呢個係其中一個可能性
點睇

佢收幾個關咩事
可能有幾條友差幾分可以靠加bonus分入到
又或者佢地分數會影響同揀咩學科(日本入大學係一間間咁考)
佢出條問題唔多同人文學科有關
反而相對科學 我覺得佢想要個數字多啲
佢既explanation我覺會想要條式出黎多啲囉.....
我唔否認你提出既可能性有一定概率
但係鐘意既話求其寫話lucky number都得啦

咁你又點解釋加60分
點解唔係加100
點解唔係加其他
有時推理既野就係要係各方面入手
如果你係出題者點解要用呢啲字眼
呢個都係一個分析方向
btw我最開頭有講唔同科有唔同答法

擺低粒膠有助討論咩
留名等3點
40-60
可見連登真係特別多弱智

何謂計到
我每一組數字比個機率你
咁算唔算係計到
係quantum physics層面上
就係用粒子出現係特定位置上既機率解決問題
連登多既咪你呢種懶醒既弱智

乜原來六合彩有某組數字特別高機率中?
可唔可以教下我 大師

點解無可能
單靠啲波跌落去之前既位置已經有分别
你咁想學點解唔供自己上博士去學
我會大叫填99比大家睇然後衝出去交
而唔係100
要做既係一個大少少機會比對方贏而等自己唔洗比人攬炒既局面

大叫填100 只係純粹博會場無人願意犧牲既心態
但事實好大機會會有人同你搶100玉石俱焚

大叫99要諗既野就唔係咁少
1. 叫100有可能會贏
2. 叫100有機會同人撞
3. 而99係一定會撞

會場會大概分2種人
第1種係叫100想博無人夠膽叫等贏既人
第2種係叫低過100同99等爆輪到自己既人
但因為可以勝既機會多左
反而會少左人專登叫99攬炒
咁樣贏既機會先係最大
可見連登真係特別多弱智

有幾頁係解釋番點解寫100唔係一定羸
又唔係全靠運氣
我覺得個post的好睇位係d人大多數會簡咩數字
大家係偏進取寫哂9x
定係保守寫6x 7x 8x已經好有趣

「點解寫100唔係一定羸」都要寫幾頁解釋
可見連登真係特別多弱智
我會大叫填99比大家睇然後衝出去交
而唔係100
要做既係一個大少少機會比對方贏而等自己唔洗比人攬炒既局面

大叫填100 只係純粹博會場無人願意犧牲既心態
但事實好大機會會有人同你搶100玉石俱焚

大叫99要諗既野就唔係咁少
1. 叫100有可能會贏
2. 叫100有機會同人撞
3. 而99係一定會撞

會場會大概分2種人
第1種係叫100想博無人夠膽叫等贏既人
第2種係叫低過100同99等爆輪到自己既人
但因為可以勝既機會多左
反而會少左人專登叫99攬炒
咁樣贏既機會先係最大

同你諗法一樣
Boys, be ambitious!
Done
我想問係大概幾多人去做 我覺得愈多人做個贏數字就會愈細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞