(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
我就咁睇
根據game thoery呢
Best strategy就係簡100
跟住有人會覺得簡100太易撞,會轉簡99
又會再有人覺得99太大轉簡98
如此類推
每個number撞既機率會由大至細一路減少
去到1,撞既機率會好細
所以如果population夠大
每個number都會撞
所以最好既 strategy都係簡返100

終於有個make sense 既答案

唔洗多,有多一個同你同一種諗法就

其實呢一句百搭 人地一大論理論最後得出個答案你用呢一句已經可以輕易反駁

邏輯推理唔係 sure win
正如 probability 唔係一定準
但係 一定有指標性,同埋個 pool 愈大會愈準
講翻條題目,如果有 1億人 係 1-100揀一個數,根本唔會有可能唔重複,所以揀 100,係你可以係呢隻 game 入面可以獲得得大回報既數字,亦係最好既策略

我諗你解錯題
揀100唔係 100分
你以為係揀100就算撞左,都有100分
但實情係唔撞而揀最高數值者
可以喺份試卷加60分
同你揀個數字係冇關

似係你唔理解佢個講法

佢話揀100可以得到最大回報wo

佢講既回報係唔係100數字=100分

你自己諗下
假設population tends to 無限大
每個數字重複既機率接近100%
所以到頭來選100係最好既策略

係咁諗邊個數字唔重複係無意思

Test一個game用一次實驗做sample
我包剪揼用包贏左一次=用包贏硬?
當簡100係The Best Strategy

同時間亦都變左The worst choice

事實係簡其他一個數都有機會WIN
除左100,正正因為佢係The Best Strategy

想像有三個人參賽,揀100 99 98咁你會點揀?
我就咁睇
如此類推
去到1,撞既機率會好細
每個number都會撞

ching既思路係最make sense同清淅

讀左幾個game theory既course

但事實證明
尋晚888個玩家之中
係好多人揀100
最後贏家係63

其實呢隻game冇乜理論,睇運氣多

諗過都係100最好 之後睇留言點解又小數又質數比較有利

仲以為自己諗錯左

唔係真係要你玩一次睇下邊個嬴 係睇你識唔識揀最佳答案

撞邊個數字都一樣有機同人撞或輸比更大數字 點解唔寫100

最壞情況都係攬抄 點都唔會輸

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
Best strategy is not necessarily the winning strategy
事實就係你只可以精神上打飛機話自己揀左最好嘅策略
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

你諗番原意係咩先
北海道大學入學試佔60分題目就係睇你好唔好運撞中邊個數字?

我就覺得試你識唔識揀best strategy 多於真係睇班上23人邊個嬴

嬴就加60分咁ON9 反過事實揀100係輸左 揀63係嬴

你解釋到點解63值得嬴咩 下次再揀63又一定嬴咩

嘩 上面成班低能連我想講咩都唔知
game theory就緊係揀100 呢個唔多講 讀過數嘅人都知
我而家想恥笑果班揀100 然後
覺得自己無輸嘅人
事實上你地輸撚左
唔洗精神打飛機話自己揀左最好嘅Option
因為你揀左都好 最後結果係
你地輸撚左

其實你見到邊個話自己無輸?
贏輸又點?
有得分咩
小學畢業未?

懶醒既傻鳩 又開個稻草人

唔知佢做咩事咁激動

仲以為自己諗錯左

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
Best strategy is not necessarily the winning strategy
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

你諗番原意係咩先

我就覺得試你識唔識揀best strategy 多於真係睇班上23人邊個嬴

game theory就緊係揀100 呢個唔多講 讀過數嘅人都知
覺得自己無輸嘅人
事實上你地輸撚左
你地輸撚左

補充少少
就好似prisoner dilemma講咁
事實上兩個人都揀左best option
但個結果就係兩個人都要坐多一年
以坐最少嘅角度去睇
咪兩個都輸撚左

事實上個理論就係咁
世事不嬲冇100%
不過你長期用best option以均計著數d咁解
我諗法係呢個問題要有參與人
我諗法係呢個問題要有參與人數先有得諗

2個人玩 200個人玩 20000個人玩
個方案同諗法會差好遠

係囉
博奕論唔係正正要考慮埋其他人既選擇咩?
當100係邏輯推論最好既選擇
佢就同時成為好多人既選擇

個方案同諗法會差好遠

Strongly dominate 同weakly dominate 既分姐

個方案同諗法會差好遠

Strongly dominate 同weakly dominate 既分別姐
我就咁睇
如此類推
去到1,撞既機率會好細
每個number都會撞

但事實證明
尋晚888個玩家之中
係好多人揀100
最後贏家係63

其實呢隻game冇乜理論,睇運氣多

事實上係要睇呢隻game run 好多次
個贏嘅數會唔會集中係某個range
是旦填過咪算囉
even佢玩博奕論
但內裏都係stochastic process嚟

以上你哋講嗰啲全部都唔guarantee係準既
有冇興趣再玩一次
數目增加至150
今晚12點正截數

https://drive.google.com/open?id=1JHLL7GU7m1mpdjPbMygbDfd37u7Idgf6ZjyTlBWVVFE

係咪加埋人數上限?
最多1500人截 o唔ok?

仲以為自己諗錯左

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

你諗番原意係咩先

覺得自己無輸嘅人
事實上你地輸撚左
你地輸撚左

補充少少
以坐最少嘅角度去睇
咪兩個都輸撚左

事實上個理論就係咁
世事不嬲冇100%

讀過數嘅都知個理論係咁
我只係想再次強調
揀100 嘅人 用邏輯推論嘅人
只可以打飛機話揀左best option
But you didn't win

你係咪太大壓力

extreme values要eliminate
所以100同1根本上係最無可能贏
100就算係best return都一定唔會best strategy啦

仲以為自己諗錯左

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

你諗番原意係咩先

覺得自己無輸嘅人
事實上你地輸撚左
你地輸撚左

贏輸又點?
有得分咩
小學畢業未?

唔知佢做咩事咁激動

係啊 好激動啊
成班文盲理解錯誤 然後又唔做Reference check
比我撚狗咁撚完之外 開始對人唔對事
好激動啊

咁你係好激動呀嗎

輕鬆題目傾下講下笑姐 洗唔洗咁激動

咪話左岩岩現實試驗100係輸 但理論上100都係最佳選擇

你生活好大壓力咩

仲以為自己諗錯左

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

你諗番原意係咩先

覺得自己無輸嘅人
事實上你地輸撚左
你地輸撚左

補充少少
以坐最少嘅角度去睇
咪兩個都輸撚左

事實上個理論就係咁
世事不嬲冇100%

讀過數嘅都知個理論係咁
我只係想再次強調
揀100 嘅人 用邏輯推論嘅人
只可以打飛機話揀左best option
But you didn't win

你係咪太大壓力

可能你同佢講句 現實第一次試驗揀100我輸了 咁佢就會gur番

仲以為自己諗錯左

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

你諗番原意係咩先

覺得自己無輸嘅人
事實上你地輸撚左
你地輸撚左

贏輸又點?
有得分咩
小學畢業未?

唔知佢做咩事咁激動

係啊 好激動啊
成班文盲理解錯誤 然後又唔做Reference check
比我撚狗咁撚完之外 開始對人唔對事
好激動啊

咁你係好激動呀嗎

輕鬆題目傾下講下笑姐 洗唔洗咁激動

咪話左岩岩現實試驗100係輸 但理論上100都係最佳選擇

你生活好大壓力咩

理論最佳選擇
即係話玩100次你簡100次100應該會贏最多
但我點諗都唔覺得係(人數基數大於選擇個range好大嘅話)
所以唔好安慰自己啦
無最論最佳但係(狂)輸呢件事
最非你話你係岩岩第一場唔好彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞