(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
76冇人揀

驗眼

有無統計咩數字無人揀
用緊手機搞唔到
Btw辛苦哂

岩岩睇左
冇人揀 7 9 20 22 29 30 34 43 44
其實要視乎咩學科嘅題目,目的係考乜

如果想從數字決勝
就從報考人數多少決定一個盡量大嘅數
但真係好講運氣,有無同人撞數

但有一點要考慮就係入學人數唔會得1個
咁就要釐清題目規則
係咪除咗中咗最大數字嗰位加分,所有其他都0分?
係嘅話其實只係得一個考生得益,如果唔係收個位數學生嘅學科,做好其他試題,都好過用時間諗呢個到頭來都係八成運氣嘅題目,
題目目的係咪真係數字決勝?
如果係啲重視creative thinking嘅學系,其實會唔會個重點係放喺考生點樣演譯鍾意個別數字嘅原因?譬如話,我填個十幾嘅細數,但用特別嘅方法解釋到原因,就可以區分到我同嗰啲80-100盲衝撚嘅分別

不過到頭來我都係覺得
有bonus分嘅得一個,但又唔會收得一個學生
我做好其他試題好過啦
或者呢條題目,根本就係一條刻意消耗班 鍾意簡單複雜化嘅傻鳩 嘅時間嘅一個trap
咁啱俾你撞中個數,咪即管比多啲分你當bonus

得閒打咁大篇野扮醒 不如睇多次個題目啦

唔明邊度睇錯,不如你講吓
我想提出嘅係視乎錄取人數,bonus分唔係關鍵
而且條題目得一個優勝,咁考嘅目的,未必係考你估中個數字,可能會有其他範疇會考慮到
甚至以一份試卷來講,呢題可以直接棄守
前面啲撚樣講乜撚野個數字加落總分
又乜撚超過100分啊

唔明邊度睇錯,不如你講吓
我想提出嘅係視乎錄取人數,bonus分唔係關鍵
而且條題目得一個優勝,咁考嘅目的,未必係考你估中個數字,可能會有其他範疇會考慮到
甚至以一份試卷來講,呢題可以直接棄守

一句講曬
果個咩「考試加60分」嘅實用處境完全係irrelevant
呢個post個重點單單係「1-100唔同人重複之下簡一個最大數字」嘅模擬機率遊戲

你果種諗法變左係有如係game theory嘅囚徒困境入面去亂諗D唔關機率嘅奇怪方向 (例如個犯因咩俾人拉、有冇得保釋、會唔會提早放監blablabla)
本來想填63但慢左一步 咁樣應該18先贏
可見基數太少就冇咩好分析 彩數多過推理
Let x be my number,

x = Max { N \ R[其他同學既數字] }

好撚野
經過呢個post之後以後都唔洗再用63了
本來想填63但慢左一步 咁樣應該18先贏
可見基數太少就冇咩好分析 彩數多過推理

佢個入學試都係基數細架 都有彩數成份架
你咪就係塞車遲到趕唔切入去做呢個test果條友

當然就咁上網搞係冇乜reliability 當玩下就好
講 100係 nash equilibrium既人係咪以為自己好撚醒
兩個人玩既就係100姐,多過2已經唔撚係啦屌你老母
填0算
填100
跟住大叫話自己填左100,鍾意既咪一齊死Lo
填100

放心呢個世界大把人鍾意攪炒
特別香港人
出卷應該有睇彌留國雖然唔係彌留國原創
填100

特別香港人

exactly

真正rational嘅玩家應該要預計到同場大把人係irrational/傻仔

上面某D人assume所有其他人都係rational player嘅諗法本身已經係唔理性
填100

特別香港人

大嗌99博d人揀晒100
昨晚瞓前填左 原來ans 去到6字頭
睇返你地過講個招 係全部人面前公開寫100先諗起 lira game秋山個招 但佢用個陣已經得返幾個人 同有個神崎直係自己個邊
笑到Hi Hi 正皮樓主高質引發多重思考

思考次序如下;
1.
2.
3.
4.
5.

留名睇小學雞睇唔明 見一個扑一個
用probability 諗無意思
第一件事留意到就係好多連登仔睇題目都未識睇

嚴格上其實唔關probability事,反而係估心理
好似上面篇漫畫咁你要諗下邊D數字係最易諗起 = 最多人會簡
例如十位數、疊數、流行數字之類
好撚陰公 咁多on9大大段講答案連解釋但露晒底

嚴格上其實唔關probability事,反而係估心理
好似上面篇漫畫咁你要諗下邊D數字係最易諗起 = 最多人會簡
例如十位數、疊數、流行數字之類

上面有巴打講左 應該係game theory
試題應該仲要解釋你點解選擇呢個數字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞