(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike

首先 第二大無分
其次 個explanation唔知計唔計分⋯⋯同埋都好易吹下

我淨係睇樓主翻譯版分析
唔知原文係點
其次
除非佢淨係收一個學生
否則呢題咁設定無意思
易吹還易吹
跟足要求還跟足要求
至少我睇晒comment無人focus係"鍾意既數字"呢一點
如果得少數人留意到
咁就達到佢考核既意義
所以我覺得呢個係其中一個可能性
點睇

佢收幾個關咩事
可能有幾條友差幾分可以靠加bonus分入到
又或者佢地分數會影響同揀咩學科(日本入大學係一間間咁考)
佢出條問題唔多同人文學科有關
反而相對科學 我覺得佢想要個數字多啲
佢既explanation我覺會想要條式出黎多啲囉.....
我唔否認你提出既可能性有一定概率
但係鐘意既話求其寫話lucky number都得啦

咁你又點解釋加60分
點解唔係加100
點解唔係加其他
有時推理既野就係要係各方面入手
如果你係出題者點解要用呢啲字眼
呢個都係一個分析方向
btw我最開頭有講唔同科有唔同答法

擺低粒膠有助討論咩

我唔明點解你要拗幾多分、第二名又有無分既問題
依啲係instruction黎架喎 有得拗既咩
同埋佢比幾多分都要跟比例計架 要睇總分幾多
(建議你可以research下)
我無否認你學科相關既展伸
但係相對於依"鐘意"都關有分事 我個人覺得係out of focus
相反如果你提出既數字例子係相關學科相關 我會欣賞好多
好似history既64呀咁 依啲explanation先得架喎

但其實我覺得主旨係想要個數囉

我討論既野其實打哂出黎
粒膠係我用黎表達心情既 ok??????

你expect既係科學相關
但我focus係題目分析
咁你覺得做咩
大家既方向唔同
你用科學角度睇我分析題目字眼
然後覺得
你話你係咪有趣
我都係想提出下啲唔同既可能性姐
唔提出邊有得討論

既係你提出出黎但我覺得唔make sense既野
我上面解釋左 同埋我啲膠既落位都係我覺得膠既野上面
咁我覺得唔合理送幾粒膠比你你都要拗
你提出分析題目既part既咪無膠囉 我都無否認你提依個方向既可能性
你咁緊張依啲野 我送幾個 比你
開心未?

我又唔係只回粒膠 都打哂野reply你
唔明粒膠對你既影響究竟有幾大
比番幾支酒你好唔好

夠鐘未
睇到呢個post,真係覺得好撚柒on9
先唔講文盲有幾多,仆你個街,點解捉字蝨都捉咗咁撚多版
我都係想學下野睇啲比較好嘅解說,而唔係叫你做中文閱讀理解呀屌

btw 上面話大叫99好過100又啱喎,至少啲人會先爭100
如果一開始就講自己係100俾全世界知,一定有人會犧牲自己衝動自爆,而99嘅風險比100低而機率係比較高嘅一項
如果真人做,我應該都會大叫話寫99
但係網上做,我諗有機會有人1-100都填哂落去 至少100最多人填
我自己都填咗9x

我都填咗9x 死啦好大機會撞

9x
俾多次機會我會填8x
太多人玩

我都係咁話 手快交咗
等開埋估先訓
我都係想學下野睇啲比較好嘅解說,而唔係叫你做中文閱讀理解呀屌

btw 上面話大叫99好過100又啱喎,至少啲人會先爭100
如果一開始就講自己係100俾全世界知,一定有人會犧牲自己衝動自爆,而99嘅風險比100低而機率係比較高嘅一項
但係網上做,我諗有機會有人1-100都填哂落去 至少100最多人填
我自己都填咗9x

我都填咗9x 死啦好大機會撞

9x
俾多次機會我會填8x
太多人玩

我都係咁話 手快交咗

我8x
如果唔捉字蚤 真係心理題
又唔駛太在意 得一個人中獎
陣間無人揀100就好笑
三點
3點
陣間無人揀100就好笑

你同我定wo
實有
等結果出
結果呢

利申 填咗2x
陣間無人揀100就好笑

你同我定wo
實有

學上面巴打話齋 輸咗又唔使死 點都有人填100

我自己都填咗9x

你知唔知係法律層面字眼既野係幾重要
就算唔知
大陸曲解基本法你都有見識過
標題無講明係咩科既入學試
多一個討論方向有咩問題
更何況數學解釋已經有好多
提出新idea都唔比咩
唔講以為你出題添
唔岩睇咪skip

其實我本身skip左
但幾到你自推左幾次你都無人應先應下你
我無ban你idea喎 我仲有認同你部份既諗法喎
但係我係我覺得唔make sense既地方同你討論
"鐘意"part 就係你有啲字眼用得唔好 我先
打多粒膠就要起哂鋼... 咁唔岩睇咁不如你都skip左我啦

我補充返我既解釋係base on樓主翻譯版
佢係有鐘意我咪咁諗
如果你覺得我起鋼我為此對你道歉
開定底牌先 68
結果呢

利申 填咗2x

結果呢?
利申 填左4x
開google form 個巴打訓左未
等緊結果
應該計緊無咁快開
有無人89

我自己都填咗9x

你知唔知係法律層面字眼既野係幾重要
就算唔知
大陸曲解基本法你都有見識過
標題無講明係咩科既入學試
多一個討論方向有咩問題
更何況數學解釋已經有好多
提出新idea都唔比咩
唔講以為你出題添
唔岩睇咪skip

捉字蝨夠未,竟然將條問題focus落鐘意度,你真係創意力量和幻想嚇了我一跳
遲咗三分鐘,計埋我啊唔該
陣間無人揀100就好笑

你同我定wo
實有

又係,個post咁多文盲
開google form 個巴打訓左未

佢講得3am截唔會係訓左掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞