(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
2個人隻抽,一定係揀100。因為一係勝,一係攬炒。

3個人玩已經情況唔同,當有兩個抱住以上心態揀100,第三個人只要揀1-99已經輕鬆贏。

所以要透過呢個遊戲搵出最醒,而唔係最幸運嘅人,應該要比參加者有交流嘅時間。推斷有幾多成人用咩思考邏輯,再避開高危區揀出最高分。
結果係寫63既巴打可以拎到呢60分

由於研究左好耐都唔知點係google整折線圖
所以我放返d數據出黎俾有興趣既巴打研究
https://www.sendspace.com/file/969o55

多謝大家參與
有咩仲想知 可以係下面講

前幾頁有人貼個漫畫估62
個作者仲要有根有據咁

我自己做既simulation,唔同人數玩有唔同結果

有冇話邊個區域最多人中
或者邊個區域一定冇人中

不過電腦又冇人既心理影響

我用左LIHKG個stat去sim,所以應該計左心理影響入去

食完飯睇埋神雕先講下點樣做呢個result出來

https://www.sendspace.com/file/969o55

多謝大家參與

個作者仲要有根有據咁

屌你老母350個player到550player個best choice sim出來真係62

多謝大家參與

個作者仲要有根有據咁

屌你老母350個player到550player個best choice sim出來真係62

sor應該係63,575個人之後係64

多謝大家參與

個作者仲要有根有據咁

你個DATA BASE 係SIM連登果888個人
咁自然62會係最佳選擇啦

多謝大家參與

個作者仲要有根有據咁

咪係,一開波已經講明揀63機會特別細

多謝大家參與

個作者仲要有根有據咁

用training set test training set
89呀 Google form巴打出黎啦

😂😂我亂填ja wo 咁都有得贏

咁根據某d巴打既logic 63同89就係最高勝率選擇啦

sample size?

未出第二次結果 89之前得 一次試驗 63

都夠膽死有人叫人去睇呢一次test result證明100係最低勝率選擇啦

1我就覺得係最低
因為你要贏100場 先等於100偷雞一場
贏一場要2-100都唔當選 仲要1唔重覆

UP乜

唉屌 睇錯題目
以為出幾多分加幾多分
你真係搵50個人玩十場睇下100贏唔贏到一次就知係咪叫最佳
記住理論要反映現實
理論最佳no.就係固定人數玩N場理論上
最多出現呢個no.贏
即係如果你試50場100一次都無跑出
你係可以幾確定100唔係最佳選擇

依家份form就話俾你知一班人個個都三唔識七玩一次條題
有幾多人會用揀100呢個strategy
事實証明有好多有理性既人選擇100呢個稍為強勁既策略

北海道大學入學試考試考場據說唔過30人
佢條題最好玩既地方係考呢間既人好多都博晒老命
所以佢地一諗到 "100"呢個策略咁common
話唔定揀100既可能真係得一兩個,要贏唔係絕對冇可能

不過有時間唔應浪費係呢條題目到

你講撚晒 又多人揀又少人揀 姐係北海道大學考生都唔理性?

多謝大家參與

個作者仲要有根有據咁

用training set test training set

一陣加d random noise去LIHKG個dataset再sim一次
用前面個excel檔砌咗個cumulative relative frequency table出來
https://pastebin.com/GGBt8dNP

Histogram of sample distribution
試下一萬人一齊玩個game睇下啲人重會唔會講得出60-70係合理範圍

贏個條件有兩個

1. 無同人撞

2. 最大

先要符合1至會考慮2

所以首要應該係唔同人撞 如果一萬人一齊玩 得100個數字 每個數字都有人揀嘅機率會非常高

但總有啲數字多人揀 有啲數字少人揀 如果係哩個post啲人玩 100會係最多人揀嘅

亦即係100哩個數字距離符合條件1最遠

換句話說 揀100最小機會贏

揀100似乎只係有班人唔想嘥時間諗對手咩心理先會咁答

但博弈論就係要考慮對手點揀去作決定
試下一萬人一齊玩個game睇下啲人重會唔會講得出60-70係合理範圍

贏個條件有兩個

1. 無同人撞

2. 最大

先要符合1至會考慮2

所以首要應該係唔同人撞 如果一萬人一齊玩 得100個數字 每個數字都有人揀嘅機率會非常高

但總有啲數字多人揀 有啲數字少人揀 如果係哩個post啲人玩 100會係最多人揀嘅

喺哩個遊戲 越多人撐嘅數字 贏面越低 點解去到30幾頁都咁多傻鳩 睇唔透 咁多人玩game原來唔係為贏
如果最多人揀嘅數要倒扣60分唔知又會點?

贏個條件有兩個

1. 無同人撞

2. 最大

先要符合1至會考慮2

喺哩個遊戲 越多人撐嘅數字 贏面越低 點解去到30幾頁都咁多傻鳩 睇唔透 咁多人玩game原來唔係為贏

就係有呢d傻鳩成件事先好玩
如果最多人揀嘅數要倒扣60分唔知又會點?

最多人揀嘅數要倒扣60分
如果兩個數一樣多人揀咁就細嗰個數扣60分
唔知會唔會又成堆人狗衝100

贏個條件有兩個

1. 無同人撞

2. 最大

先要符合1至會考慮2

分析得唔錯
但係喺連登玩有樣嘢同考試唔同,就係玩家可以選擇同對手溝通
我相信大部分連登仔都會先睇其他對手作出咩選擇先自己作出選擇(得到多啲「資訊」)
所以如果我玩嘅話,我首先一定會有咁快得咁快做謠說服其他人揀70-80,咁樣我再揀80-90贏嘅機率就應該會大啲
當然啦講就易 ,但係喺呢個poll係有機會贏,最撚狗嘅做法就係喺個poll入面每個number都submit一次

贏個條件有兩個

1. 無同人撞

2. 最大

先要符合1至會考慮2

分析得唔錯
我相信大部分連登仔都會先睇其他對手作出咩選擇先自己作出選擇(得到多啲「資訊」)
所以如果我玩嘅話,我首先一定會有咁快得咁快做謠說服其他人揀70-80,咁樣我再揀80-90贏嘅機率就應該會大啲
當然啦講就易 ,但係喺呢個poll係有機會贏,最撚狗嘅做法就係喺個poll入面每個number都submit一次

贏個條件有兩個

1. 無同人撞

2. 最大

先要符合1至會考慮2

分析得唔錯

highlight錯 自膠
岩岩加左好多 randamoness去個舊有stat度,無論我sim左幾多次,去到600-700人左右都係揀1係最好,唔知係咪因為同個stat的pool size有關

我唔係讀stat出身所以出黎個結果我唔識理解
琴晚咁夜都3個鐘有800幾人
今日等大半日都未1000人
岩岩加左好多 randamoness去個舊有stat度,無論我sim左幾多次,去到600-700人左右都係揀1係最好,唔知係咪因為同個stat的pool size有關

我唔係讀stat出身所以出黎個結果我唔識理解

目測有嘢搞錯咗
明明1同其他嘅機率差唔多
應該冇乜理由會特別優勝過人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞