(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
如果真係有人屎忽痕,搞個咁既實驗出黎

參加實驗既基數夠大(>5000人),基本上所有ans都會撞,包括1

如果基數夠細 (<100人),真正拎到60分既ans大概會係七十幾

我覺得5000都未必全撞 人ge爭勝心好重

事實上好可能會5000人都選七十到八十
選既分數應該會高度集中
因為大家都諗緊同樣嘅嘢

明你講乜,>80% 人都會揀數值大既數值丫麻
點解咁執著果5000人,OK,基數爆到去 50萬
得未

50萬
我估可以冇人嬴
1-100 都有至少2個人填
個base咁大應該做到呢件事
利申:0數stat底
有冇類似的實驗睇下
我諗緊一個問題
假設撞答案會dq

如果一公報完問題,我立即衝出去做第一個交答案
寫100
有冇人會為左阻我嬴,同時又幫其他人
填100同我攬炒
問心你見我填左100, 你都填100就肯定會輸, 咁你會填咩
睇哂其他人填既答案先,
最尾就填最大個個數
lm
我諗緊一個問題
假設撞答案會dq

如果一公報完問題,我立即衝出去做第一個交答案
寫100
有冇人會為左阻我嬴,同時又幫其他人
填100同我攬炒
問心你見我填左100, 你都填100就肯定會輸, 咁你會填咩

欺詐遊戲,正
太長唔想用中文打

The strategy of choosing 100 is a weakly dominant strategy.

Consider a player, Alice. We only need to consider two cases:

Case 1: The largest number chosen by the rest of the group is strictly less than 100. Then, Alice can always win by choosing 100, but if she may lose if she chooses a number less than 100.

Case 2: The largest number chosen by the rest of the group is 100. Then, Alice will lose no matter which number she chooses, so she is indifferent between all possible strategies.

The conclusion means that all (rational) players should choose 100, leading to a Nash equilibrium outcome in which all players gain zero point.

You are incorrect. You analysis only work when it's a 1vs1 game. A university entrance exam should have more than 2 people, so there is no Nash equilibrium.

Consider this counter example for your Case 2:
Two or more people chose 100, the rest chose 1-98. Now Alice can win by choosing 99. Therefore, your Case 2 is not true.
填左 我一定贏

參加實驗既基數夠大(>5000人),基本上所有ans都會撞,包括1

如果基數夠細 (<100人),真正拎到60分既ans大概會係七十幾

選既分數應該會高度集中
因為大家都諗緊同樣嘅嘢

得未

個分數區都係會高度集中
因為大家嘅諗法都係會相同
只係個分數區間會由70到80降到60至70
諗起liar game

選既分數應該會高度集中
因為大家都諗緊同樣嘅嘢

得未

個分數區都係會高度集中
因為大家嘅諗法都係會相同
只係個分數區間會由70到80降到60至70

要贏就係要避開嗰啲攞高分嘅痴線佬
又要啱啱好高過曬一啲理性撚
比睇唔明題目嘅連登仔
題目次序係:
1. 1-100,揀一個數字
2. 唔可以同人撞
3. 無撞之下,數字最大果個贏

睇咗唔同人撞先睇最大,唔係睇最大然後先睇唔同人撞,所以果啲咩打死都填100,最多攬炒果啲
比睇唔明題目嘅連登仔
題目次序係:
2. 唔可以同人撞

睇咗唔同人撞先睇最大,唔係睇最大然後先睇唔同人撞,所以果啲咩打死都填100,最多攬炒果啲

因間一開google form都係會有好多人填100
我估呢個post 的嬴家係8字頭

呢個遊戲 目標 就係

最少人選而又最大既數

如果基數大個結果反而有意義

我反而好最睇下基數愈大,對答案既影響會係點。前提係參與者都知道基數係幾多。

應該都係100 - m log x
比睇唔明題目嘅連登仔
題目次序係:
2. 唔可以同人撞

因間一開google form都係會有好多人填100
我估呢個post 的嬴家係8字頭

我估最高都唔夠70
太多人玩
呢條似心理同stat題目
認真睇咩科
心理學有心理學答法
最學有數學答法
仲有佢話最大者得60分
咁第二大呢?
呢個係盲點
就算得唔到60我都要拎59分
其次
條問題有兩部份
第一部份係喜歡既數字
姐係要有合理解釋
如果盲目揀最大而忽視呢part可能都會0分
加上
最大係指數值?
題目無講明係數值
1可以係最大
例如1整個pizza
1=100%
你亦都可以話97係最大既質數
而我又係97年出世
所以係1至100入面我特别中意97
咁就乎合晒所有條件
如果有人盲目答100/99/98
無合理解釋到點解中意
咁我就係滿分果個

呢個係我諗到最好既答案
求插

如果係翻譯上字眼出錯就當我無講過啦

首先 第二大無分
其次 個explanation唔知計唔計分⋯⋯同埋都好易吹下

我淨係睇樓主翻譯版分析
唔知原文係點
其次
除非佢淨係收一個學生
否則呢題咁設定無意思
易吹還易吹
跟足要求還跟足要求
至少我睇晒comment無人focus係"鍾意既數字"呢一點
如果得少數人留意到
咁就達到佢考核既意義
所以我覺得呢個係其中一個可能性
點睇
搏成班人以為個個唔敢寫最大100, 所以就自己寫100
點知個個都咁諗就撞哂100

因為如果個個咁諗就撞哂99

因為如果個個咁諗就撞晒98
諗起彌留之國的愛麗絲某個番外篇 不過佢係搵平均數唔係搵最大
認真睇咩科
心理學有心理學答法
最學有數學答法
仲有佢話最大者得60分
咁第二大呢?
呢個係盲點
就算得唔到60我都要拎59分
其次
條問題有兩部份
第一部份係喜歡既數字
姐係要有合理解釋
如果盲目揀最大而忽視呢part可能都會0分
加上
最大係指數值?
題目無講明係數值
1可以係最大
例如1整個pizza
1=100%
你亦都可以話97係最大既質數
而我又係97年出世
所以係1至100入面我特别中意97
咁就乎合晒所有條件
如果有人盲目答100/99/98
無合理解釋到點解中意
咁我就係滿分果個

呢個係我諗到最好既答案
求插

如果係翻譯上字眼出錯就當我無講過啦

首先 第二大無分
其次 個explanation唔知計唔計分⋯⋯同埋都好易吹下

我淨係睇樓主翻譯版分析
唔知原文係點
其次
除非佢淨係收一個學生
否則呢題咁設定無意思
易吹還易吹
跟足要求還跟足要求
至少我睇晒comment無人focus係"鍾意既數字"呢一點
如果得少數人留意到
咁就達到佢考核既意義
所以我覺得呢個係其中一個可能性
點睇

佢叫你寫個數字咋,根本無得寫原因,所以你鍾唔鐘意都唔會有人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞