(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
睇有幾多對手,
10人以內既話,揀100唔一定輸
估唔到鳩填63會中
70-100唔會揀純覺得會太多人揀
0-59以下覺得太細,揀咗過唔到自己
69,67,64成日見唔會揀
68,有個8字唔揀
66,孖字
65,60,5嘅倍數唔揀
62,可以被2除唔揀
得返63,61
鳩撞
Btw,無成本有幾多人真係會用腦諗咗先填

頂你
你63中
只得一個原因
好彩
你問下填50-79啲巴打有冇好似你諗咁多野
呢個game 仲話咩考推理
根本係靠撞彩
但填100嗰啲係傻仔
80以上嗰啲太貪心
剩返嘅,睇運氣
睇有幾多對手,
10人以內既話,揀100唔一定輸

10人以內既話,揀1-95嘅都係弱智
未追哂post
首先傻仔一定揀100
賭仔心態會揀90-99
揀得過嘅得1-89
呢啲情況,㨂質數比較有利
而最大質數係89,但有89有9,依然有大嘅感覺,而且貼近90 range,相信依然係半熱門
數落去下一個係83,我會揀83

這麼認真地9Up 辛苦你了

Sor啱啱追完post,都係分享吓思考方法啫

半馬後炮咁諗,隨參與人數增加,賭徒選擇嘅range會變大

我思考嘅時候居然冇考慮人數係我柒
啱啱google完,條題目係氣象學final exam其中一條嚟
btw笑鳩人答案班友係咪覺得自己實啱
未追哂post
首先傻仔一定揀100
賭仔心態會揀90-99
揀得過嘅得1-89
而最大質數係89,但有89有9,依然有大嘅感覺,而且貼近90 range,相信依然係半熱門

這麼認真地9Up 辛苦你了

Sor啱啱追完post,都係分享吓思考方法啫

半馬後炮咁諗,隨參與人數增加,賭徒選擇嘅range會變大

我思考嘅時候居然冇考慮人數係我柒

post呢條問題既日本仔話有23人
未追哂post
首先傻仔一定揀100
賭仔心態會揀90-99
揀得過嘅得1-89

我都是咁諗的
你都控制唔到人點答, 其他學生係點樣你又唔知, 邊有答案?
估唔到鳩填63會中
70-100唔會揀純覺得會太多人揀
0-59以下覺得太細,揀咗過唔到自己
69,67,64成日見唔會揀
68,有個8字唔揀
66,孖字
65,60,5嘅倍數唔揀
62,可以被2除唔揀
得返63,61
鳩撞
Btw,無成本有幾多人真係會用腦諗咗先填

頂你
你63中
只得一個原因
好彩
你問下填50-79啲巴打有冇好似你諗咁多野
呢個game 仲話咩考推理
根本係靠撞彩
但填100嗰啲係傻仔
80以上嗰啲太貪心
剩返嘅,睇運氣

根本係好彩
但都有少少嘅排除法嘅
例如一定有啲人強迫症發作會揀5嘅倍數呀,揀啲好意頭數字之類
未追哂post
首先傻仔一定揀100
賭仔心態會揀90-99
揀得過嘅得1-89

我都是咁諗的

咁睇嚟揀質數未必係一個有效策略
你都控制唔到其他人點答, 其他學生係點樣你又唔知, 邊有答案?
啱啱google完,條題目係氣象學final exam其中一條嚟
btw笑鳩人答案班友係咪覺得自己實啱

氣象學
咁即係好似天文台咁
其他人答晒先睇住人地啲答案黎答
有theoretical solution係一回事

但要記住一點,game theory係用來分析隻game有幾糞
而唔係教人應該點樣做decision
未追哂post
首先傻仔一定揀100
賭仔心態會揀90-99
揀得過嘅得1-89

我都是咁諗的

事實證明揀83嘅比揀82/84嘅多成截
2 因為我敢認第二無人敢認第一
未追哂post
首先傻仔一定揀100
賭仔心態會揀90-99
揀得過嘅得1-89

我都是咁諗的

事實證明揀83嘅比揀82/84嘅多成截

83好意頭
有theoretical solution係一回事

但要記住一點,game theory係用來分析隻game有幾糞
而唔係教人應該點樣做decision

隻game其實都唔太關game theory事
除左話係咪一定要100/99之外 (咩咩nash equilibrium, 雖然呢次規則令佢變左唔關事)
其餘數字其實都只係估心理 (仲要係9估成份好大果種)
game theory理論上應該係所有決定都可以有rational explanation
但係例如簡73同63之間嘅除左運氣之外根本冇咩理性分別
之前聖誕同班fd玩過類似既遊戲
人數大概十幾人

每人都係1-100揀一個no.
然後每人揀既no.減去平均值
就係你嗰round得到既分數
玩五round
最後總數最多既人贏
之後分數有排名,最少分數有懲罰
我揀左68 差少少
人數大概十幾人

玩五round
最後總數最多既人贏

吓?
就咁聽你個規則咁一定係個個人都100冇得輸
定係你話可以減負數變翻分
(即例如平均係60,咁簡1果種友就可得1-60= -59 即五十九分)
人數大概十幾人

玩五round
最後總數最多既人贏

人數大概十幾人

玩五round
最後總數最多既人贏

吓?
就咁聽你個規則咁一定係個個人都100冇得輸
定係你話可以減負數變翻分
(即例如平均係60,咁簡1果種友就可得1-60= -59 即五十九分)

漏左講
都係唔可以同人撞
如果相同既話
該回合冇分
人數大概十幾人

玩五round
最後總數最多既人贏

咁樣肯定唔係揀1就係揀100
姐係買大細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞