(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
個test 無penalty 係一定唔會準的, 姐係囚徒困境揀咩都係坐十年一樣

呢位巴打就有腦喇
遊戲前設規則人數唔同根本得出結果會好唔同,當馬會搞個慶祝活動,全港十八歲以上成年人抽一百個入圍參加比賽,如果贏咗獎金有一億,咁就新奇有趣喇 心理戰智商運氣集結嘅一場比賽
首先了解咗個題目先,我淨喺睇咗頭兩版都出現好多on9仔 每人1至100任填一個數字,只要個個數字有另一人同你填一樣你已經輸了,而如果沒有人和你的數字一樣,即喺只有你獨佔那個數字,你已經叫糊 如果有其他人都同你一樣獨佔某一個數字,就要比較各自獨佔數字嘅大小去分出勝負(本身明嘅巴絲打唔好介意打咁長編去解釋個玩法,因為幾頁就已經表現到人有高低之分,如果人人都心想事成
假設冇玩過幾次,冇得試驗直接用有獎勵有懲罰嘅會最真實表現到,如果用上面幻想的馬會假設遊戲,個人覺得100喺最冇可能贏嘅一個數字,因為做多幾年人就會發現,社會上一百個人裡面又點止兩個傻仔呀 九十至九十九我都覺得機會率喺比較低嘅,因為比較多人會搏,如果我自己會偏向70至89中間揀,之後揀咩同贏唔贏就運氣居多,當然仲有一樣野留意,就喺當地嘅熱門數字,好似我地華人咁,老一輩會揀88嘅機會一定比89高,呢樣都要留意
利申: 廿幾歲只喺讀到學位,不過喺職賭對數字寧舍敏感 畢業後未返過工,但喺樓供已完老婆都喺廢青仔女全部肥肥白白

正常分析
人越多,越大既數字就越多人撞
濛 巴打可唔可以統計下尋晚咩字頭既區域係最多人揀?
每個區域有幾多人?
9x至100應該好多人
8x都唔少
6x至7x 應該係最理想區域
刪除 64,65,66,68,69,70,71,75,77,78
剩低就睇運

同意60-70 最值博
心理學
睇呢個post 就知100 一定有人揀 總有人鐘意博大
然後有第二批想博大會係70-99
所以呢個區係重災區
愈低愈少機會同人撞
但係你要夠大
所以揀60-70最理想 想贏仲要夠運
最終第一round 63 贏好合理

無錯,我都解釋咗我點解會揀63
上面第4xx回覆

估唔到鳩填63會中
70-100唔會揀純覺得會太多人揀
0-59以下覺得太細,揀咗過唔到自己
69,67,64成日見唔會揀
68,有個8字唔揀
66,孖字唔揀
65,60,5嘅倍數唔揀
62,可以被2除唔揀
得返63,61
鳩撞
Btw,無成本有幾多人真係會用腦諗咗先填

根本用排除法,然後運氣成份居多
果啲講咩最佳選擇講嚟都戇鳩
最佳選擇但最錯嘅答案都叫好答案,唯一答案,必然答案

諗過先簡63
笑撚死
其實有冇書係講呢啲理論
呢啲理論好有趣
想睇多啲書等自己聰明啲

Game theory?大把啦
個test 無penalty 係一定唔會準的, 姐係囚徒困境揀咩都係坐十年一樣

呢位巴打就有腦喇
遊戲前設規則人數唔同根本得出結果會好唔同,當馬會搞個慶祝活動,全港十八歲以上成年人抽一百個入圍參加比賽,如果贏咗獎金有一億,咁就新奇有趣喇 心理戰智商運氣集結嘅一場比賽
首先了解咗個題目先,我淨喺睇咗頭兩版都出現好多on9仔 每人1至100任填一個數字,只要個個數字有另一人同你填一樣你已經輸了,而如果沒有人和你的數字一樣,即喺只有你獨佔那個數字,你已經叫糊 如果有其他人都同你一樣獨佔某一個數字,就要比較各自獨佔數字嘅大小去分出勝負(本身明嘅巴絲打唔好介意打咁長編去解釋個玩法,因為幾頁就已經表現到人有高低之分,如果人人都心想事成
假設冇玩過幾次,冇得試驗直接用有獎勵有懲罰嘅會最真實表現到,如果用上面幻想的馬會假設遊戲,個人覺得100喺最冇可能贏嘅一個數字,因為做多幾年人就會發現,社會上一百個人裡面又點止兩個傻仔呀 九十至九十九我都覺得機會率喺比較低嘅,因為比較多人會搏,如果我自己會偏向70至89中間揀,之後揀咩同贏唔贏就運氣居多,當然仲有一樣野留意,就喺當地嘅熱門數字,好似我地華人咁,老一輩會揀88嘅機會一定比89高,呢樣都要留意
利申: 廿幾歲只喺讀到學位,不過喺職賭對數字寧舍敏感 畢業後未返過工,但喺樓供已完老婆都喺廢青仔女全部肥肥白白

正常分析
每個區域有幾多人?
9x至100應該好多人
8x都唔少
刪除 64,65,66,68,69,70,71,75,77,78
剩低就睇運

同意60-70 最值博
心理學
所以呢個區係重災區
愈低愈少機會同人撞
但係你要夠大

上面第4xx回覆

估唔到鳩填63會中
68,有個8字唔揀
66,孖字唔揀
62,可以被2除唔揀
得返63,61
鳩撞

諗過先簡63
笑撚死

63夠係3既倍數
又係7既倍數
點解唔係簡61?
為咗唔比其他人有分,填100
round 2 完未 要等好耐
round2 link可唔可以貼返 唔想搵返

呢位巴打就有腦喇

正常分析
每個區域有幾多人?
9x至100應該好多人
8x都唔少
剩低就睇運

同意60-70 最值博
心理學
所以呢個區係重災區
愈低愈少機會同人撞
但係你要夠大

上面第4xx回覆

估唔到鳩填63會中
68,有個8字唔揀
66,孖字唔揀
62,可以被2除唔揀
得返63,61
鳩撞

諗過先簡63
笑撚死

63夠係3既倍數
又係7既倍數
點解唔係簡61?

61係質數,質數係特別數,唔好揀

呢位巴打就有腦喇

正常分析
每個區域有幾多人?
9x至100應該好多人
8x都唔少
剩低就睇運

同意60-70 最值博
心理學
所以呢個區係重災區
愈低愈少機會同人撞
但係你要夠大

上面第4xx回覆

估唔到鳩填63會中
68,有個8字唔揀
66,孖字唔揀
62,可以被2除唔揀
得返63,61
鳩撞

諗過先簡63
笑撚死

63夠係3既倍數
又係7既倍數
點解唔係簡61?

61係質數,質數係特別數,唔好揀

打曬飛機咁
我就咁睇
根據game thoery呢
Best strategy就係簡100
跟住有人會覺得簡100太易撞,會轉簡99
又會再有人覺得99太大轉簡98
如此類推
每個number撞既機率會由大至細一路減少
去到1,撞既機率會好細
所以如果population夠大
每個number都會撞
所以最好既 strategy都係簡返100

終於有個make sense 既答案

唔洗多,有多一個同你同一種諗法就

ching既思路係最make sense同清淅

讀左幾個game theory既course

諗過都係100最好 之後睇留言點解又小數又質數比較有利

仲以為自己諗錯左

唔係真係要你玩一次睇下邊個嬴 係睇你識唔識揀最佳答案

撞邊個數字都一樣有機同人撞或輸比更大數字 點解唔寫100

最壞情況都係攬抄 點都唔會輸

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
Best strategy is not necessarily the winning strategy
事實就係你只可以精神上打飛機話自己揀左最好嘅策略
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

當多於一人知道所謂best strategy 而又真係選擇相信依個strategy 就即刻輸咗,再好嘅策略輸咗都係無用
因為真實世界無咩"best strategy",suitable 就多

雖然best strategy個best字係含混,但係我唔認同會無所謂嘅best strategy
對我來講best strategy嘅定義就係合理嘅選擇/猜測
可能我會剩係睇期望值,又或者剩係睇nash equilibrium
又或者權衡各方面先再作出選擇

我認為呢隻game係有best strategy
但係有冇winning strategy就唔知啦
太少資訊啦,又唔知有幾多人參加,又唔知啲人鍾意揀咩數字
假如3個人玩
然後你偷睇到A填100,B填99
咁你應該填乜

仲以為自己諗錯左

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
Best strategy is not necessarily the winning strategy
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

當多於一人知道所謂best strategy 而又真係選擇相信依個strategy 就即刻輸咗,再好嘅策略輸咗都係無用
因為真實世界無咩"best strategy",suitable 就多

雖然best strategy個best字係含混,但係我唔認同會無所謂嘅best strategy
對我來講best strategy嘅定義就係合理嘅選擇/猜測
可能我會剩係睇期望值,又或者剩係睇nash equilibrium

理論始終都係理論,你諗到嘅人地都諗到 ,100計落好似係最好,但同時都最易炒,因為同你一樣聰明嘅都有可能揀,更加會有上面個啲攬炒撚揀,真實情況仲有心理同性格
試下一萬人一齊玩個game睇下啲人重會唔會講得出60-70係合理範圍

依家試緊將個數擴大至150會唔會得出意想不到既答案
打死都填100,最多攬炒果啲係乜撚野LOGIC 黎

1至100 都會有人撞。
但係100係最大數
人多真係咩都會有人填
如果妳填1 ,冇撞。
同時如果有人填2冇撞,妳就輸。
100係最大唔洗考慮對上既數有冇人撞
少左個考慮因素。
妳笑人又講下妳有咩logic
依度D人咁講
揀100就已經立於不敗之地

1. 如果有人填左100,大家攬炒無分
2. 如果所有考生入面,最大果個係99.99999,咁你寫100就寫左

填100就已經唔可以會輸,最多攬炒,大家齊齊無bonus

咁鍾意同人兜
快D 兜俾我睇
點立於不敗之地

同妳老母兜
我有份講100架,自己一套邏輯都冇就出返去啦。 淨係識話人,自己都用下個腦啦
其實有冇書係講呢啲理論
呢啲理論好有趣
想睇多啲書等自己聰明啲

咪就係博奕論
round2 link可唔可以貼返 唔想搵返

有冇興趣再玩一次
數目增加至150
今晚12點正截數

https://drive.google.com/open?id=1JHLL7GU7m1mpdjPbMygbDfd37u7Idgf6ZjyTlBWVVFE
打死都填100,最多攬炒果啲係乜撚野LOGIC 黎

1至100 都會有人撞。
但係100係最大數
人多真係咩都會有人填
如果妳填1 ,冇撞。
同時如果有人填2冇撞,妳就輸。
100係最大唔洗考慮對上既數有冇人撞
少左個考慮因素。
妳笑人又講下妳有咩logic
依度D人咁講
揀100就已經立於不敗之地

1. 如果有人填左100,大家攬炒無分
2. 如果所有考生入面,最大果個係99.99999,咁你寫100就寫左

填100就已經唔可以會輸,最多攬炒,大家齊齊無bonus

咁鍾意同人兜
快D 兜俾我睇
點立於不敗之地

同妳老母兜
我有份講100架,自己一套邏輯都冇就出返去啦。 淨係識話人,自己都用下個腦啦

現實就係人人都咁諗
100撞哂車
本來最好反而變成最差的選擇
樓主好波
有冇其他類似既game

之前聖誕同班fd玩過類似既遊戲
人數大概十幾人

每人都係1-100揀一個no.
然後每人揀既no.減去平均值(或者平均值減你揀既no.)
相差數值就係你嗰round得到既分數
然後玩五round,分數加上去
最後總分數最多既人贏
之後分數有排名,最少分數有懲罰

數字都係唔可以同人撞
如果相同既話
揀相同數字既人該回合冇分

例子:
10名玩家,揀既數分別係:
100, 100, 99, 99, 99, 98, 98, 70, 60, 1
平均數係 82.4
該回合十位玩家得到分數順序如下:
0,0,0,0,0,0,0, 12.4, 22.4, 71.4

然後下回合重覆
五回合後總分最多者勝,計排名

有冇人討論下呢個

仲以為自己諗錯左

今次咪輸左
你班蠢人幾時先分到
但現實上你就係輸撚左
唔係咩不敗 攬抄

理論始終都係理論,你諗到嘅人地都諗到 ,100計落好似係最好,但同時都最易炒,因為同你一樣聰明嘅都有可能揀,更加會有上面個啲攬炒撚揀,真實情況仲有心理同性格

你咁講其實都係講緊好大機會無winning strategy啫
我係咁諗嘅,我認為一個有讀過下書嘅人有好多個策略嘅時候,佢應該會有理據判斷邊個策略係best strategy
如果題目變做 1-100大家選一個數字 最接近於全部玩家選嘅數字嘅平均之2/3就當贏

應該點揀?
自己寫咗個simulation玩下
888個AI抽1至100,抽1000次
然後全部AI根據邊個數贏得多調整策略
loop 30次

結論係幾乎無規律可言

我自己做既simulation,唔同人數玩有唔同結果

我自己做既simulation,唔同人數玩有唔同結果

有冇話邊個區域最多人中
或者邊個區域一定冇人中

不過電腦又冇人既心理影響
我會寫,我覺得每個數字都有人選擇,
所以我唔選任何數字,所以我無重覆,我最大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞