(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
呢啲遊戲根本係玩出口術啦
成撚班人講曬擇咗90以上之後玩心理戰
北海道大學都係勁人
所以一定會有人諗住反其道而行咁填90-100呢區
然後大部份正常人都會保險揀70-80呢區
咁你就會諗: 個個應該會諗 70-80 安全,咁揀70-80九成九會撞車
之後你就揀左50-60,點知出到黎超過一半人揀呢個區

我知你知我知你想點
答咩number都好
唔好再有人答小數呀 limit呀個d得唔得呀
去到大學入學試仲咁小學雞好柒嫁
北海道大學都係勁人
所以一定會有人諗住反其道而行咁填90-100呢區
然後大部份正常人都會保險揀70-80呢區
咁你就會諗: 個個應該會諗 70-80 安全,咁揀70-80九成九會撞車
之後你就揀左50-60,點知出到黎超過一半人揀呢個區

我知你知我知你想點

八奇思考領域
萬幾人既話填2-10
千幾人填中間果d
幾百就60-90
影響結果嘅因素
1.人口基數
2.參與者嘅質素
3.地區/文化(唔同地方都會有唔同嘅特殊數目)
4.有人諗到可以再加
影響結果嘅因素
1.人口基數
2.參與者嘅質素
4.有人諗到可以再加

5.智商
好撚多文盲
打死都填100,最多攬炒果啲係乜撚野LOGIC 黎

1至100 都會有人撞。
但係100係最大數
人多真係咩都會有人填
如果妳填1 ,冇撞。
同時如果有人填2冇撞,妳就輸。
100係最大唔洗考慮對上既數有冇人撞
少左個考慮因素。
妳笑人又講下妳有咩logic
太長唔想用中文打

The strategy of choosing 100 is a weakly dominant strategy.

Consider a player, Alice. We only need to consider two cases:

Case 1: The largest number chosen by the rest of the group is strictly less than 100. Then, Alice can always win by choosing 100, but if she may lose if she chooses a number less than 100.

Case 2: The largest number chosen by the rest of the group is 100. Then, Alice will lose no matter which number she chooses, so she is indifferent between all possible strategies.

The conclusion means that all (rational) players should choose 100, leading to a Nash equilibrium outcome in which all players gain zero point.

Case 2 is not true - the question has different assumption
太長唔想用中文打

The strategy of choosing 100 is a weakly dominant strategy.

Consider a player, Alice. We only need to consider two cases:

Case 1: The largest number chosen by the rest of the group is strictly less than 100. Then, Alice can always win by choosing 100, but if she may lose if she chooses a number less than 100.

Case 2: The largest number chosen by the rest of the group is 100. Then, Alice will lose no matter which number she chooses, so she is indifferent between all possible strategies.

The conclusion means that all (rational) players should choose 100, leading to a Nash equilibrium outcome in which all players gain zero point.

Case 2 is not true - the question has different assumption

題目都未睇清楚
如果大家揀哂100,佢地重覆左就全部無分
即使Alice揀1都已經贏左

但係100係最大數
人多真係咩都會有人填
如果妳填1 ,冇撞。
少左個考慮因素。
依度D人咁講
揀100就已經立於不敗之地

1. 如果有人填左100,大家攬炒無分
2. 如果所有考生入面,最大果個係99.99999,咁你寫100就寫左

填100就已經唔可以會輸,最多攬炒,大家齊齊無bonus

咁鍾意同人兜
快D 兜俾我睇
點立於不敗之地
就算搵到一個理性(啲假設無錯)、邏輯合理嘅決定都無用,因為好大機會有人有同樣邏輯而作出相同抉擇(啫係輸),所以鳩寫
影響結果嘅因素
1.人口基數
2.參與者嘅質素
4.有人諗到可以再加

5.智商

如果人數多到以千位黎計,基本策略係呢個時候係唔會有用
無論d人幾醒幾有理性都好,好高機率會人有重覆用到揀70以上既策略
而呢個遊戲唔係玩少數派贏,一重複就輸,就算得2個人揀個數字都輸
所以諗住99 100個d根本係論外
數學家講既咩安全區考得北海道大學都會聽過下,所以唔用得
結果就係一部份巴打所講既用先用排除法然講彩數

如果北海道大學呢條題目有另外既評分方式
揀 99 100個呢條題既得分一定會係0分
個個都撞100
集團炒車
就算你推理好哂而選出一個數字
亦有可能另一個人有同你一樣ge思路
所以都係9揀
首先唔應該揀40或以下, 因為就算加左60都高唔過直接揀100
假設加到60分, 41=>101,...,100=>160
如果參加者眾, 直接揀100會比較好, 因為好大機會個個數都有人揀, 但另一方面揀4x可能可以出奇制勝, 但輸左就得4x分
如果人少少, 應該揀貼近100既數, 搏冇人同你一樣

好叻呀智者
幾時去考哈fuck?
樓主好波
有冇其他類似既game
無得搏人人寫九十幾, 唔寫100

因為總有D傻人, 唔識睇題目, 以為簡最大就OK

但係100係最大數
人多真係咩都會有人填
如果妳填1 ,冇撞。
少左個考慮因素。
依度D人咁講
揀100就已經立於不敗之地

1. 如果有人填左100,大家攬炒無分
2. 如果所有考生入面,最大果個係99.99999,咁你寫100就寫左

填100就已經唔可以會輸,最多攬炒,大家齊齊無bonus

咁鍾意同人兜
快D 兜俾我睇
點立於不敗之地

你assume左1 on 1 咪100係攬炒囉
你多過一個對手已經唔work啦

但係100係最大數
人多真係咩都會有人填
如果妳填1 ,冇撞。
少左個考慮因素。

Nash equlibrium都唔識問人咩logic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞