Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(13) Airport DLC 1.14.0-f9

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
有冇巴打有建議配置,買左12700kf加3070題,應該配幾多GB RAM好,32定64好d?
3070Ti
surface painter/
tmpe realistic parking應該可以

點樣起海皮
用呢個 asset 整啲路會不斷起伏
起完再調整高度
好耐冇玩過等我玩番先
但人口一多個五十萬就lag到仆街
未玩過,見到你哋教kinguin買key
都係廿零三十蚊嗰啲都可以?
望真D
定係個Asset自帶Pattern架
Tax 高 會唔會不滿
12%唔會
再上先會
其實一開始慢慢起
絕對唔會唔夠錢
醫院學校警察果d 全部非必須
到d市民地嘈你要你起先起
我唔改tax 都可以賺到錢
如果覺得賺得少可以3倍速
住宅區同工業區中間加個PARK LIFE DLC
所有人返工都要經過個遊樂場, 賺錢勁快
好邪惡
不過後面用工業dlc就夠
離開地圖的火車喺老遠塞死咗頂番入地圖,請問可以點解決?
https://steamcommunity.com/app/255710/discussions/0/2268069450205636164/

最直接係用 81 tiles & Traffic Manager: President Edition 兩個 mod, 將塞住嘅火車 delete 咗

Root cause 多數係以下幾種之一:
- 有火車 bug 咗唔郁停咗喺交差點
- 出同入火車唔知點解用咗同邊路軌, 互相塞死
- 出口第一個 node (火車軌交差點)離地圖邊太近, 火車長過果段火車軌離開唔到
想問下
我工業區有碼頭有鐵路
但係所有出入口都係經鐵路, 完全無人用碼頭, 點解會咁?

我試過刪左個鐵路, 結果都係唔
轉用港口, 直接話無買家

會唔會係因為個港口太遠?
另外, 個MAP我係上網DL
我見條港口外部連接條線係九宮格外面, 我係咪要買埋公共航線個格地, 先可以用到公共航線?
工業DLC玩左一段時間都仲係覺得好難
唔太明D原材料出入口邏輯
原材料會送去倉庫
倉庫會有車送去加工廠
多左既就會出口
有時倉庫離加工廠太遠就會送唔到貨去加工廠或者好耐先送到一次
好似又係 佢喺平地上面起都會斜咗
同埋另外問點樣先可以調校高度
用 move it 唔識點撳
究竟直接出口原料同加工後先出口有咩優點缺點?
直接出口 = 簡單, 賺少D?
加工 = 複雜, 賺多D?

倉庫SET清空定半滿?
如果加工需要3種原料, 但我只有2種, 會唔會入口剩低個種??
會賺多d
倉庫我係set平衡
印象可以用倉庫入口無果d材料
D人都係話可以入口
但我開左個加工倉, 好似話我缺原料, 唔開工
check下有無倉庫係附近
再check下個倉庫有無揀岩d原料
再check下倉庫d車係咪出曬去未番黎
剛剛發現原因倉庫要揀原料

thanks
你起個港口果時有無睇到佢連接左條航運線
太遠就連接唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞