Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(13) Airport DLC 1.14.0-f9

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
咁真係好有心機
我都想改但一諗到成個城D路都要整就半放棄
D路無得COPY&PASTE真係有D難搞
咁如果D路口係差唔多樣嘅話都可以copy and paste
不過我做真實地圖
香港D都冇乜話真係好似
新手玩成日唔夠錢,有咩解決方法
有industry dlc既話小小地起個木區
好易賺
如果冇
前期工業區大啲
小啲起醫院學校警察公園
消防一定要起
公共交通可以唔起住
Tax一開始就搞12%
最近香港玩家多左,亦多左人去整香港作品
大家有冇支持返香港人出的作品??

想玩香港地圖應該係workshop download邊張地圖發展最好?thx
如果啲住宅燒毁左應該要點搞
你可以拆,又可以等重建
香港有 Target 會點
跟唔跟足睇你想點玩啫,唔係寫實可以有啲反思同個人詮釋:
黃格:大部分國家法例已經規定除轉彎外唔可以阻到路口,所以唔使劃黃格,好處淨係喺某啲情況易判斷啲可以用盡空位;或者大大個X字就得,唔使交叉影線
避護島:太窄都唔安全,最好容納到推輪椅或BB車咁闊
紅綠燈班馬線:法例又可以規定唔可以阻住,唔使黃色
班馬線過路處:英國而家已經修訂所有過路處行人優先,歐陸國家唔一定要有黃波燈同之字線咁貴同亂雜(倫敦都好講求減少街道設施),荷蘭噉又會喺行人過路處同單車路口劃埋讓線清楚表達優先權;香港嘅私家路同巴士總站用埋啲冇優先權嘅黃色班馬劃線幾亂,英聯邦又好多唔同規格嘅禮節過路處混淆去避開設立正規過路處嘅行政手續
黃線:英國有用埋紅線
二段式過路又有佢好壞噉,又例如升高過路處至行人道水平對優先權已經不言而喻唔使太多劃線。整體上可能整好轉角位同埋過路處擺位已經會好睇啲,冇劃線咁費時費力。
+ 新嘢方面,香港好似有人提過引入滾筒式欄杆,減輕撞力同電單車傷害。
岩岩玩到有巴士站火車站,唔知點用好
有冇得起天橋嫁?入口開始塞車
industries, after dark啦
mass transit 你想玩多啲路同交通變化都可以買
Automatic Pedestrian Bridge Builder V2.0 [Beta] https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2030755273
啱啱起workshop加咗一大堆asset之後入到game就話有asset broke down 想請問點check邊啲asset爛咗
用 loading screen mod 先知,要用temp 嗰個
條行人天橋點駁
有冇大神可以解釋俾我知decal同asphalt嘅分別係乜
啱啱換咗MacBook Pro
想知Mac版M1開唔開到
YouTube 見開到,但你唔好望會fps多好多
開到就得啦
之前喺pc玩都唔係好高fps
見多咗好多靚香港asset又開嚟玩下先
你可以整preset 啲線,不過唔係吓吓work
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞