Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(13) Airport DLC 1.14.0-f9

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
我分佐四五個小區,每區都有各自住宅商業同普通工業,交通76%,有曬地鐵,只係火車港口塞住曬
你睇吓你嘅import export 平唔平衡,有機會好唔平衡
正常應該要點? 我啲raw material 全部出口多,自給自足
新手求教

我開左個農場 之後起左個麵包廠同中型貨廠set 左做獨特貨品 但係個面包廠係咁話佢唔夠買家,唔ship任何野出去, 唔識點搞

個城大約45k人口, 分左5個區 暫時得高速公路
係咪冇路去本地既商業區?
可能係面包廠同貨倉貨車塞車太耐返唔到廠
可以檢查下佢哋啲貨車去咗邊

如果係見唔到有派貨車出嚟, 咁係派車出問題
可能係路有問題, 或者個廠旁邊無路之類
可以試下改用 vanilla 路或試下用 move it 搬間廠去第二度
如果都搞唔掂, 重有可能係有 mod 影響, 或者重起間廠
仲有可能係 policy 著咗 Heavy Traffic Ban?
呢個係 ban 哂所有貨車, 所以工商業地區同之間嘅道路唔可以著呢個 policy
應該都無, 個farm 附近d 車行都okay. 我見依家佢會久唔久有一架車送貨去最近嘅town嘅鋪頭 但係都係唔送去個貨倉。

我想問其實佢係唔係真係只係送去附近/同一個map嘅商業區 唔會上高速公路去其他地區?
唔係, 遊戲入面無論服務車輛定係貨運車輛都唔係只去最近嘅目的地, 佢係會全個城市都會去

所以你呢個情況有可能係因為個城市嘅唔同區分得太遠, 所以運唔到貨出去

貨倉嘅問題未知咩原因, 可能可以試下唔同設定(empty/balanced/full)?
我終於知咩事 我個farm上高速公路條路太完, 我set左條路直接上highway就搞掂, 唔該晒!

不過開farm淨係可以整一間獨特麵包廠有d少。 有牛羊但係又無得好似漁業咁生產d肉製品。

anyway thanks師兄
unique factories 除咗麵包店之外仲有其他都要 animal products / flour / crops

除此之外啲 special goods 都可以出口或送去普通工業, 你可以當啲食物加工廠喺普通工廠之中
我未起林業鋼業所以未整到玻璃同紙個d
快啲起林業,其他礦石同油就最好入口加工,因為會用盡,除非你用unlimited或者用brush 油返
岩岩買晒map準備開始繼續起其他industry.

btw想問個新手問題 你地平時點規畫高密度住宅同商業, 因為噪音 係唔係唔可以好似低密咁撈埋黎起?
火車站附近高密度商業或寫字樓,外圍有住宅大廈,再用公園分隔低密度住宅

比大家睇吓我起咩
工業區起城市邊緣會比較好
係,不過係歷史遺留落嚟,遲啲會變成 office
睇見你分區分得咁好,高速公路整得咁靚,突然覺得自己個城係鳩起
高速公路我基本上冇郁過
分區未係好整齊,不過啲路有啲跟地勢起
最後都係無買bundle
咁多迴旋處
你整大少少啲格網,路口太近會好易塞車
唔一定其中一個問題嘅,可以TM:PE set 好先。 Milton Keynes 每個路口都係迴旋處咁滯,十字路口隔遠啲就得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞