Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(13) Airport DLC 1.14.0-f9

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
屌我問得好廢
係咪仲可以用埋 GMG 個八折 code
因為我喺個主頁搵唔到
好撚難玩
次次都破產收場
你呢個 asset 邊度 download
做個無良市長就會賺錢
已經放棄 開咗無限錢 mod 玩落去
campus DLC既大學點樣先多d人入讀, 最成日都只係3~4星, 已經十幾萬人口
點解最近成日彈game 而家開都開唔到
一開就無聲無息彈返出去
最近有咩新加就unsubscribe翻佢
之前Sub左棟樓試過發生同樣情況
重裝完 dlc mod全部無裝都唔得
工業區要點整先唔塞車
次次都因為塞車變咗做廢屋
同埋間間舖都話自己教育人數不足又執
塞車都無咩解決方法 一係加路一係加行車線
工業區裡面盡量用單程線
同埋一出個區就直接駁上去高速公路
變咗兩綫 但啲車都唔行另一條綫
你直接貼圖上黎 先幫到你
我以前都好塞,玩玩下有以下經驗可以分享下:

唔好將全部工業區起埋一齊
起d cargo train / habour減少用貨車做出入口
做好d路,必要時工業區用單行路
用TMPE,做lane management,同埋enable埋入面個traffic AI

利申:新手
仲有得閒睇下鬼佬YouTube d traffic fix
想問有冇巴打有玩switch版
係咪垃圾嚟
一律建議電腦版,因為多好多mod 會易玩好多
其實道路有分層次 (road hierarchy)
分小, 中, 大 , 公路
唔好大路直接駁小路, 咁會拖慢條大路既效率
簡單講, 唔好製造太多路口
唔好用100條小路, 直連大路, 咁會令條大路有100個路口
如果你有100條小路, 應該每10條小路連接1條中路, 即係100條小路變成10條中路, 再將個10條中路分別再接大路, 咁條大路就只會有10個路口

理念大約係分區管理, 每個區最好只有一個出口
好處係避免小區內部間既通勤會走左出大路

文字好難表達, 建議可以上youtube search road hierarchy
少少心得分享下

盡量將工業區起得出D, 近少少城市出入口
避免大量貨車入住宅區
所以住宅區應該遠離城市出入口

住宅區萬一太多人想入城, 可以係出面公路整條地底隧道連入住宅區 (但一定要有TMPE, 禁止貨車用, 否則D貨車會由住宅區入返工業區)
有筆直既話, 可以直接起個火車站接外部城市, 感覺上市民回城會多用火車, 會少左車入城既問題
住宅區可起少量商業大廈,起到輕微缺工人返工就OK, 咁可以減少市民跨區工作, 呢個工作量引起既商品需求, 通常唔會引到太多工業區既貨車入住宅區

用地鐵解決返工問題暫時未研究到有無效, 網上有人整過一個封閉住宅區 (無車路接外部), 逼人用地鐵, 係work既, 但正常有公路連接既話, 感覺上地鐵唔太搶到用車人口既需求

同火車唔同, 地鐵係區內通勤用, 如果市內設計得好, 其實區內唔會塞車, 但城市出入口問題唔係市內道路設計解決到, 城市人口多, 入城一定塞, 所以火車可以解決到入城問題, 而且火車仲可以賺埋遊客錢, 勝價比高d

我認為如果善用road hierarchy
其實唔洗搞單程路
因為單程路會令到最遠點目的地既車必需行哂成條單程路先到目的地
咁會令單程路既起始點好塞車
太多單程路會有錯覺令人覺得"疏導"到塞車問題
但其實係複製緊城市出入口既塞車問題
並唔係"減輕"塞車問題
反而我想問, Y形路口既對頭車, 其實可唔可以唔好停低?
根本都唔會撞, 但都要等對頭車停, 明明可以照行

係咪即係咁
直行啲車永遠會停低先再行 搞到成個城市塞死晒
有冇解
係咪steam版?
tmpe路口set返就得
依家樓同樓中間成個西部大草原咁
有冇咩 asset 可以整到上面啲巴打咁有磚地
同埋成日都有啲的士喺行人路邊 spawn 出嚟好塞車
點先可以唔畀佢哋 spwan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞