Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(13) Airport DLC 1.14.0-f9

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
睇多左開始比較識點樣修飾斜波
我買齊晒大部分
humble bundle有張2022 DLC bundle coupon
但我慳返40蚊想唔買音樂DLC,對遊戲性會有咩影響?
有D workshop SAVE一load就64GB只係剛剛夠。要追咪96GB 128GB

我覺得要視符你個design規模有幾大
我暫時就唔會加,我嘅功力未去到64GB程度
0影響
但張coupon好似有埋airport+map pack
Industry dlc 入面自己每個stage 起的廠,同冇dlc 就咁分區整木區有咩分別?
https://www.youtube.com/watch?v=i0nPKHlN2eE
韓仔已經走火入魔
唔知佢之後係咪自己貼圖
佢啲音樂pack… 你不如電話揀自己想聽嘅好過
再唔係content creator pack 多啲asset用
音樂就不了
佢dlc果d細緻好多,舉例林業咁,你所有野都要一手一腳去整
由初級野(劈樹)
到基本加工(鋸木)
到第二步加工(紙,木材)
到最尾獨特工廠(家私之類,甚至要另一種工業既材料)
而每個步驟都要整個倉去裝,又要自己設計物流路線
正正常常咁玩,基本上佢已經提供晒你發展所需既資金
唔整倉庫有冇問題? 次次整完後塞車塞到仆街
唔係唔得,不過你當倉係集散地,冇倉物流差好遠
有時會停左因為冇物資
你設計條路係單程路
材料-->倉-->初級加工-->倉-->二次加工-->出貨
每個設施都有自己既車,只會去前一個設施攞貨同去外面出貨
你順住呢個次序起,就唔會出現二次加工廠既車
同倉既車爭路
咁超級工廠要點起? 我見有 warehouse ,一起又出曬事
你係指起得一間果種工廠?
你夠lv就起得
但留意佢有機會要另一種工業既原料
好似印刷廠要林業同石油,你冇既話就唔夠原料整
尼啲傢俬廠都有冇原料問題,解決方法係旁邊起warehouse?

同埋如果有幾區係種樹,a 區的原本會好白痴咁運去b區個倉到放,之後再由b區運返啲木去做紙 尼個係咪冇得搞
個倉滿左?
可能你要起多d倉
Set 佐balance,啲 raw material 維持係80%
咁即係滿左
balance唔會打爆個倉
咁要整少啲種樹或整多啲下游廠?
極多d倉
Set 佐balance,啲 raw material 維持係80%
咁即係滿左
balance唔會打爆個倉
咁要整少啲種樹或整多啲下游廠?
整多d倉
加工成品駛唔駛起warehouse?例如玻璃,紙咁
有d 超級工廠要用, 睇你要唔要起
大家有冇試過成個城一次過商業區唔夠貨,工廠區唔夠買家,之後大半個城變廢墟
塞車問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞