Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(13) Airport DLC 1.14.0-f9

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
今期新路ICON同D MOD一樣
有冇覺得自從新DLC出咗之後, 以前做果d traffic solving好似白費功夫
除咗industrial DLC果類specialize district之外, 其他可以變哂做行人區
跟住將service / cargo/ garbage point集中放哂係同一個地方, 跟住集中traffic management果到就搞掂
好似有d破壞遊戲
你可以唔畫到咁誇張咁唔現實
咁而家堆urban planning 都真係有諗住主要喺市中心比多啲pedestrian only zone 嚟減少車流嘅
純粹test下可以去到幾盡
如果以functionality角度嚟睇, 玩到咁會好efficient, 但一D都唔realistic
只可以靠玩家自己自律
以前係荷蘭住過, 佢地有好多城市嘅city center係特登係做biking/pedestrian only
同一出發點有時你行路或踩車去目的地係會快過揸車, 因為車路係特登兜遠路變相唔encourage你用車
所以只要唔係誇張到全行人道
其實都係現實有既事
威尼斯?本身真係有堆 asset 係變路變河,車變船。
冇乜留意,係噉就真係必須用 Better Road Toolbar。
一陣真係出大型DLC係水城題材真係咁玩
而家D運河始終只係行大船
唔會啦,以前出咗渡輪,而家連垃圾轉運躉船同列車都未有。市政服務車又唔可以入袋扮汽車渡輪。
作為電腦白痴, 想請教要行得順, 人口可以玩到30萬, 再加4000個assets, 電腦個list要點砌? 使唔使用到就出4080?

budget: HK$13000

感謝~~~
要順就起碼要64g ram 起跳

一山都係樹
如果搞掂argument is out of range嘅問題就出得街
隻game係食cpu同ram, gpu用10系同40系都冇乜分別
心急想平就i5-12600/i7-12700, k唔k就睇你會唔會oc

唔急就等13代發佈,因為已經年尾
ram起碼都32gb,其他你去硬件台睇砌機post跟住d list執就差唔多
點解入左地圖起唔到d設施
個設施一直靠唔到路邊
用左高速公路?
冇 成張地圖都放唔到設施
黐撚線,開唔到game
Zoning adjuster 強制熄左?
宜家兩個城只可以救翻一個
另一個用舊save 入到,但再save,熄咗再load 新就argument out of range
發覺新dlc啲行人區比想像中有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞