Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(13) Airport DLC 1.14.0-f9

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
我計落建築集到
雖然有D係車
電台同合集唔係完全唔買得既
有時特賣組合包有埋呢堆野
可能平過散買大DLC/只係貴小小
睇價錢做人
即使過咗Steam而家打折, 可以去kinguin, humble bundle睇下有冇平cdkey, 尤其是舊DLC成日都好平賣
留意下先, 唔該晒
真係要睇下攻略先得
頭先玩咗幾次都負收入
裝自動予算Mod
只要唔係特別大洗都係正收入
或者直接用無限錢

哩2星期新出暫時覺得好高quality嘅mod
https://steamcommunity.com/workshop/filedetails/?id=2907295198
佢造嘅highway detailing好正, 比較realistic

中国風不了,有路肩都唔適合首都高中環圈內。要慳 node 係要用雙向嘅路,Jp Highway 先有。
* 路側帶
要細節一定要有緊急避車處...
如果你要有牆嘅高速道路可以用 Highway Over Concrete Walls,有埋不對稱、雙向、無路肩版。
普通路嘅天橋同隧道可以用 Tiny Highway,有最窄嘅版本。可以再用 NCR 整 150% 闊度達至適中。
但點解我揀唔到天橋可以起既? 係咪城市人口未達某個標先起唔到?
page up/down
無玩幾年 而家vehicle limit有無改善?traffic AI係唔係一樣智障?例如貨車去曬出口結果貨品堆積如山。
裝mod
用咗一季全人手畫緊1:1港九市區地面嘅主要舊路連地形(高度準確度冇+-2m都希望有+-5m),除咗半山、九龍灣、同龍翔道及以北。有自己想像成分,其他未畫嘅大路多數未諗好想點改。未起樓入伙,所以冇車同冇交通信號片睇(不過燈序同每條線箭嘴分配大部分自己作)。
低清預覽(未試啲 mod 嘅高清設定):

(附近地形未整)
CSL Map View 發現唔知點解畫唔到路,聽日再 gen 過。而且有啲地方水浸緊未退到,會藍咗。
如果進展 ok 嘅話有啲想出個系列介紹下香港歷史入面嘅未成道路,不過要開始起樓先得。鐵道就有啲難度,未自己整其他地圖(呢個係 Workshop 上好舊嗰個再大改),可能用 NIMBY Rails 同其他軟件就算。
痴線好奇喺 Linux 用 Wine 開 Map View 係畫到...

有冇人睇得出我個版本嘅啟德係畫緊似咩?

順便 teaser 下:會想講啟德機場第2條近接平行跑道,同taxiway北面填海計劃。不過呢兩個特別後者唔夠資料,所以未必做到。
Btw 自己畫埋水深,不過未畫滿晒,所以一忽忽。包括沉管隧道嘅海床。另外同上,香港仔一帶水浸緊;水塘有啲乾咗。(好難控制)
同現實唔同嘅地方想知係咩歡迎問,可以簡單答下。詳細就等之後起好樓再整理同驗證先。
Update 好啲 mod, set 到算見得人。
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
(標線係初稿)
81 Tiles 仲未搞掂?
唔係有2.0
要入Option Set先得, 搞掂
除咗天后廟道駁咗去百福道,西半山堅道暫時西至城皇街。下面士丹頓街差唔多,威寧頓街中間有啲煩冇郁過。

羅便臣道畫完兩個交匯處之後就唔想繼續畫住...
請教大家點解用play it 2.0 匯入啲建築,佢起好,出現幾秒就消失咗嘅?應該唔係撞mod, 啱啱由頭開始玩
去workshop搵plop the growables
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞