Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
ASUS Laptop嘅散熱風扇一向都柒㗎啦
加埋gpu 過3萬
觀望下先2022好似冇乜升級,除左粒u
無咩特別要求可以照去
粒U升左
RAM升左上DDR5 同埋好似普通款都上左32gb
我家下果部就係得16gb唔夠用先想換2022
你買左國行?
因為我港行5980 3050ti 32gb 1tb
我又覺得夠用
32GB就哂用啦
我家下16GB插住張3080
用本身隻1080MON+2K 165+4K60黎 3隻MON用
有時邊開住CHROME+打機+錄影會爆RAM就會疾
22年上限好似都係32
睇官網個SPEC
得3隻SPEC全部都係32gb ram
不過上哂4k mon
對我自己黎講最完美就係32gb ram+1080p mon
觀望下睇下遲下點先 反而z13就完全無乜興趣
麻麻地surface個設計黎做打機laptop
LM 義海價收機
如果budget $12000,有咩gaming laptop可以買?
本身有部mbp ,打開LOL,想要部laptop玩steam
知道AMD就出新6000,應該等定係買返AMD 5000
人在外國,乜都貴,想知有咩推薦 tks
ASUS G15 2021
我呢邊買嘅ASUS G15 得Ryzen 7-4800,
如果ASUS TUF Dash F15 i7-11370H 或者 ASUS ROG Zephyrus G14 R7-5800HS,呢兩部得唔得?
有朋友想買notebook 但係等唔到2022款
佢輕度打機 主要youtube 煲劇 睇戲
下面邊部好啲 佢諗左好耐
1.vivobook 16x
2.legion 5 pro 3060
3. m16 3060
m16係水 其他係行 都係13k左右 thanks
咁有邊部比較好
https://www.hp.com/hk-zh/shop/hp-pavilion-aero-laptop-13-be0165au-4c9l2pa.html

咁多位師兄,點睇呢部HP?
上網睇過下啲review,話佢個cpu其實係鎖頻(應該係咁細部驚散熱唔得),變左比錢買隻cpu但用唔到個performance ,同價位可以有其他牌子更好選擇
不過2k mon係靚嘅

超輕(不過本身自己對重量唔大concern)
另外主要係想CPU 有i5 level ,16gb ram, 1tb ssd, sRGB100%防反光mon,1080p都夠
13.3或14吋都可以
除左呢部有冇其他更好選擇?
其實256真係夠用咩
裝埋個windows都得返好少位咋喎
最少512 安裝一隻game 都4-50gb
一萬內文書機有咩選擇?主要YouTube Netflix ,冇打機,唔洗靚Mon,13-15.6寸都得,同埋要用尼work from home
無畏pro 14
想問邊到買抵D ? Amazon?
想買部文書機, 會睇下片, <10000 蚊, 經Amazon 買, 夠輕身, 唔係黑色, 最好有1年保
係咪得Zenbook 最fit
求巴打們意見
豐澤賣緊呢部Asus Expertbook B9 14'', i7 16gb ram, 1tb ssd
你有學生電郵或指定企業員工電郵登記做會員有優惠價
https://www.fortress.com.hk/zt/product/expertbook-b9400-notebook/p/12289825
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞