Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
bts asus strix g15
應該主力用autocad civil 3d 畫, 有時會pix4d rendering
比我揀會買iPad Air,除非你要window

上面兩部揀,就Laptop GO,起碼個Spec仲叫「正常」啲啲,個keyboard 又打得落手先
宜家用緊32?
宜家會爆咪上64,唔爆升黎都冇用,買條SSD仲實際啲啲
咁睇黎都係買番2021 機
而家16咋
好想一次過打爆但係都覺得有d 浪費
btw ssd 已經係美森買左條Sk hynix gold p31 2tb等緊送黎香港
2022 全部貴一截
如果budget夠,正常就有新買新嘅
不過都要等3月
升32都夠
Gaming/creator 多啲

文書分別不太大,因為文書呢個戰場有Apple M series
咁32算
之鬼巴想問埋notebook unbuffered ram 有咩唔同
我見有d 款有寫unbuffered
MSI online store 有價
https://hkstore.msi.com/categories/latest-12gen
貴咗好多
budget 都係皮零野,
Flow X13 可以反摺,性能勁,輕,type c 充電真係合晒要求
係差thunderbolt
唯有安慰自己thunderbolt 做到嘅野usb 3.2 都做到
幫朋友問:
價錢~<10000
文書為主,有時睇下片
會攞落site工作用,希望輕便啲同實淨
冇特定牌子
想問吓有冇乜嘢選擇?
Usb4能解決問題😂😂😂😂
你地好,小朋友突然要ZOOM上堂,想買部文書機, 唔打機,間中拎來文書機,DELL 戴爾 Vostro 15 5515 呢部最岩?但7XXX,有無再平D選擇?5000 前後,唔該晒,
想買部文書用時notebook
最緊要1.輕 2.平價
請問有冇推介
就係新機貴
窄邊 16-17吋 靚4k oled/2k mini led +喇叭
有無邊部做到
5000前後得HP 官網部essential 15 5500u 8GB ram
驚唔夠ram 可以加多8GB
又要輕又要平,MBA
唔想用apple
Notebook / Desktop基本上都係unbuffered,唔洗理
Vivobook pro X / Zenbook / MBA M1
等新機 / MBP
用緊macbook pro 16
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞