Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
睇埋G713

最尾都係睇budget
利申, 聽日先出去睇實體

ASUS ROG Strix G17 G713 --> WQHD
ROG Strix SCAR 17 G733 (G733QS-K4292T) --> WQHD
不過 G733 都有D係 FHD 係咪差好L遠
17吋FHD唔好啦….
其次就係色域/光度都差好遠(可以搵Google大神幫手)

FHD=最最最最基本/垃圾Mon
2K=靚Mon
4K=靚/旗艦Mon
我都睇梗....只係知道oled mini led 係正, 不過rog又好似得wqhd咁我當佢係好啲
ROG系列係冇OLED
Mini-LED嗰部旗艦機你冇三四皮嘢都唔駛諗
15吋或以上睇解析度做人得㗎啦,2K高Hz無誤
13吋文書機有咩選擇?
見inspiron 13 5000好似唔錯
想要輕過1kg先要13inch
14inch做唔做到?
lg, samsung 出名輕

13吋我會歸納為收納方便 重量反而冇咩所謂
https://www.lenovo.com/hk/zf/laptops/legion/legion-5-series/Legion-5-15ACH6H/p/88GMY501582
82JU00CGHH
請問咁多位, 12000內黎講呢部之外仲有冇其他選擇
自己會駁大MON,所以唔太CARE 部機個MON
美馬買laptop點加保?
留名
唔係sold by Amazon
其實你Budget有幾多?
話雖價錢都過意得去,但FHD 300Hz嗰啲都唔建議買要買就買2K 165Hz嗰啲版本。另外就係你呢部唔係Sold By Amazon,嚟到香港係冇保養。
巴打用緊邊部?
我都諗緊買i5定i7好, 自己會多用excel tables 會ref幾個excel 唔知i5會唔會lag機
個部都換左喇
你分清g513/713同533/733未
而家手提電腦用既三星oled同手機一樣240-480pwm盲眼調光喎,同埋壽命一樣咁低,長開同一個畫面好快燒印
Fhd版係舊貨黎,新貨一定係2k 165
應該仲有其他廠提供oled

大陸boe 做得ok

Apple 有同佢合作
間唔中打下機(lol, apex),學校功課要programming, machine learning
睇中咗Asus Zenbook 14X Oled 想問佢o唔ok?
起碼要張N卡
MX450呢啲完全算唔上N卡
如果價位同佢差唔多有冇咩推介?我比佢個mon吸引咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞