Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
2022 G14買唔買得過?
擔心6800S嘅效能
如果係類似5900hs果種特供版
唔洗擔心啦 一定係AMD拿得出手又最正果批黎
定你話gpu
gpu效能真係冇問題 係drive多bug
冇DLSS
我都係擔心緊呢樣…就算同N卡同級比但冇DLSS好似好影響
遊戲市場我個人都睇好amd果邊嘅FidelityFX

老黃啲技術係勁 但霸道, 難流行
105W嘅6800S大約N卡咩位置?
AMD啲卡的確係唔夠N卡黎 所以價錢上應該會平d
而輕laptop要低功耗 係AMD強項
保守斷估同3070一樣水平
不過你自己留意翻測評啦 應該好多人都好奇
我$18.5K訂咗頂配G14
新嗰啲3070Ti/3080Ti太貴$25-30K….
我見到sales 出左2022 g17啲價錢,都唔會太過分,起碼仲係2字

2022 Asus ROG Strix G17 G713
全新未開封代理行貨2年國際保養

CPU: AMD Ryzen 9 6900HX(up to 4.9GHz)
System: Windows 11 Home
Monitor: 17.3-inch WQHD 240Hz DCI-P3
100% Anti-Glare IPS-level
Ram: 16GB DDR5-4800 SO-DIMM
Storage: 1TB PCle 4.0 NVNe SSD
Display: NVIDIA® GeForce® with MUX
Switch + Optimus

RTX3060 6GB GDDR6 VRAM $17998
RTX3080 8GB GDDR6 VRAM $23998
RTX3080Ti16GB GDDR6 VRAM $27998
香港新機正常都賣貴
期待下amazon有冇得執
MSI美學唔識欣賞
btw 唔抵
巴打們
想搵部㩒用少少既電腦 (而家部MSI 個mon 䂭位就爛咁
平時會打下lol, 係steam買下驚玩 (witcher 3, g gen)
唔介意降低game既畫質
筆直大約10k,brand 唔好係MSI就得
想問一下有無d咩好推介,thanks
部Msi都係用左3年
2022 g533/733閹左機械鍵盤搞到低一階513/713冇乜分別
Dell ok
問下呢度有冇問下mini pc?
mini pc原意係平靚正
但香港賣得貴到同laptop一樣就直接買laptop
其實係咪我問d野太有問題/太低能所以無人so我?
你日常點用法?
輕又要幾輕?
偏向文書定偏向gaming?
多數都係上網為主,超懶,經常會開十幾個分頁,間唔中玩下steam/手機模擬器玩下經營類game, 因為女仔唔想部機太重,2kg樓下?睇過輕身既gaming機會out budget, 所以唔prefer gaming 機
多謝你肯so下我
不過你呢啲要求 全部都可以係新一代做到
intel / amd 新一代嘅iGPU全部屌打MX450
所以MX450 = 廢物 , 買一般文書機就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞