Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
因為好肯定同你講你最好彩最快都要三月尾四月先收到機,講緊係唔睇價錢直接衝頭啖湯。
唔算嘅 我都係星期六日先有時間用電腦 冇咗都唔太影響
如果得$15K左右又好執著白色機嘅話咁嘅話唯有用多啲時間等下啦。不過2022年版G14都值得等,淨係16:10 2.5K屏幕+Webcam+Mux Switch(直連)呢三點都屌打上代
咁係咪到時去香港個官網買就可以?定係而家已經有得訂?
啱啱睇咗啲資料 2022年版張卡會轉用amd 應該唔會差好遠?除咗光追之外
實際效能未知,要等外國出評測。
不過預計勁上代平均25%左右(?)我鳩估(計埋Mux-Switch帶來嘅提升)
依家香港官網連更新都未得ROG Global先搵到2022年版機嘅資料。喺香港官網買就死咗條心佢啦…啱啱出嗰陣九成都係Sold Out㗎啦,而且價錢你預$17-19K呢個Range走唔甩(今年啲機分分鐘仲貴咗都未定)
都係嗰句
只求最快攞到機錢不是問題的話,多數二月尾三月頭就有得訂喺香港同嗰啲ROG Sales訂,最快個零月後到貨。
一係就慢慢等到Amazon/淘寶供貨穩定再買。
不過冇dlss打AAA應該真係差d
DLSS太撚屈
通常唔會出AMD GPU限定機
因為intel先係優待組
2022年版G14唯一美中不足係用AMD Display卡
好好地3060Ti/3070 LapTop GPU唔好咩….
dell vostro 3510 一般文書+睇片
會開好多chrone分頁同pdf
想長用少少(對上5270同咗7年)
要大mon先換

駛唔駛轉16GB RAM
$4099 i3
$4599 i5
$5799 i5 + 16GB RAM
我懷疑係老黃又加價
出埋曬啲垃圾3050 3050ti抬得高
低功率效能黎講其實AMD贏唔少, 所以G14好OK (排除Drive會唔會多BUG
有冇人可以幫下手
adobe食ram 食ssd 咩都食
執相果度應該要張display card
一般20k都夠做曬 你多錢就等新一代
我會建議20k買laptop 10k買靚mon 用呢啲software 細mon好辛苦
會移民。mon唔考慮住
咁你會唔會考慮17吋機
都算一個trade off
要gaming laptop 平就Nitro 5 3060
貴啲就 dell g15 5515 3060, 再唔係就睇#1上美森買asus 3060。
你講4000 series 配3050ti減價幾平多先如果5-6千蚊一部我覺得ok既,3050ti 打機廢過1660ti, 你想知部機玩GTA / LOL 呢啲出名作品有幾多fps 你上notebookcheck.net 度搵部機個型號應該會搵到。
真係常用同成日打機不如買部好少少既,如果唔係買完就會dup 心口
開多分頁最好16 GB ram
另一個選擇HP essential 5500u 再加8GB ram平dell 少少
如果講品質應該dell 好啲,不過平機可能差唔多
有無人知可以點解決
HP刀法仲好過Dell 係香港比咁平你我都唔敢買
揀Vostro會好啲
想問幾時出第6代
Amd
本身就唔會設計到個個port用到直連
你部機應該得HDMI個port有直連功能
買條HDMI轉DP先掛(如果有必要
F15本身都廢
玩到2K咪算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞