Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
你唔係賣返比鋪頭吓
你當iPhone咩
D代理鋪肯低價回收
利申識人係咁玩,不過真係市價一半左右
D米皇係唔會在意呢少少錢
我講個市價係2手價再減半
睇咗#1未, 你可以寄返當地保, asus 先sold by amazon有香港保
諗住睇定買咩型號先 諗住買Helios 唔知夠唔夠
不了
外國緊係買rog/dell
你訓醒未
基本上大多數廠既國際保都係唔包香港
除左asus/dell(睇型號同說明)
唔好意思 想請教下師兄有無咩型號推薦
新model未出價
不過都係個幾部架喇
高階dell x17(等更新)/rog gx650/msi ge76/legion 7(等更新)

中階rog g513/533/713/733 2022系列
Msi gp76/66 2022
Legion 5pro 2022

入門 tuf a15/17(2022)

諗到再寫
如果唔係買左x13想想買x17玩下
電腦少新手想問
用緊x1c 2018款 i5 8gb 256 大約4年(主要上堂+輕度剪片)
最近剪片想玩深入d, 但一多野就lag, 死機, 想試下玩ae都唔得
所以想換一部啱剪片,打機,少量文書(有tab s7帶翻學所以沒特別攜帶需要)
剪片想順暢 可以玩到ae
打機希望玩到3a e.g. horizon4
mon唔洗特別好 因為我有外置mon

budget 1萬
見到部asus a15 i711800+16gb+1TB+3060 好似幾好,但係有d overbudget
想問大家 有沒需要去到3060? 定係2060都可以?
另外i11800係咪會好過r7 5800?
或者有沒其他選擇?
2060 可以
但已經冇乜人賣
ram最好加到32gb起
SDD 1TB起
2060我睇pricehk 好似沒i11 version, 得amd 版?如果係咁, r7+2060 好唔好
ram 32gb會唔會overbudget?
ram唔貴 但影響AE好大
呢部伏
比多少少dell g15
佢要剪片個芒最少都要100%srgb
呢部我都覺得有d overbudget 你仲想我比多少少
我有外置mon 應該ok?
1080p順過2k 都唔會玩唔到
上2k係為咗視覺享受

其實都係睇你自己對眼
話無分別就無可能嘅
問題係你會唔會留意啲細節位
同埋你有冇望慣2k
例如話我個fd用開macbook 2k mon
佢就話我個 1080p mon 明顯起格仔
但我自己係完全唔覺得有
然後我睇番佢個2k mon
望咗成分鐘我先分到少少唔到嘅位
利申 10年黎keep住都用開1080p

另外就係2k mon 建議配番3070
G15 11800+3060效能釋放肯定好過tufa15 2021
Laptop 慳錢會奶野唔似枱機就咁換parts去解決
多謝詳細分析
我自問自己對色域要求唔係咁高
打3a大作用1080p我已覺得好清
咁最後都係睇budget
3060對1080p,3070先上2k
卡就都係3060
不過一張低能板,一張滿血板

打個比喻俾你
a15 張卡只用到80%郊能
g15 係130%效能

我唔知有冇方法可以將A15張卡提升
但係佢咁嘅設定代表部機散熱唔得

如果你上一部機可以用到咁多年絕對建議係買部好嘅
不如賣比依到巴打仲好
前提係如果有人要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞