Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
買個陣可以加錢原廠幫你加,又或者買咗部機拎返屋企自己買條ram 自己加
3050不了
平時做功課project,得閒睇youtube,開模擬器玩手機2d game
Lenovo ThinkBook 14 Gen 2 (20VDA010HH)
https://www.price.com.hk/product.php?p=496639

請問各位大佬,呢部夠唔夠用?
我睇過外國官網
2022年版ASUS ROG Zephyrus Duo 16點解冇3080Ti配QHD 165Hz Mini-LED屏幕嘅版本?得4K 120Hz/FHD 240Hz混合Mon版本

只有3070Ti同3060嘅版本先有QHD 165Hz Mini-LED屏幕….
呢部定- Vostro 14 5415 好
見價錢相約
Vostro 14 5415個spec 同HP 一樣??
可以點運番香港?
又爆
Zenbook系列track pad有numberpad
有fd住美國
但而家運返黎好似得返DHL 果d收得好撚貴
要輕薄既話其實ok,用緊
Always say no to lenonvo thinkbooks and ideapads
想問下舊電夠唔夠用,如果正常文書上網嘅話頂到幾耐
有得加,原廠spec係有兩個sodimm slot, 你買8gb ram,可以加多條8 gb 做dual channel
不過個跟機wifi唔得,要自己換張好既卡
GF76 RTX3060都要$14299,GF大伏都賣咁貴...
文書頂到6個鐘
但其實可以用gan type c 充電,都幾方便
MSI GF63 Thin 10SC (i7-10750H / GTX1650 / 144Hz)
https://www.price.com.hk/product.php?p=500452&ct=quote

都係多開模擬器玩手機2d game,各位師兄對呢部有咩評價?
gp76/66其實ok 由11代升12代3070升做3070Ti都係貴幾千
睇一睇頭post先
多謝提醒,其實我只係開模擬器玩手機2d game,係咪需要買電競notebook定比較高效文書game都ok順暢?
但係揀加Ram
官網硬要轉埋512GB M. 2
今年啲機咁撚貴 輕則20k 重則上30
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞