Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
究竟今年有冇
intel 12系 + 3060/3070 + ddr4
呢啲超高性價比既組合
上網見親唔係3070ti就係3080ti + ddr5
貴到癲
壞咪換
有就唔駛賺錢啦….
今年啲新嘢肯定貴
一係不問價用新機
一係就收二手買上代機
你指對比咩
我就由gf76轉asus g15天同地
我早排見c記
g15 3070全新賣12000$
咁你搵比佢
我都係根據正常情況分析
你話G15 3070 12000買到咁已經無敵
xps 13 plus
美馬貨黎
同價位當然3060,但gf我用後感真係好差
同一隻Game,gf我開中高長期90+
G15我開高都係85+
我會建議真係加多少少換過部好過
如果呢部又點睇,我見官網store 話2月初有貨

Vector GP76 12UGS ( i7-12700H / RTX3070Ti )

▸ OS: Windows® 11 Home (MSI 推薦商務⽤ Windows 11 專業版)
▸ CPU: Intel® Core™ i7-12700H 14Cores 20Threads Up to 4.7Ghz
▸ GPU: GeForce RTX3070Ti Laptop GPU, GDDR6 8GB
▸ RAM: DDR IV 3200Mhz 16GB ( 8GB * 2 )
▸ Storage: 1TB NVMe PCIe 4.0 SSD
▸ Panel: 17.3" FHD ( 1920 x 1080 ), 360Hz

HK$22,999
我當美馬 G15 3060 $12000 16gb ram, 512g SSD
佢果部$10500 32gb ram, 1TB SSD
論打機就肯定G15嘅
但其他野就我就中意整體specs好嘅, 同埋香港買信用卡可能有優惠
我記得1TB黎
不過算啦各人有各人嘅喜好,當初我都冇聽人講一野買咗GF
主要係低budget就要遷就翻
無限Budget 又有筍野執就緊係最好
你講得都好啱,因為我當初預部機要用幾,年所以貴少少都冇所謂,點知仆你個街
係咪未出的
g17 1799 真係唔會買錯, 呢家d 機貴到cls
岩岩發現部x13有得加141usd買多年保養,值得嗎?
係咪豐澤有得訂
想買
電量用過上年intel
但都係唔夠ryzen好
冇左機械鍵盤
同埋竟然冇均熱板
Xps i7跌到去10000頭好似好正咁
用咗MSI一年
真係唔會再買佢D Notebook
QC真係好麻麻
咩型號先
低階QC一般差啲
stealth 15m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞