Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我想請教下,係咪預購個價通常會貴啲/正價,第二水腦場買既話會平好多? 我想入ROG/MSI
ASUS呢部 amazon買平啲
OLED比較傷眼同唔可以24小時挂機咁開著個mon
想請教一下,想買部17吋既文書機比屋企人用,
有冇推介?
budget? 要唔要touch mon
Acer好似有
但係價錢唔一定平
想問下legion 5 pro 同legion 7 個spec 一樣
值唔值得俾貴2K買7?
msi 得GP同GE可以用,其他都係麻麻
Amazon 主要得12GB RAM, 有d係Window 10 如果Ching比你揀會揀Dell定ASUS 請問Amazon的差幾GB RAM同Window 10 對比起會唔會差太遠
win10免費升win11 (不過唔建議了
買條8gb ram應該200蚊倒 係自己換需要工具
你果部DELL比你條ram本身都渣 會拖慢部機
3200mhz好啲
想請問如果$10,000 budget 以內, 主要文書同埋小量2D 畫圖, 係咪宜家豐X 學生優惠部 ASUS B9 B9400 最推介
無需touch mon.
希望萬5蚊內搞到
香港冇咩17吋
你可以考慮下呢個Amazon買
Newest 2022 HP 17.3" FHD IPS Display, 11th Gen Intel Core i5-1135G7(up to 4.2 GHz), 16GB DDR4 RAM
冇保 699usd
Budget 8k,主要Chrome 開多分頁~20頁/Androids 模擬器/CAR/YouTube/Netflix,間中會bt同玩下LOL/D2R/APEX,會長插電同外置mon

係腦場睇左部ACER SWIFT X SFX14-41G-R51M,7k2如何
Windows 10 家用版
AMD Ryzen™ 5 5500U 處理器 6核心 2.10 GHz
NVIDIA® GeForce® GTX 1650 連 4 GB 專用 memory
35.6 cm (14") Full HD (1920 x 1080) 16:9
16 GB, LPDDR4X
512 GB SSD
就咁睇你需求唔拎出街可以買啲gaming機
效果更佳
靚老母 legion5
or頭post啲gaming機可以作為參考
1650玩apex會唔會失望?
Gaming:

<$10000 :Nitro 5 2021 (R5/3060)

上網睇唔見有R5
叫做玩到咁
但1080p高畫質144就冇可能㗎啦
腦場可以睇下嘅
or問下之鬼巴

同埋你駁mon
廢mon list啲既都可以考慮下其實
例如asus A15
想問下ryzen 7 5800H 呢粒U 好唔好?
學到野 再研究吓先
想問下部msi sword 15 i5減價8000有找好撚吸引,屌唔屌得過?
等唔等XPs plus好 x12
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞