Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
「新機持續更新中,下表未齊,暫只有ASUS有價錢」

新手開post,有錯請屌
呢到主要討論:
1)Notebook資訊
2)解答買notebook問題 (例如保養問題, specs)
3)香港/網購Notebook推薦
etc.

唔會阻止你純討論,但其他人未必Like同避免大家鬧交,所以呢到禁支那機,支寶/京東!

——

1)
推薦型號:

!!每個型號嘅規格都會有唔同!!

!!價錢以HKD為參考,個別(eg ASUS)為外國!!

啲機未必十全十美,未必個個都啱下面只係嗰個價位做得比較好 / 抵玩 / 大路嘅機

Intel (12th G/H系)

文書:

<$7000 : TBC,MBA (M1)
<$10000 : TBC
>$10000 : MBP

Gaming:

<$10000 :None
~$13000 :TBC
~$18000 :Helios 300 2022
>$20000 :Strix G533/733 2022,MSI GP
~$好有米:MSI GE

Creator:

>$12000 (休閑、中度):Flow Z13,
>$15000 (中、重度):MBP,TUF Dash F15 (QHD),Flow Z13 (w eGPU),

AMD(6000 series)

文書:

<$7000 :TBC,MBA (M1)
<$10000 :Zenbook OLED 2022,
>$10000 :MBP,Zenbook OLED 2022,Vivobook Pro X

Gaming:

<$10000 :Nitro 5 2021 (R5/3060)
~$13000 :G15 5515 (R7-5800H/3060),TUF A15 2022,
~$18000 :TUF A15/A17 2022,
>$20000 :ROG G14/G15 2022,Strix G513/713 2022
~$好有米:Zephyrus Duo 16,ROG S17

Creator:

>$12000 (休閑、中度):Flow X13 2022,Vivobook Pro X系列 2022,
>$15000 (中、重度):MBP,Flow X13 2022 (w eGPU),ROG G14/G15 2022

——

2)
平價區(~$5000)
- 價錢反映質素

- <=$4000 Budget一係買iPad,一係唔好買

intel:
- None

R5 - 5000系
- Vostro 14 5415
- Vostro 15 5515

——

3)
熱門伏機List

原因好難詳列,普遍:
散熱差/QC/造工差/Overpriced/廢mon等等

——

4)

-麻煩問之前有啲Google/YouTube 有嘅資訊就搵咗先

-打低:用途、Budget、心水型號/牌子 etc.
比其他巴打知你需要乜,我哋先幫到你

打機:麻煩比埋Game名,e.g. LOL/R6/AC......,唔同Game嘅硬件需求可以好大分別!

唔該 / Thanks 都冇,唔會有人答你同幫你
香港行貨購買指南及
網購香港保養提醒!

Acer:
-香港: 腦場
-Amazon: 冇保**

ASUS:
-Amazon: Sold by amazon*,有1年香港保^
-Hidevolution: 個別型號有1年國際保,請於Hid官網睇個別型號Warranty一欄!請盡量喺官網買,唔好係Amazon買Sold by Hidevolution!

Dell:
-Dell HK: 成日有promotion,可以問CS拎優惠
Model & price: https://www.dell.com/zh-hk
-Dell US: 官網買有全球保,自己加錢轉Premier 國際保養Plan
-Amazon: 冇保

Gigabyte:
-香港: (香港代理問題,請閣下考慮係咪買香港某代理嘅技嘉notebook)
-Amazon: 只限Sold by amazon ,有1年香港保^(Global),條款Gigabyte 官網有

HP:

MSI:
Model & price: https://hkstore.msi.com

* 可靠銷售商:Amazon US,UK (Sold by amazon) / ASUS Official websites / Dell US

**冇保: 指香港不受保,但閣下可自行承擔風險寄回購買地作維修(唔同廠,唔同處理方法)

^(香港購買嘅行貨為兩年)

!!一切以維修中心/代理為準,以上只是綜合師兄經驗/查詢代理/產品官網!!

!!係Amazon買,記得揀Sold By Amazon!避免買Amazon其他舖!!

——

Gaming 機dGPU直連?

直連簡單來講:
- Laptop mon 直連dGPU,冇經仼何嘢
- Performance 100% present 到
- But,食電好多 (可以Disable直連)

冇直連:
- 中間經iGPU
- Performance 會有loss,~10% or above
- 相比之下省電啲

咩機有直連?
- Mon 有G-sync /
- 有Mux switch /
- 有Advanced optimus

本身冇直連點算?
- 駁外置Mon 「強制」直連 (第二螢幕顯示)+ Nvidia Control center 睇status
- 用Notebook 上嘅DP / 多功能Type-C (with DP)
- 有啲機HDMI 都可以

唔明自己Google,冇位再寫

——

外國火牛買到返黎唔啱插,點算好?
-配米奇頭嘅英式三腳插頭線,再駁返去跟機變壓器

-新款type-C一體式火牛:用轉插 / 配個夠W數支援PD充電嘅火牛
Amd 有s17?😂😂

寫錯位吧
Oh,係喎
見咁多巴打推Legion 5,但post頭冇推薦/伏,其實抵唔抵買

想買部有3060嘅但見ROG果部G513 out咗budget

另外想問多樣,3050Ti嘅機係咪唔建議買?
因為係支那機所以唔推薦
無潔癖其實可以一戰

明白 本身想當半部枱機用,所以考慮價錢後都唔想買ROG,貴過其他牌子一截

如果 Dell 係咪都 ok? 十幾年前買過 Dell 文書機用中曬伏,對個brand有啲偏見
另外想問埋 Alienware 巴打們係咪唔推薦?

見到有部 M15 R5 (A1760RQ) 都係ausu G15 果啲差唔多價位,但見大家都少提 Alienware?
新機貴到
lm
之鬼巴辛苦晒
btw牙石d 新機真係好貴
有價錢啦?
推快d 再update
大家覺得用notebook 畫圖有無必要上64gb ram
而家16x1 samsung ram
Teamgroup T-Force Zeus 32gb(16x2) $873
G.Skill Ripjaws 64gb(32x2) $1643
都係美森價3200Mhz cl22
lm
請問有冇巴打用G15...
我自己嗰部5800+3070
平時打機cpu8x度,gpu7x度
最近發現部機個MON下面啲膠樸起咗
唔知係咪熱得滯
圖定xx?
我之前都冇呢個問題8個月機,成日用
唔太明
咩圖?
asus過20k真係幾癲
本來都幾有衝動換2022

可唔可以問下定價既資訊來源?
全部價錢TBC,未定實
那怕零售商 (aka預訂價/期貨) 都未必係最後

想低過20K咪配3050ti /3060
拎黎做二號機,出街改下word/PPT ok
做主機/一號機長用就不了
睇下咩圖配咩機啦

真係靠畫圖搵食咪64,得閒先畫下嗰啲32那怕16都夠
有啲機有,不過未實

另外有位師兄都流咗啲價出嚟,不過又係未100%實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞