Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Zenbook OLED
MBA

除非食埋回贈+要比信用卡/分期,否則大多深水埗平一節
gaming唔插住電用係去唔到最大performance
desktop mon 都係ips
未用過oled
唔知gaming 插GaN 100w usb 火牛推唔推到
100w 係吊命用但唔知有無得倒住水咁performance
多謝兩位師兄意見 但係我prefer laptop優先,砌機會係我嘅最後選擇,自己用慣咗laptop,係近排睇中隻lost ark想玩先諗換機,同埋唔想特登為一兩隻game去額外買多個mon
唔知各位師兄有冇其他好意見
打機notebook 睇完1樓2樓
基本上冇 一萬幾千買完有問題都係抵死feel

好似MSI 果堆, 次次上代理都見倒有幾個人拎上去整.
平機一係MON 廢 (45% NTSC) / 散熱差 / GPU 殘廢 (MSI GF65 RTX3060 版只係得75W)
Vostro 15 5515停產冇貨
應該準備更新
收到
明白,咁我再搵吓啲機係輕身,又有最基本嘅gpu 先,有心水再請教你,多謝晒
唯有等下

唔該各位
入下 g14 3050ti果D
佢要15.6 又要輕 又要打到機
先叫佢等下代文書機
呢代都有 但係冇必要買
唔係有g15 3050ti
唔係佢理想中嘅輕
又要gaming performance 又要輕
筆直大約$10000
呢幾部好唔好? 定係上Dell US買XPS?
定係 Lenovo X1 Carbon?

主要砌下PowerBI, PPT, CAD

喂呀,其實我對GPU既要求真係好低架咋
你地唔好講到又要馬兒好咁啦
等下新一代文書機
下一代幾時出?
其實我而家買機係咪好蠢?
下一代一出上年d機實減價?
巴打們

有冇DDR5 Ram/Gen12/3050以上 Laptop介紹?
要求細細地 13’ oled moon
Budget:~18000-23000

我好蠢地將你地介紹既機整左個表
D價錢只係官網價,唔知腦場會唔會平d
D spec有錯請更正(唔好恥笑我啦

Vivobook係好吸引,但我唔敢買水貨,如果我買行貨,我見AMD果部既GPU都係AMD, 會唔會差好遠架?
其他果幾部性價比應該唔夠vivobook 好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞