Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
托起個底等部機有位吸空氣入去就好好多
同埋可以undervolt 埋個gpu
可以涼多5-6度
巴打最後有冇買到?
腦場買都係貴多幾舊水姐
希望有淨body 賣
唔好意思想請教各位大神
我想買好少少既文書機,主要都係上下網,間中打下d需求唔高既game

Target15吋mon, 最好部機輕身,有16gb ram (8gb ram怕唔夠,因為我習慣上網開好多個分頁), 再加多張MX450

Budget <$10000
請問有咩機推薦?我搵左好耐都搵唔到呢個配搭,係唔係d配搭有咩問題?thank you very much
唔好意思,想問下大家如果想買一部notebook用黎打機(LOL,ff14)同睇片。budget<10000,有冇咩model推介?感激不盡。
想問呢到既大神
如果想搵部純文書工作用既電腦
唔打機 間唔中會睇劇睇片

E410 夠唔夠做?

需唔需加多少少budget 上vivobook14 11代 i3 $4,999?
(2022 G14)105W RX 6800S 8G V.S (2022 M16)120W RTX 3070Ti 8G 兩部價錢差$2-3K左右
打機效能會唔會差好遠?
想買m16 邊到買好
定係等2022版
係咪用hdmi output?
唔係就買返條type c to dp1.4

呢部機唔會過熱架
更新下driver/bios先喇,點睇都軟件問題
呢部講左好耐好多次
上年中最平個陣15000左右而家加左價
去到先買
個邊平過香港多多聲
咪叫個唔識既走去搞咁多野,一陣佢搞壞部機你幫佢整?
Google search 有咁難咩
Youtube有曬片教學都可以fuck up都無咩計
同埋gpu undervolt真係無咩難度可言
OC就話姐
UV基本上無咩可能整壞到部機
認真問:
$25000 左右budget
想買部輕D既gaming laptop
1. Msi stealth
2. Razer 14
3. Asus
邊個好?
https://www.amazon.com/dp/B09C1754V3/ref=twister_B09H434HVR?_encoding=UTF8&th=1

ASUS ROG Strix G17 (2021) Gaming Laptop
17.3” 300Hz IPS Type WQHD Display
NVIDIA GeForce RTX 3070
AMD Ryzen 9 5900HX Processor
16GB DDR4, 1TB PCIe SSD

1899.99美
Sold by
Amazon.com
睇中左好似唔錯, 想問下算唔算抵玩?
但係好似見有巴打話300Hz唔建議 想知係點解
300hz 係FHD
QHD係165hz

NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB GDDR6 with ROG Boost up to 1660MHz at 115W (130W with Dynamic Boost 2.0)
Latest AMD Ryzen 9 5900HX Processor (16M Cache, up to 4.6 GHz)
165Hz 3ms 17.3” WQHD 2560 x 1440 IPS-Type Display
16GB DDR4 3200MHz RAM | 1TB PCIe SSD | Windows 10 Home
ROG Intelligent Cooling thermal system with Thermal Grizzly Liquid Metal Thermal Compound
ROG Aura Sync System with Per-Key RGB Keyboard, White backlit Logo, and RGB Light Bar
Wi-Fi 6 & Bluetooth 5.1 | ROG Easy Upgrade System
› See more product details

似標題寫錯
咁佢應該真係165Hz喎
呢部算唔算抵買?
如果budget有限,依個spec又夠你用的話
依部兌返港紙1萬5千幾我覺得都ok
btw以前USD1799
2022新機起碼24k up
舊版都仲要貴左1舊水
我其實對畫面零要求
有部開最低畫質穩定60Hz玩到pubg就滿足
我部FX504完全攪唔掂
其實1799 都好耐之前
btw睇budget做人
價錢唔係問題 我係中意買抵玩既
姐係香港賣緊兩萬 amazon可以萬五有交易我就買得好開心
17吋有冇咩心水好介紹?
依部17吋我覺得okay
其他17吋等其他巴打推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞