Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問下2021年asus x13本身1TB,仲有冇得再加
得一個位
冇 極限黎 自己外置hdd ssd儲野
睇左咁耐 應該會一陣去睇多次
1) ASUS ROG Zephyrus S17
2) AERO 17
我想問ASUS ROG Zephyrus S17 咁多個TYPE 邊個MON最正同埋大冇伏? thanks.
同埋知唔知深水步係咪多ASUS 機display睇?
想請教大家
想買好少少既文書機,主要都係上下網,間中打下機,但唔係啲好勁好3D既game

想要15吋mon, 部機輕身,最好有16gb ram, 8gb ram怕唔夠,因為我習慣開好多個software

顯示卡其實我諗緊要唔要好,Iris Xe vs MX450?

Budget <10000
請問有咩機推薦?

依部減緊價啱啱買咗
有冇人會大概知asus 2022新機幾時有得買
睇中咗隻rog flow z13
空窗期冇notebook用 wfh好麻煩
早排AMAZON特價 千4蚊屌左隻14TB外置HDD黎用
妓奸D保養好似好撚虧
ching dell推介邊部
z13,得16gb夠用?
差啲 但想要部易拎返工玩
x13有32
都係要出兇宅睇下個MON有咩分別...
20000到25000左右 我第一次買gaming機唔好意思唔係太熟
等緊美馬入手
一月底去過ssp問sales 最低配都30k起跳
多唔多攞出街?
如果長擺屋企用嘅話你呢個Budget可以訂2022 G713/G733(接近)頂配版又或者收二手上代Zephyrus S17
唔緊要 總之你見到FHD就可以直接返回上一頁
呢個Budget個Mon最起碼都2K 165/240Hz,然後GPU就150W 3070Ti左右啦。CPU就唔駛理啦。肯定勁㗎啦。
請問咁多位, 12000內黎講呢部之外仲有冇其他選擇?
Legion 5 82JU00C1HH
AMD Ryzen™ 7 5800H
15.6" FHD (1920x1080) IPS 300nits
16 GB SO-DIMM DDR4 3200MHz
512 GB M.2 2280 SSD
NVIDIA GeForce® RTX™ 3060 6GB GDDR6
自己會駁大MON,所以唔太CARE 部機個MON
貴過以前
但冇乜選擇
可能可以等下換代清貨減價
見到zephyrus g15好平#12k
請問有無大神可以俾d建議我, 萬分感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞