Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇人已經用緊windows 11
多唔多bugs
你無睇錯,主要係睇CPU 同display card, 所以部機無伏
想問下如果我想要部文書處理,睇下Netflix, 同埋間唔中打下tft (lol),有冇咩好介紹?
價錢我預6000-10000到(當然愈便宜愈好啦),同埋個size唔好太大
60%長插最好
即係好似覆圖咁
到55%就叉,到60%佢就停止叉?
咁即係不斷循環喺55~60%之間?
新年快樂各位

希望新一年電腦唔好加價
仲可以降價多啲優惠
應該係唔拎出街用就長插電最好?
新年快樂
2022新款2x k 起步
我諗個Dell software就係比你set就算一路插住火牛,但佢會detect去到55%就叉,60%就cut電
只不過不斷5%咁上落徘徊唔會仲傷粒電咩?

另外就係個人使用習慣都只係帶去唔同室內用,都可以插到火牛,所以係咪永遠插住火牛keep舊電係100%都冇問題定真係好似個Dell software咁set會對個電池好啲
直接揀一律使用ac算啦

每年G14 Retailed Price都係$12K-13K
嚟到香港=$18K-20K
第一個post TCB姐係咩機?chromebook?
又可以預備係買了
tbc = to be announced
香港代理真係狗改不了吃屎
都要睇幾多W 基本上唔係150W或以上嘅直接3070就OK而且價錢平一大截
Price.com見到TUF F17 FX707ZM 2022 RTX3060賣$13998 不過用144Hz一發Mon...

打錯 (廢Mon)
魔鬼在細節

17.3-inch,FHD (1920 x 1080) 16:9,anti-glare display, sRGB:62.5%, Adobe:47.34%, Refresh Rate:144Hz, IPS-level, Adaptive-Sync,MUX Switch + Optimus
lenovo 做緊$7498嗰部legion 5其實抵唔抵屌 本身唔打大作, 中階gaming應該可以?

i5 10300H
GTX 1660 Ti
8gb RAM 2933MHz
512GB SSD

1080p 144Hz 15.6"

當desktop replacement
長期用外置mon可以一戰嘅
sRGB 62.5%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞