Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
上網睇啲人話用防靜電手環
咁祝你好運
youtube大把片係d液金換完當刻無事 隔一排側漏整燒左部機
2018年機嚟講換嚟真係意義唔大….寧願買過部新嘅仲好
除非你打定輸數,純粹想攞部機做白老鼠試下玩下咁就冇所謂
想問下$6000 內想買部文書機 係咪跟返上面推介list就可以啦?
C兄 問一句 有冇升 window11?

之前睇好似打機會差左
g15 無升到亦唔諗住升
另外部dell inspiron 5410 今個月先拎機一拎已經係win 11
過多一年先 window 野 多數升左衰過唔升
30k budget for Lightroom + photoshop (食CPU多)除咗MacBook pro同ASUS 2022仲有冇其他suggestion
想睇下dell
swift 5 主打輕薄
好多硬件上既野都update既
但係佢三年保 一年電池保

用嚟繪圖同adobe冚家software (非剪片
一年舊電已經發燒得好勁 chur得好快
同樣價錢有其他選擇

售後去換電我不如買過第二部
無知一問
反廠換電好貴?
Msi 都有creation laptop line

當實驗咁試吓囉,壞咗咪由去

btw啱啱行咗轉深水埗,問咗好多間都冇液金賣退而求其次買咗暴力熊隻散熱膏
Dell有冇介紹
zenbook而家個價值唔值買
定等堆新notebook先
a15我記得張卡係低功率,有錯勿屌
10月個更新已經fix咗
呢家比較常聽到嘅問題係
如果你係win10 up上去 win11咁
會容易中bug

我自己係新機用usb clean install win11
So far用咗一個月都無咩問題
80w boost to 85w
差咗55w
唔知可唔可以刷mod bios
不過個散熱頂唔頂得順都係問題
想問問
諗住2K/1080P 17inch 170Hz up
FPS game為主
除左呢部Strix G733 2022 (G733ZX)
有冇咩好推薦
CPU要INTEL
GPU 3070/3080/3080TI
想要有現貨
無現貨都想參考下
budget 30K以下
有性價比高既都想知
麻煩晒師兄
會唔會插mon?
會既強推 x13
唔會g15 2022機
平喎,
4千幾有i5
公司廢MON唔會插
唔該師兄
要洗機再裝過? 好煩Wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞