Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問問依加13000蚊用黎打機係咪冇乜選擇
唔係咁想用Asus
靚老母?
一皮樓下都買到打機Notebook啦,睇你係輕度定發燒友同埋係要二手定全新
$13K選擇範圍唔差,2022年嘅新機就冇你份啦,有都係大部分貴價低階機,諗2021年版中階機啦
唔要ASUS可以考慮Dell嘅G系列
靚老母囉 水貨嘅話 3070都買到
https://www.asus.com/hk/Laptops/For-Home/Vivobook/Vivobook-13-Slate-OLED-T3300/

想問呢部個粒CPU係咪好廢
佢中曬我嘅條件:touch screen (寫嘢,工作需要)、OLED 靚mon、平(7000有找,唔使額外買keyboard同筆)
但係睇外國review話CPU好廢我想問平時淨係ZOOM、WORD、PDF editing、powerpoint making,得閒可能用嚟睇下片,夠唔夠做定還是有其他更好選擇??(筆直1皮樓下)
tablet laptop提升空間好細 而且呢啲偏商務嘅樣一定呃錢
你可以買黎當必要時嘅代用品

個人提議你買呢部
https://www.fortress.com.hk/zt/product/surface-laptop-4-notebook/p/12462405?gclid=CjwKCAiAlrSPBhBaEiwAuLSDUBBcDLtUrDBxb0D2F2Q7EG1h_vj3uyNVI4R5f2rLo8RYHUYDyHnVdBoCd9wQAvD_BwE
性能夠 但寫字方面可能會遜色啲 冇咁就手
legion 5i
i7-10875H
RTX2060
mon 15.6" 1080p 240Hz
ram 16gb
ssd 1TB

想問hkd8000買到抵唔抵?
想問有冇usb 充電器可以代替rog strix 既火牛架?
咪買垃圾喇,仲要10代咁撚舊

跟機個65w係比你文書用
如果你想用65w買d支援到pd65w既牛/尿袋就得
3000都慳壞機你就仆街
好似千幾蚊話出到200w個隻得唔得

不過有冇typc 出去電腦圓頭

Btw 最近買番條type c 3.1 要200蚊 用得番正常mon
幾千蚊出到dc 12v 180w個d可能得
但個d尿袋應該好撚大隻
我都搵緊邊隻Gan Charger 比strix g15 係廳用
原廠火牛擺係房
要啱pc用 有啲淨係比mac/手機用
睇過有隻叫slimq 有65w,100w,150w 都係直插12A
240w 就多條線好似真係火牛咁
可惜強國牌子
通常係咪都係得牛魔王,infinity, momax , verbatim 依幾個牌子
有冇 唔係大陸既model介紹下

係唔係要買一條usb c to 圓頭既線?

另外 佢可唔可以好似原裝火牛既電壓輸出 謝謝
強國flow z13出左價
13499 11499 8999
我都搵緊,有個火牛post 可以睇下
https://lih.kg/2782708
咩spec
官網果3隻spec 講緊人仔
唔貼link啦
但得16gb ram真係麻麻地 純粹得個價可以參考下
繼續等x13 2022
MBA, 8GB ram其實夠唔夠用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞