Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
買新一代一般文書機真係可以玩到game?
如果你唔急就等多2個月倒, AMD嘅CPU用嘅新iGPU好勁 啱你用

唔想等 現階段就swift X
https://www.price.com.hk/product.php?p=515757
我無睇過AMD d機tim, 因為由細到大都睇開intel,多謝介紹,我google 下呢部機先
有無15吋mon介紹?呢部原來得14吋
樓上
唔好買Vivobook pro 15,一買就上Vivobook pro X 16 OLED
好大分別架咩 真係唔知
唔怕Acer 保養嘅話,Acer swift X 16都錯
平啲,不過得拉圾11390H & 冇OLED mon
用料差好多

Pro X (14X/16X)系列用料、造工都好好多,
Pro 15 仲係比人cheap cheap嘅感覺,當然呢啲就反映係價格到

10K 樓下,又有dGPU都冇乜好揀
見得人嘅15” dGPU model

Vivobook Pro 16X (US: 3050ti / HK: 3050) > $11K
Inspiron 15 plus > $11K
-
Pro 15 > $9K

有冇人買過依個?落咗order幾日都唔出貨係咪正常
純粹為咗OLED mon + dGPU,咁pro 15都不失係一個好選擇,5800H + 3050,10K 樓下真係冇乜揀

點都好過同價位堆Gaming 機
其實我原本諗住唔買有GPU d機
因為之前睇過一有GPU就好重
雖然話唔拎佢出街,但就算抱住佢坐梳化玩都唔想太重
而我玩既game配備又唔高,經營類為主/手機game模擬器
所以之後就target左MX,定其實靚d既iris xe都得?
定其實一定要正常既GPU?
2kg樓下大把選擇啦
2kg已經叫重了
你去腦場/百老匯/豐澤之類電器舖去拎下就知自己想要幾重
想問問dell g15 5515 r7 5800H + 3060
同 HP Victus i7 11800H 3060 邊部好啲
MX有同冇其實冇乜分別
不論MX450/550

一係等12代intel / AMD6000堆新iGPU機,要dGPU就直上3050MQ 或以上

雖然模擬器嗰啲需求唔高,理論單開用iGPU都夠,但玩得game,要dGPU旁下身係必須,起碼屎忽痕想玩下其他game都唔會完全唔夠做
兩部機不相伯仲,計埋保養嗰啲Overall 5515 > Victus
成日兜覺得OLED 一唔記得熄mon 長著個畫圖就
有冇輕既notebook 介紹?
輕過1KG
文書,一般上網同做公司野

想問電腦場同豐澤價錢會唔會爭好遠?
請問買amd gaming notebook係咪唔洗等新一代cpu出
想請問一下
我有部msi creator 19年買(依家應該過左保
之前有好多個月冇掂佢 而依家用個時發現用個幾鐘就冇曬啲電
even 充夠9x% 打機嘅表現都唔係好掂
csgo 得30-60fps
但插電玩嘅話 fps下一秒即刻上返去200
請問咁樣係正常? 因為我一開始以為佢轉左內顯
另外如果我想換電嘅話 搵原廠同搵街鋪換 個價錢大概係幾多?
新一代同Intel 12代一樣貴
部dell inspiron用左幾年,舊電好似壞壞地,想問換電大約幾錢?定買過部抵d?

唔識電腦唔知呢個post可唔可以咁問,有錯插細力d
正常 係要插住電用的
真,Notebook 堆OLED 冇電視OLED嗰啲軟硬件Support,係會比較容易出事

相反OLED嘅畫面表現,真係好過IPS好多
如果成日睇Netflix / YouTube,OLED >>>>傳統LCD (IPS)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞