Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (84),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Yes, 所以建議咪升住
除非你新機入手
否則起碼等多半年先
我新機個鎮都有win11 但我都冇做手
R6 無問題
ML睇下你用咩多
cpu intensive 無問題
gpu 叫做ok
但就算係free嘅kaggle / google colab 都快過你成倍
考慮下2021 scar
我都想知
一年舊電就咁樣
我相信第二間廠既QC 多啲
Acer似cut cost
想問下關於thunderbolt出displayport駁mon既問題
最近買左asus tuf f15,稔住駁mon用 (mon係165hz 2k)
但係我一用條typec(thunderbolt)+displayport線駁mon既時候,部laptop就自動轉左用核顯而唔係張3050ti。 反而用hdni就無事,但係就上唔到165
有無解決方法?
無參考價值
上年隻x13比黃牛搶曬最少貴2000人仔
腦場,不過而家不如等新系列喇
【MSI 微星GP76 2022 i7-12700H RTX3070 Ti评测:意料之内的强 和 意料之外的强-哔哩哔哩】 https://b23.tv/XFmN10I

Msi香港代理食水仲狼過上代
香港=水魚代名詞
同你差唔多情況,我用caldigit adapter thunderbolt 3/4 轉dp1.4, 直頭hang 左個mon 出唔到畫面,同問
想$15000內買部打機用嘅laptop (LOL,APEX,POE) ,之前睇中咗部白色嘅牙石G14但而家官網同豐澤都冇哂白色,想請問仲有冇白色嘅打機電腦推介?壞咗部枱機砌過部又太貴想買部laptop就算
白色2021年版G14 Amazon/淘寶大把貨
白色2022年版G14如果搶到頭批貨就大約三月尾四月就有機。唔係嘅話慢慢等到六七月甚至更耐都唔出奇
但Amazon嗰啲唔係sold by Amazon冇保我怕保養會好煩
請問我諗住買gaming laptop
我想買AMD,但6000 series要等同埋可能好貴
R7-5800HS + 3050 Ti夠唔夠玩大部分game 1080 60fps
例如GTA, LOL
同埋我見有4000 series 嘅laptop減價,抵唔抵玩?
其實都係,但老實講正常一部機兩年內好難壞。如果真係驚嘅話咪淘寶,一定有國際保養。ROG香港行貨=水魚
另外就係睇你追唔追求AniMe Matrix。追嘅話就肯定貴多千零兩千。
再唔係就二手網收港行機。大撚把人放,你咪睇下邊啲啱心水又啱價錢囉
佢真係以為自己係rog
係大把人放 不過放親都唔係白色。。。另外想問下如果2022年版要去邊度買/訂?
https://www.youtube.com/watch?v=M27JtvlrWZs
12th gen打機勁好少
如果唔係買新模, 大家可以買舊機了
其實你急唔急用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞