【公子會】《病港II》(46)

926 回覆
1063 Like 14 Dislike
每日一推
水中魚
好貴喎梗留返啦
每日一推
「小姐,你嘅咖啡。」店員送來一杯熱呼呼咖啡。

「克里斯蒂,你係做咩嫁?」

「學生。」

「咩科目?」

「材料學。」

「喔……材料學,我都略有研究。」貴華撫住下巴,談笑自若:「但我更擅長嘅係投資,克里斯蒂我講樣你會覺得好驚訝嘅事你聽!」

「係?」

「呢間咖啡店舖位嘅業主其實係我!就連出面其他店舖都係屬於我,我每日要做嘅事就係嚟收租,如果寂寞嘅話會拎出去大街派,你想唔想試下?」

「哈哈哈幾得意,但倖存區地權唔係屬於皇室嫁咩?」艾匡傻傻假笑,喝口店員剛送來的咖啡,轉移別的話題:「我最近研究緊一種物料,係羊皮紙。」

艾匡眼睛微微抬上,留意貴華的表情變化。

「羊皮紙?呃……」貴華眼珠溜來溜去,明顯是不懂裝懂:「我都聽講過!係一種羊皮做嘅紙。」

看來,貴華並不清楚羊皮紙和國庫的事情,那麼羊皮紙應該在其家人手中。

「貴華先生,你係住邊?」

「我係住……」貴華話到一半,突然吞回落肚:「唔好意思,克里斯蒂小姐,我家人講過,唔可以隨便話俾人聽我哋住邊,只因為我哋家族太有錢,怕有人不懷好意。」

「唔緊要,我理解。」艾匡溫婉一笑,試探性地問:「但就算係女皇問你住邊,你都唔會講?」

「請你諒解,我爸爸媽媽講過,如果我向外人透露自己住邊,日後就會將遺產交俾基金管理,唔會一筆過俾我!雖然我無佢哋嘅錢,都可以自己白手興家,創業超越佢哋成績,但咁樣實在太哂時間,我會蝕唔少時間成本。」

「真係可惜。」

「但我知道克里斯蒂小姐你一定係個好人!」貴華握緊拳頭,落在桌上:「純粹係賞識我嘅才華、外貌同個性,唔存在任何惡意。」
「我係你爸爸媽媽都驚嘅,你哋家族有咁龐大嘅物業,成個商業區喎。」

貴華雖然是個廢柴,奈何家族富可敵國得跟桑菓一樣,掌控整個艾寶琳的經濟命脈。

店員忽然拿匙子敲敲杯子:「各位!相信你哋都互相介紹完,依家係自由時間,可以離座跳下舞,認識下其他人。」

「克里斯蒂小姐。」貴華視線未移回前面,已經伸手想要邀請艾匡共舞:「May i?」

可視線移回正前方時,艾匡身影早已不見,原來她正被其他男生搭訕,貴華越看越不甘心。

欲擒故縱。

「小姐,請問我可唔可以同你跳一隻舞?」一名年輕男貴族誠意邀請。

艾匡靦腆一笑:「我唔識跳舞。」

「踩到我隻腳都唔緊要,可以同你共舞係我嘅榮幸。」年輕男貴族淺淺一笑。

「等陣。」貴華突然殺出。

年輕男貴族抬起頭,保持腰骨挺直:「貴華先生,有事?」

「唔好意思,我諗克里斯蒂小姐應該係我嘅真命天女。」貴華直說。

「憑你?喺到大家都有公平認識異性嘅機會。」年輕男貴族說話都很風度。

「我諗你唔知我同克里斯蒂小姐經歷過啲咩……」貴華表情著緊,說得入心入肺。

「我的確唔知。」年輕男貴族一頭霧水。

「……」艾匡頭上都冒出三個問號。

「由佢入嚟嗰刻,我就知道係佢,係我一生中尋找緊嘅唯一,坐低同佢相處傾計嗰段時光,係我人生中最快樂嘅日子,但我無好好把握機會,就喺佢離開我面前嘅座位,俾你搭訕嗰陣我先知咩叫人世間最痛苦同後悔嘅事!嗚……克里斯蒂小姐,我已經決定好要同佢結婚生子,組織一個小家庭,你鐘意讀書,我會供你一世讀書,呢世都唔洗做嘢!所以請求你!!千奇唔好同呢條友跳舞!!!」貴華激動得指住那名年輕男貴族。

「呃……」艾匡呆住。

「我帶你去玩更有趣嘅嘢!」貴華牽住艾匡的手,跑出咖啡店外。

「你帶我去邊啊,我只係鐘意玩牛皮紙……」艾匡說。

「信我!呢種物料更加好玩!」貴華牽住艾匡到街上,一手掏出鈔票:「你準備好未?」

「艾幣?」

「手舉高呈四十五度將艾幣飛出去!」貴華使出華麗的技能──灑錢。

漫天飄舞的艾幣,吸引途經的民眾前來搶錢。

「哇艾幣呀!」、「有人派錢啊!」、「呢張我嫁!唔好推我呀!」

「你都試下。」貴華拿出一疊艾幣,給艾匡玩玩。

艾匡為了增進和貴華的關係,順他的意思大撒艾幣。

「我第一次派錢係咁開心!」貴華一隻手牽住艾匡,一隻手持續灑錢。
貴華把自己的艾幣掏空後,才滿足地垂手,抬頭望向比自己高的艾匡:「你覺唔覺得好滿足?我諗過嫁啦,有一個方法可以俾你嚟我屋企。」

「係?」

「見家長!」貴華樂不可支,處於亢奮狀態:「只要你肯同我傾婚事,就有理由嚟屋企,見我嘅屋企人!」

「玩到咁大?」艾匡反而有些卻步。

一張羊皮紙,竟然會扯出婚事。

「我對你認真嫁克里斯蒂小姐!」

「好,就傾下。」艾匡為了羊皮紙繼續順順他意思,反正不會談得成。

「She say yes!」貴華高舉拳頭,大聲高喊。

街上個個顧著撿錢,完全沒人理會他。

傍晚時分。

住址一向隱秘的貴華,先帶艾匡到商業區的地下停車場,再利用鎖匙開啟一些封死的職員門,穿過長長的密封通道。

路上靜得只有兩人的腳步和呼吸聲,更讓艾匡不禁思疑是陷阱,而手握劍柄處處提防……

「你每日咁返屋企都幾麻煩下。」艾匡說。

「呢啲都係我屋企人設計,防止有人吊住我尾跟返屋企,都係少少安全措施。」貴華手指套著匙圈旋轉:「呢個時代咁危險,點都要一啲保障。」

商業區是貴家擁有,這些暗門通道自然都是他們做,一切都是用來掩飾他居住在一期商業區正上方的屋苑──都會豪庭。

雖說是商業區大王,但貴華家族真極為低調,不是居住什麼過萬呎豪宅,而是只有一千多呎的單位,要不是特地調查絕不可能知道,是傳說中的隱形富豪。

好不容易,花了將近十分鐘時間,終於來到貴華家門外。

「喀喀──」貴華敲敲門。

不到十秒,防盜孔有隻眼睛觀察著外面情況:「仔……你隔離嗰個女仔係邊個……」

「佢叫克里斯蒂!係我嘅心儀對象。」貴華答。

「你係咪唔記得媽咪同你講咩!」門內的人,是貴華的母親。

「但好快佢就會係我哋家人,我同克里斯蒂已經去到談婚論嫁嘅階段!」貴華捉住鐵閘喊。

「你哋識咗幾耐……」貴華母親始終不敢輕易開門。

「半日。」貴華答。

「半、半日!?」貴華母親像嚇倒。

「實際上係唔超過三小時左右。」貴華得意地說。

「咁同陌生人有咩分別!?」

「開門啊!」貴華用力搖著鐵閘。

面對膠著的情況,艾匡很想自揭女皇身份,但若對方都死不開門,自己都很難拿他們辦法。

終歸那一句,現在皇室財力緊絀,人家商業區大王根本不用害怕自己。
咁容易跟到返屋企
笑死
有文
一期商業區正上方的屋苑──都會豪庭。

應該係三期上蓋
水中魚.貴華
呢個名並唔係浪得虛名
「我肯定唔會開門,如果你仲係想帶女仔返屋企,就自己訓街啦,女人信唔過,你唔好咁大意。」貴華母親說得決絕。

「Damn it!」貴華用力踢門。

貴氏家族實在固執,艾匡漸漸打消進去的念頭。

貴華把艾匡帶到轉角,低下了頭:「克里斯蒂小姐,睇嚟我哋有緣無份。如果可以嘅話我真係想爆門入去,但係我屋企係根據安全屋設計,淨係道閘都幾十個鎖頭……」他又一次為愛情奮鬥。

「其實你媽媽講得無錯,我係想要你屋企一樣嘢。」

「係?」貴華愕然。

「我想要嘅嘢,就係羊皮紙。」艾匡拿出那兩張羊皮紙。

基於貴華的智商,她不怕把羊皮紙的事情洩露。

「咁嘅爛鬼羊皮紙,我買幾多俾你都得啊。」貴華摩挲羊皮紙,感受它的質感。

「唔係,我需要你哋屋企嗰張。」

「但點解……點解你會知我屋企有?」

「總之你信我嘅話,就搵出嚟,然後拎俾我,做唔做到?」艾匡真摰相視。

「我、我絕對做到,日防夜防,家賊難防,我會搵哂成間屋,睇下收埋喺邊。」貴華完全墜入愛情的陷阱。

「咁我交俾你。」艾匡雙手按住貴華肩膀。

「今晚同你分開之後,我要點樣拎俾你?」

「你去皇政府機構到,將羊皮紙交俾一個叫星宇嘅人。」

「好!」貴華點頭。
「係咁。」艾匡都點個頭,轉身而去。

「等陣……克里斯蒂小姐!」貴華把她叫住,雙拳緊張得握實:「最後有件事……」

「係?」艾匡轉半張臉,瞟向貴華。

「可唔……可唔可以……錫你一啖。」

「唔可以。」艾匡毫不猶豫。

話畢,兩人約會結束。

貴華是靠不住,但眼下只能拜托他。

如果貴華沒能拿到這張羊皮紙,就留待日後再想辦法。

艾匡回去皇室區的路上,將毛衣脫掉、假髮摘下、眼鏡拿掉,變回那個清純的少女。

今日,可真是個充實的一天。

第二朝,艾匡繼續尋寶活動,去艾寶琳監獄查問下一位羊皮紙持有者。

「係時候講第三個我聽。」艾匡帶來一袋果肉飽滿的蘋果,那是桑果送來的貢品。

「呵,你居然搞得掂貴家嗰班守財奴……」鶴百仙一副意想不到的語氣。

「搞唔掂,佢哋真係好謹慎,完全唔俾機會我見下,嗰個桑果至少都可以同佢傾幾句計,或者我應該用女皇嘅身份……去探訪佢哋一次。」

「我講樣嘢你聽,即使係第一、二任國王嘅時期,呢一家貴族都奉行住光榮孤立,唔介入任何權鬥利益嘅鬥爭,而桑果就山高皇帝遠,可以喺翠林做個土皇帝……即使係你兄長同父親,都好難拎到呢兩班辦法,你搞掂到其中一個已經好叻女嘿嘿。」

「如果用武力,我諗係無可能?」艾匡說個假想。

「呵呵……你想成個倖存區失去生產力,當然可以咁做。」

「咁係時候講第三個我聽。」

「第三個……」鶴百仙一邊嘴嚼,一邊仰顎思考:「嗯,我只係俾到個地址你。」

「咁俾我。」

鶴百仙招招手,讓她把耳朵湊來。
「講你就講,懶神秘。」艾匡說。

鶴百仙自討沒趣:「慧安園商場地下B104號舖位……」

艾匡聽完地址,喃喃記住便出發去。

然而艾匡離開後,鶴百仙嘴角弧度卻越來越彎,似有什麼陰謀。

倏地,艾匡折返監房門外,鶴百仙迅即收起笑容。

「嗰個持有者係咩人嚟?」艾匡問。

「我都唔知呢。」鶴百仙答。

「咁你又……」

「呵呵,你去睇下咪知。」

事不宜遲,艾匡馬上出發到慧安園去。

同樣地,為了掩飾身份,艾匡進行了少少的偽裝,但沒像昨天那樣改變換面,而是包上一條印花紋阿拉伯頭巾,只露出張清雅的臉孔,足以瞞過不少人。

奪國戰之後,黑市比以前要發達得多。

不少商人為逃避課稅,都選擇將貨品賣到黑市上架,最日常如油、米、茶、鹽、醋,使得本來生人勿近的禁地,變成菜市場那樣,想要趁機撈一筆的黑心商人不少,地溝油和假米等都在黑市活躍起來。

隨著艾匡深入慧安園商場,發現菜市場盛況的畫面,只限黑市前半部份,後半部份依然冷清,進行真正的黑市生意。

艾匡一個女生孤身到來,自然被不懷好意的惡徒用古怪的目光盯上,猶如聚集的狼群看見一隻可愛的小白兔,但因為她有劍護身的關係,暫時都沒有一個男子膽敢亂來。

來到鶴百仙所說的店舖,艾匡好好打量店家一眼,發現店主都用報紙封住店舖的落地玻璃窗,門口僅擺放一塊看板說明是什麼類型的店子。

「佳玉攝影館

個人照:二百艾幣

二人同行:三百五十艾幣

全家福:五百艾幣

提供多種背景佈板和服裝」

不知為何,艾匡感覺詭異。

自己的皇兄又怎麼會將珍貴的羊皮紙,交到這個水盡鵝飛的地方,一點保障都沒有。

沒法子,既然一場到來,艾匡都不想空手而回,於是她敲一敲玻璃門:「請問入面有冇人?」

十秒過去,沒有得到任何回應。

艾匡又敲敲門,決定問一遍:「入面有人?」

依然沒有人回應,似乎店內沒有人在。

艾匡把門輕慢推開,納入眼內是間小小的攝影館。

有部珍貴的相機用腳架豎立於正中,後方是可任意更換的佈景板,其餘都跟正常的影樓沒什麼分別,只是這間規模很小。

底片、電池、鏡頭、反光板、燈架等等,凌亂擺放不同地方,有個掛衣架上面放的衣服,居然是艾寶琳士兵制服、皇室管家制服、皇室侍人制服和貴族服裝等……

「係俾人扮下皇室人員?」艾匡皺一皺眉。

一想到羊皮紙很可能就在這裡,艾匡就忍不住四處亂找,胡亂打開別人的抽屜,又進去沖洗照片的暗房,搜尋羊皮紙的下落。

結果尋個得空,只找到一堆照片。

照片內容多以偷拍角度拍攝,看起來是跟蹤著某些人,然而有一張照片讓艾匡感到了毛骨悚然,因為那一張照片的主角居然是艾匡自己!。

「係邊個……」艾匡手上看著的照片,是她早前跟王芷諾外出參觀艾寶琳時所拍下。

可惜是,這間攝影館並沒有一點店主的個人資訊。

艾匡有些害怕,但強忍著不明的恐懼,將暗房搜索得更為仔細,最後拉開一張地墊,竟發現暗藏木板製的暗門,將它打開後能夠通往地下室。

好奇心驅使下,艾匡拔出了劍,細步行入地下室中,但環境太過漆黑,她又上去拿去別人的手電筒並裝上電池,探索地下室存在的事物。

玻璃密室。

地下室最吸引眼球的是間玻璃密室,密室中放著張工作檯和電台設備,其餘都是收納文件的櫃子。

艾匡發現密室沒鎖,於是行到裡頭,並把自己的劍擺放門口位置,以防它突然關上。

「睇嚟係個地下電台……」艾匡檢查檯面上的文件,發現到一份調查報告:「影子菁英?」

「影子菁英」第二十四次調查報告:「艾寶琳存在影子菁英的事情,幾乎是可以斷定。反皇派的興起顯然受到了影子菁英的幫助,他們潛藏在倖存區最陰暗的角落,掩飾自己的身份試圖控制干預倖存區的運作,經過多年深入調查,我在他們為籌募資金而進行「遊戲」的地方,找到了一張卡片……估計是組織的名字──公子會。」

「公子會?」艾匡不太明白,報告在說明什麼。

於是乎,艾匡翻找第一次調查報告,看看他調查目的。

找到那份佈滿灰塵的文件時,艾匡被上面的日期震驚到,因為紀錄日期大約是八年前,父親還在掌權的時期。

「影子菁英」第一次調查報告:「受艾寶琳皇室委託,開始調查艾寶琳深層組織,僱主懷疑艾寶琳存在某個勢力,正干涉皇室及其父親的政治決策,正調查背後關係……」
早文!
早文正啊
每日一推
推下
好似推得好慢咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞