【公子會】《病港II》(46)

926 回覆
1063 Like 14 Dislike
up
返回堡壘的路途上,艾匡一直盯住桑菓的背影,一直思考著說出羊皮紙的時機。

桑菓時不時會摘取小果實放到口中嘴嚼,不甜帶酸的通常會直接吐落地上,有次艾匡無意回望後方,竟見有工人偷偷撿起桑菓吐掉不吃的果實,可憐得把那酸爛葡萄渣滓吃下。

雖然是次行程中,艾匡了解到桑菓是個爛人,但翠林邨倖存區需要他管理,不然會損失重大。

「女皇,你對未來治國方針有咩方向?」桑菓左手握著蘋果,重複輕拋:「第一任國王係個經濟神人,用自己資本創造咗艾幣,為咗令人有方向感設立君主制度,用工作麻醉外面充滿病者嘅世界,我十分尊敬佢。」

「我父王的確好叻……」艾匡默唸。

「至於第二任,你皇兄……」桑菓右手握著檸檬,同樣反覆拋著:「佢治國手段係有少少極端,但都有個明確目標,就係要統一成個將軍澳區,即使大家對前路唔明朗,依然會跟隨住佢,因為佢目標夠清晰,唔想用腦思考嘅人民跟住去做就可以,至少我仲會知道一定要跟隨佢,否則會有唔好嘅下場。」

「……」艾匡繼續聆聽。

「但時代已經係屬於你。」桑菓兩手一拋,把兩個水果都掉到地上:「你又會係個點嘅君主?」

「大家可以安居樂業。」艾匡答最老土的答案。

「你就無更大嘅野心?」桑菓喋喋不休,說不停嘴:「無野心同展望嘅君主,係唔會帶領到艾寶琳進步,我覺女皇你仲未接受好自己嘅皇位,喺你眼中我見唔到方向、目標同未來,你係因為純粹想要解放人民嘅壓迫,先重奪返呢一個國家,即使你嘴上堆滿幾多嘅宏願,都欺騙唔到我。」

「唔……」

「但世事無絕對?」桑菓突然停下轉向右面的園區,特地摘下一顆芒果,把它放在掌中凝視,再鼻子湊前輕輕一嗅:「希望到咗登基儀式嗰陣,你表現會好番啲,女皇就應該有女皇嘅姿態……因為你唔再係艾匡,你就係象徵住艾寶琳。」

桑菓的忠告扯到好遠,但艾匡一字不漏的聽完,而且覺得意思很深,對桑菓他多了一點點好感。

回到堡壘中,桑菓前去自己房間拿取禮物。他房間是個全木製的屋子,面積大概兩個課室大,沒有任何牆壁分隔,裡面瀰漫陣陣的檀木香。

艾匡好奇跟進去看看,發現桌子上相框裡的照片,不是桑菓跟三位異國妻子的合照,而是另一個外貌平平淡淡的女性,她躺在床上不望鏡頭,表情有點僵硬。
「呢位係……」艾匡看著照片。

桑菓沒有迴避問題,直接了當答道:「嗯,佢係個植物人。」

「唔好意思。」

「唔緊要,我一早接受咗依個事實。」本來翻找著東西的桑菓,雙手都停了下來,凝視無名指上的戒指回憶:「最遺憾嘅係,病毒爆發嗰陣……我無機會去見佢最後一面,佢訓喺對面海嘅柴灣那打素醫院到。」

「呢場病毒到好多人失去……」

「差唔多十年前我仲係個農藝系博士,過住與世無爭養下花草嘅生活,點估唔到之後我會係個倖存區嘅管理者,仲要拎住條鞭……呵呵呵呵……」桑菓自己都不禁低頭冷笑起來:「唯一仲係嘅,就仲係個素食主義者。」

桑菓笑到快沒氣了,才捧出個方形的西瓜:「終於搵到。」

「正方形嘅西瓜?」艾匡出生以來,第一次看見。

「我俾你嘅禮物。」桑菓把它送贈艾匡。

「咁奇特珍貴嘅西瓜真係要送俾我?我拎咗你無得反悔。」艾匡覺得方形西瓜罕有,定必非常珍貴。

殊不知,其實只需擁有特定模具,就可以製作出方形西瓜,艾匡終究是太年輕了。

「呵。」桑菓拍拍西瓜表皮,交到艾匡手上:「既然係送俾皇室成員,點都要有派頭。」

「咁多謝你。」艾匡說。

「另外我承諾俾你哋嗰五箱水果會喺聽日送到。」桑菓行去把房門打開,伸手示意:「依家我送你女皇陛下你離開。」

艾匡站在房間內,沒有離開的意思。

「嗯?」桑菓感覺她有什麼意圖,或是準備揭曉真正前來目的。

兩人對視數十來秒,時間越久桑菓越是不安。

終於,艾匡取出一張羊紙皮,展示到桑菓面前。

眼前簡簡單單的羊皮紙,讓桑菓瞳孔收縮半秒:「係?」

「認唔認得?」艾匡問。
「一張羊皮紙?我都支持環保同綠化,我正室老婆以前就係個環保主義者……」桑菓明顯有點慌張,竟然說些毫不關係的事。

「我諗佢應該仲代表住……」艾匡合著眼睛上前,到桑菓才張眼直視:「國庫。」

「國、國庫?」桑菓還在裝傻,十指交握:「艾匡女皇,我哈哈哈……係咪錯過咗一啲事情係唔知?」

艾匡手放刀柄上握住,並刻意露出一絲鋒芒讓桑菓注意。

「唔噫……」桑菓本以為完場時演繹了一個好人角色,能夠好好送走對方,卻未料劇情急轉。

「係你叫我,應該要有女皇嘅姿態。」

艾匡說。

桑菓一滴汗滲出、流下,嘴唇結結巴巴的。

十分鐘後。

烈日當空下,翠林邨倖存區一處偏僻的種植區泥土上,桑菓正拿著鐵鏟雙手不停地向深處挖掘,艾匡一旁抱劍監視著。

種植區什麼都沒種過,僅豎立一塊牌子寫有「嚴禁進入」四字。

「嗄……嗄啊……」許久沒有勞動的桑菓,喘氣不停的說:「自、自從艾康走咗,我就將佢埋咗……我無意拎嗰筆財寶。」

艾匡一言不發,默默等待他掘完。

再過三十二分鐘後,累得半死的桑菓終於掘出個箱子,將它打開後拿出裡面收藏的一張羊皮紙。

「喺、喺到……」桑菓交出羊皮紙後,躺倒地上休息:「嗄……嗄……」

「其他羊皮紙仲喺咩人手上。」艾匡接過羊皮紙攤開查看。

「我唔清楚……我甚至唔明白,點解你會知道羊皮紙呢件事……」桑菓上氣不接下氣地說。

「今個年度皇室會繼續俾貿易許可證你,銷售你嘅農產品,合作愉快桑菓先生。」艾匡捲起第二張羊皮紙把它收起來。

「呼……啊嗄……」見艾匡離開了,桑菓才真正鬆口氣。

半天的會面中,艾匡了解到桑菓一個特點,那便是欺善怕惡。

得到兩張羊皮紙的艾匡,再次回到艾寶琳監獄中,更帶了那個方形西瓜過去。

「喂喂,拎到啦。」艾匡踢踢鐵閘。

「咯鏗」吵鬧的鐵閘聲,弄醒正睡午覺的鶴百仙。

「係你啊小公主……」

艾匡蹲下來,問:「你加埋桑菓已經拎到兩張,第三張羊皮紙喺邊個手上?」

「我缺乏糖份,個腦就……」

艾匡呈出那方形西瓜:「你要咗佢。」

「呢個……」鶴百仙望眼欲穿,捉住鐵閘:「呢個係價值連城嘅方形西瓜!」

「有幾珍貴?」

「貴族之間投標價大概賣到五十萬一個左右……」

「咁我都係……」艾匡想把西瓜收回。

「等陣!」鶴百仙搖一搖鐵閘,死死盯著方形西瓜:「我講第三個人你聽……」

「咁你講。」

「你俾咗西瓜我先……」

「Nope。」

「啊!!!」鶴百仙按住腦子,宣洩般大喊:「貴族區!嗰戶貴氏家族。」

「貴氏家族係……」艾匡試著回想。

「成日有個傻仔派錢嗰個呀!」鶴百仙說。

「喔……我有啲印象。」

「咁你俾得我未!」鶴百仙捉住艾匡的腳。

艾匡把西瓜拋高,然後拔刀一砍!

「劈──」方形西瓜分成兩半。

艾匡撿起其中一半,給自己品嚐一口。

「仲有我個份女皇……」鶴百仙極是急切。

「你最好唔好呃我。」艾匡把另一半方形西瓜,給了裡頭的鶴百仙。

「唔會……絕對唔會!」鶴百仙幾乎把頭埋在西瓜肉中,說話模模糊糊:「佢哋一家係商業區鋪王,投資坐擁新都城唔少鋪位,同桑菓一樣咁有權勢……父母兩個好低調,但個仔出奇地白痴,你自己好好去摸索點拎第三張羊皮紙。」
文呀
水魚貴又出場
又到水魚
第三張咁容易,揾娃娃問水魚咪即刻到手
連牙monster都做到 應該可以就咁問
有文
柴灣 = 樹鄉
植物人+病者 = 樹?
樹 樹鄉
呢位病讀聯想力好強
嗰3條女揸果汁上身唔驚俾蟻咬
Bear grills: proteins
呢個諗法好高摩擦力
M都係樹鄉 唔知會唔會有化學作用呢
每日一推
水中魚
Boss 位置:
病港一:病者之都 (白鯨)
病港二:南區 &鴨脷洲 ,而家係樹鄉

我覺得桑菓好似佢
有feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞