【公子會】《病港II》(46)

926 回覆
1063 Like 14 Dislike
早文
第二季既主線係咩
序都未完?咁快問主線?
艾匡當時應該冇參加啲政策會議?因為正路唔會俾唔係繼承人嘅子女喺冇任何政務下參政,我都只係估下唔太確定

艾匡女皇
不如回應上面長篇覆你個巴打先啦我都覺得愈睇愈好笑 btw以你咁講咁佢cm d負皮係咪你留 你似就係駁唔到果個啵
艾匡越睇越左膠
Sor其實負評都懶得比,巴打似係難d有得救。
自我中心呢d嘢 唔係因為你打咩字,而係你每一句入面嘅語氣都似高人一等咁,係咁用「連登仔真係xxx想表達咩? 加埋你d 表情真係一流

先不論你依加都係連登仔,上面巴打講d嘢都有道理你又唔覆。暴君>昏君我都有覆你關於我嘅睇法阿,你又冇回應。人地覆你係講事實,你就真係似駁緊喇。
唔想再重覆,自我中心唔係講緊你打d咩字,跟本你每一句都透露緊陣味,用幾靚幾正確嘅文字都cover唔到。好似支那雞著幾靚影幾正人地都係一眼睇得出咁,希望你理解。

巴打我覺得自我中心己經唔足以形容你,自以為是,自大隨便用都啱你。你都冇必要喺到捉字蝨喇,當你贏埋啦,我唔知咩係事實,都唔知咩係自我中心,連登仔嘛我
Btw你d表情真係好精彩,完全表達到果種睇唔起人嘅感覺

討論區係用嚟討論,但你個feel就係撩交嗌/笑人地傻仔,聽到個語氣都唔想同你傾,不如直接負評。
呢個如無意外都係最後一次覆你,大概各位都係廢事晒口水落你到。真係覺得自己冇問題,建議唔洗咁care負皮
利申冇比負評你。
又嚟暗黑推post
唔好再咁狠地攻擊佢以我追左病港po咁耐 我好肯定佢而家已經嬲到就嘔血

利申 同樣既內容上幾個po見佢真心好care同嬲所以有特登覆過佢 而家已經廢事曬氣
你地嘈嘅野有無劇透架?
想睇下
唔算有既其實好少事
明阿,講完都係曬氣。我己經好禮貌喇,順便當推下po 吧XD
每日一推
推下
我覺得佢不如去get a life,討論區睇小說可以睇到咁上心,下下要打一大堆字去攻擊人熄咗電腦就係憤世嫉俗,覺得冇人明白佢,世人都好愚蠢,所以佢一個朋友都冇嘅人
對鶴百仙而言,民主彷彿是個笑話。

事實上艾匡除了這個方法,都想不出其他選項。

有時為了利益,必須嘗試妥協。

「我盡試。」

如是者,艾匡特意寫了一封信函,邀請貴氏家族到皇室用餐。

一般來說,要請到貴家出門是極其困難的事,根據其他貴族分子說,因為他們一家富可敵國,所以總是提防別人打鬼注意,不與外人接觸,也很少在公開場合露面。

聞說自開國而來累積的財產,足以開辦一間私營銀行。

信中的內容主要說明想邀請貴家前來聚餐,另外略略提及首任議長的事情,拋出個誘因讓他們願意出門。

把信寫完的艾匡沒急著寄出去,穩重起見拿去給鶴百仙多看一次,讓作為皇室老臣子的他編輯一下字眼,才送到貴家府上。

本來艾匡所寫的信中內容,只是簡單邀請對方聚餐,像學校教的例子一樣,但經鶴百仙大幅修改過後,變成一封字裡間滲出權威,卻不失體面的信函。

「原來呢啲就係文字嘅魔力……」艾匡重讀一次信件,感覺邀請函昇華了。

「呢啲你仲要慢慢學啊……」對鶴百仙來說,寫一封好信如反轉手掌容易。

再三確認信件內容後,艾匡正式送出邀請函。
兩天後,皇室得到貴家的回信。

拆開信件後,首段的禮貌性說話艾匡就直接飛過,移至正文的段落,並看到「將會出席」四字後,心裡產生一陣小小的成功感。

舉辦一場皇室宴席,可不是找廚師煮幾道菜色完事。皇室注重禮儀和端莊,任何細節都十分講究,單是餐具銀器、上菜流程、菜餚擺盤、餐桌規劃,都有著皇室的一套標準,同時亦是一場視覺的饗宴,正因如此,被招待者才會滿足而歸,感覺自己的與別不同。

絕不像港豬那樣,隨隨便便烤個豬鞍。

舉辦一場合格的皇室宴席,都是艾匡應該懂得的事情,畢竟日後還有無數的宴席需要舉行。

「星宇,嚟緊我要搞個宴席,邀請一戶貴族嚟聚餐,你識唔識準備?」艾匡想將籌備的事,交到管家星宇身上。

「當然識,艾匡女皇你講下客人有咩唔食,仲有舉辦時間同地點就可以。」星宇說。

艾匡大致說明宴席的詳情,星宇一邊點頭記下:「即係得番唔夠一個星期時間,咁依家準備就差唔多,希望皇室牧場仲有肉類剩……戰亂之後少咗好多珍貴食材。」

「我同你一齊去睇,我想確保呢場宴席萬無一失。」艾匡主動提出。

「可以。」

所謂皇室牧場,就是皇室專門圈養的禽畜,主要是雞、豬、牛等,本來艾匡樂見其成,可以做到雞、牛和豬各一頓菜,陸地三寶乃是末日當中,被視為最尊貴的美食。

供求短缺關係下,即使有錢都不一定吃到,普通平民百姓單單吃到其中一款已經要哭出來了,三款食材齊全的話,簡直能為人生會留下深刻印象。

可是兩人來到皇室牧場後,卻發現圈內空空如也。

「呃……」艾匡頭上冒出問號,百思不得其解:「點解嘅?」
「睇嚟一隻雞、豬、牛都無……」星宇感覺到皇室出現危機!

「女皇陛下,最後一隻豬……」八字鬚的皇室大廚,充滿歉意地下跪:「已經俾港豬先生喺嗰次做豬鞍,斬咗嚟食。」

「就算係咁,本來都應該仲有唔少。」星宇說。

「本來係,但之前戰爭結束後,一部份人趁亂偷雞、一部份煮咗嚟慰藉反皇派,一部份禽畜走甩,搞到都所剩無幾……我哋已經加派人手,出去搵嚟圈養繁殖。」

「難怪我呢個月淨係飲到春季蔬菜湯……」艾匡無奈掩臉。

「但係鼠肉、鳥肉,民間應該都仲充足,如果想食肉可以揀嗰啲,雖然價格都貴咗唔少。」皇室大廚說。

「老鼠雀仔點嚟俾客人食?」星宇反問。

「咁再唔係,不如食狗……」皇室大廚試著提出其他選擇。

「唔准食狗!」艾匡一轉嚴肅。

「係!係……」被罵的皇室大廚嚇了一嚇。

「女皇,咁可能只可以準備魚類嘅菜色。」星宇說。

「魚係好食,但大家最重視嘅……」艾匡看著地面,長嘆口氣:「始終係肉。」

「咁只可以落手落腳出去倖存區到搵,而且唔一定搵到。」

「離宴席都有三日,都叫有時間,星宇你繼續準備宴會其他事,肉類食材就交俾我。」艾匡不打算放棄。

「女皇你打算自己搵……」星宇驚愕。

「無計,我唔想因為自己搞嘅宴席,佔用其他皇室士兵嘅時間,我嘅事就自己處理……」

「明白,但總要派幾個士兵保護你。」

「得得得一個都唔洗,你就當俾自己出去遊山玩水。」

「嗯,既然女皇你講到咁。」

決定好要親自尋找食材後,艾匡本想叫王芷諾一同出去,但見她在練劍房中,一副專注認真的神情練習劍擊,便不作打擾。

回到寢室中,艾匡帶個水袋、馬鈴薯和弓箭就輕裝出發。

要找到野生動物,自然需要靠向山野。

艾寶琳倖存區的北面是座山清水秀的郊林,艾匡想著前去看看說不定會有所斬穫。

艾匡的第一站,是松木村。

那個用木牆圍封的村莊,村民健壯而刻苦,簡直十年如一。

艾匡到裡頭的酒館用二十艾幣買了一小杯土酒,向酒保打聽了鷓鴣山上,可能有禽類的動物。

一杯過後艾匡離座走人,往鷓鴣山的方向上去,路上遇見用樹枝自戳鼻孔的大鼻,但被艾匡背後一劍斬殺,無阻進度。

在港島區,艾匡有過打練野生動物的經驗,所以沒有一刻猶豫,手持弓箭、放慢腳步、眼觀八方,尋了大約一小時左右,她開始發現鷓鴣嘶啞的叫聲,決定沿聲追尋。

最終,艾匡鎖定鷓鴣的位置,出現在山上一座小水塘旁,並準備持弓放箭殺死圓形斑點的鷓鴣,結果卻見到牠身後是一群小鷓鴣,原來牠們一家大細正由母親帶領,到水塘來喝水。

艾匡的弓箭準備好了,但就是放不開弦線,最後咬緊牙關垂下了弓,責怪自己的善良。

倏地,鷓鴣聽到另一邊草叢有異動,立即帶隨子女離開,數秒後草叢行出一名老人,他帶著釣竿而來,利用假餌熟練地揮竿釣魚。
原來冇加更
食豬牛雞鼠雀就得 一話食狗就鬧個管家
早文祝福
好無辜
不過都合理 始終係宴會 唔係純粹充飢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞