【公子會】《病港II》(46)

926 回覆
1063 Like 14 Dislike
「怕你哋餓親,就食個開胃前菜先。」簡單噓寒問暖後,艾匡舉手示意第一道菜上檯。

星宇收到指示後,馬上到廚房拿出開胃菜色。

期間,穿白襪子的貴華持持續續向側伸出半個身子,遠眺彼端的父母和女皇,想要讓他們注意到自己。

「請注意腳。」星宇捧著精緻的料理,給每個人來一份:「開胃涼盤,瓜梨果蝦……用上西瓜、鳳梨、奇異果同凍蝦,串成一排。」

碟子上三款水果被切成圓形一小塊,果肉分別黃、紅、綠的疊成一排,最上層放凍蝦,最後以竹籤貫穿固定好,極富層次感。

「請慢用。」星宇躬身、退場。

貴華拿起竹籤,直接一口吃掉。

「嗯……雖然唔飽肚,但酸酸甜甜,都幾過癮。」貴華閉著眼睛,心裡評價。

「各位,可以享用。」女皇此時才宣佈。

貴華猛地張開眼睛:「噫……」他忘記了要等待女皇開始進食,他才可以跟著進食,但沒所謂了,現在都沒有人留意他。

簡單一口吃過後,星宇前來收起碟子,艾匡繼續跟兩人交談。

「喺病港生活咗咁耐,對兩位嚟講,有咩係最重要?」

「女皇,好多人以為我哋在意金錢,其實並唔係。」貴德瞧了自己兒子一眼,說出自己所重視的:「其實,我哋最重視都係個仔,我哋單純怕佢會俾太多人呃,佢心性太善良。」
林夫人補充:「而且我哋一直望貴華佢會有一番作為,所以收到女皇你來信,話嚟緊會揀選國會嘅議長……我哋都好關心。」

「放心,其實我覺得你哋個仔好合適。」艾匡欣然一笑,但稍為猶豫:「但係……都有其他潛在嘅候選人。」

艾匡沒有跟到劇本,直接說出以羊皮紙交換職位,而是想獲得更多。

「係?」兩夫妻深入聆聽。

「有一個貴族,名我唔方便講,但佢幫手出錢修繕咗成個皇室花園。」艾匡雙手托住下巴,空說假話:「另一個貴族都好好心,送咗幾十箱水果俾皇室,所以我決定咗,就算佢哋做唔到議長,都會俾上議院議員職位佢哋……」

兩夫妻對視一眼,當下聽出女皇的意思,但似乎不想付出金錢去捐贈皇室,而提出一些垃圾計劃。

「其實我哋都諗緊個商業區減免租金計劃,皇室人員可以有八折……女皇本人嘅話更加可以一蚊形式租用。」說到錢,貴德不知廉恥地說。

「減免租金唔關皇室事,我哋唔會落民間開舖頭。」艾匡微笑。

「或者可以大搞一個皇室拍賣會?」林夫人建議。

艾匡假笑一聲:「哈,皇室都無嘢需要拍賣。」

艾匡彈響手指,示意星宇送下一道菜來。

要掘出守財奴的口袋,果然毫不容易。

下一道菜是四季蔬菜湯,星宇送來的空檔間,兩夫妻都搜索枯腸,苦思怎樣付出最少,卻能獲得最大回報,最重要是不會影響自己的現金流。

「用上時令新鮮蔬菜做嘅濃湯。」星宇簡單介紹。

艾匡細嚐一口菜湯:「味道令我好懷念住喺皇宮嘅日子。」

貴德點點頭:「嗯,係皇室傳統嘅菜湯,真係好好味。」
「如果有人願意出錢重建皇宮,我一定會緊記佢愛國嘅情操,擔任國會議長嘅人……忠誠艾寶琳係首要嘅特質。」艾匡已放下條件。

貴德謹慎細思:「嗯,女皇都講得有道理,議長的確需要由一個愛國者擔任,我個仔貴華正好有依種特質。」

「我無偏袒,但無論基層百姓,但係上流社會,佢都好得人歡心。」林夫人對兒子自然稱讚有加。

「愛唔愛國……」艾匡微微抬頭,欲言又止:「我習慣對方用行動去證明。」

貴德和林夫人兩夫婦一陣沉默,視線轉望那位喝菜湯都會熱到自己舌頭的兒子。

其實兩老很清楚,全倖存區的人都因為錢財,經常欺騙、巴結、依附他,民間中更有「水中魚」稱號,二十多歲還是一事無成,想著要創一番事業出來。

但所謂創業難,守業更難。

不想讓辛苦賺來的半個艾寶琳敗在兒子手上,只好安插一些職位予他,但上等的工作兒子毫無真實才幹,考不上一官半職,下等的工作又被他厭棄。

因此,國會議長一職對貴家而言,真的十分重要。

為了家業不被敗光,也為了望子成龍,國會議長一職兩夫妻志在必得,於是決定豁出去了。

「女皇,我就坦白咁講……我真係好鐘意艾寶琳。」貴德放下湯匙,滿臉堆笑:「我好願意用行動證明我愛國嘅行為。」

「我絕對支持認同我老公。」林夫人兩手緊握。

「皇宮嘅重建費用,就交俾我哋。」貴德自然有計算過,如果兒子真能把職權運用自如,大約五年內可以回本了。

此外,能夠跟女皇確立信任關係,這些都是無法計算的數字,都是值得的。

「咁就好。」艾匡抿嘴一笑,示意星宇送下道菜。

下一道菜,是主菜了,以一個大碟子裝著。

餐蓋一開那煙燻的香味立即湧出,是烤雞全隻!

烤雞的氣味,讓老遠的貴華都吞吞口水。

「兩隻雞腿,分俾貴德先生同林夫人。」艾匡指示。

「係。」負責給烤雞斬件的星宇,給兩人切了雞隻最好部位。

兩人雖為貴族,但肉類好一段時間停了供應,加上平時不怎麼願意花錢在吃方面,所以嫩滑的雞腿一擺上碟子前,貴德就忍不住要大咬一口。

「啊,任命國會議長之前,我仲有件事煩惱。」貴德咬下肉汁豐富的雞腿前,艾匡忘了有件事要說。

「唔?」貴德兩隻眼移向女皇。

「羊皮紙,依個先係重點。」

「呃……」貴德嚇得鬆掉口中的雞腿。

艾匡臉孔湊前,盯著貴德:「你會交出嚟嫁可?」

也不需裝傻,貴德當下的表情反映出一切。

貴德不得不答應:「會,當然會,畢竟呢啲都係愛國嘅表現。」

「慢慢食。」艾匡讓他繼續吃雞腿。

貴華等了好一會,都未分到雞肉。

待女皇和父母分食過後,只剩下一個雞頭給貴華他。

主菜都吃完後,只餘下甜品──蘋果批。

之後談的,都是比較輕鬆的事情。

總括來說,艾匡賺到張羊皮紙,貴家賺到國會議長一職。

雙方額外收益都各有不同,艾匡得到皇宮的重建費用,貴家則得到女皇的信任。

是一場傳統的上流宴席,大家各有得益。
已補昨日文
love mat b
艾匡越黎越似反派 分分鐘仲衰過艾康
對付影子精英要以毒攻毒
不如唔好叫艾匡 改名叫做艾倫算啦
松木村係唔係立左flag?
水中魚
咁就變反派
聰明返d啫
有文祝福
艾主席
會爛尾
其實我覺得幾好睇
因為身份嘅轉變帶來嘅責任 點樣改變一個人
舊嘅價值觀同新嘅責任互相衝突
但始終要做落去嘅掙扎
我雖然唔太鐘意艾匡依家呢條線,但係的確好似你講咁,艾匡做左女王之後要顧慮嘅嘢多左好多,開始明點解要做一啲同自己諗嘅嘢相反,但係一定要做嘅事。不過艾匡唔聽清楚黃伯講嘢就殺左佢真係搞唔掂
艾匡識玩 俾貴華做議長
兩三下就可以跟返自己劇本
艾匡討厭係因為佢嘅轉變好寫實,唔似雲梨 M 滿天嗰啲英雄為理念為人民犧牲咁崇高。但現實中其實艾匡呢類人先係常見 ,一開始單純為理念出發,以推翻暴君之名起義。 到坐上皇位先發覺治國唔簡單,而一直以來嘅心腹原來另有圖謀,嗰種孤立無援嘅恐懼情緒令佢不斷做錯決定。每每係鑄成大錯先識得後悔,同埋佢自己其實都唔知自己想點,好多野都係人哋叫佢去做。感覺佢性格係偏情緒主導,而佢係好需要人幫佢理性分析,如果唔係就成日吳卓羲咁做衝動撚。
吳卓羲
果個位唔知點講好,首先艾匡問果句: 「如果女王依加喺你面前你會點做」已經好傻仔啦,正常人估到d嘢,所以黃伯係好大機會會郁佢。 果個位見到人地拎住刀行去自己後面真心會驚,人地劈你嘅機會應該大於同你傾計,所以艾匡殺人都可以算正常嘅。但係問題就係佢殺人果陣又咁正常,點解之前又問得出果句傻仔嘢
每日一推
推下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞