【公子會】《病港II》(46)

926 回覆
1063 Like 14 Dislike
每日一推
殺曬d人就沒事啦 調乜鬼查
佢大佬真係勁太多皮
開始講大話唔眨眼..
佢冇人幫諗橋 又冇打手
未俾人覆桌之前可以殺得幾多人?
「好熱!」史高維想噴出嘴裡的水。

艾匡及時捂住他的嘴,不讓他吐出來:「唔好整污糟地方地下……」

「嗚嗚嗚──」口腔滾燙的史高維,霎時臉頰紅脹。

舌頭一陣打滾,史高維勉強吞下混合安眠藥粉末的水到肚中。

「女皇,我以為你對我用緊酷刑……」史高維伸出紅腫的舌頭:「我唔想患食道癌,你嬲我唔俾空間你?我都唔想……」

「你唔攰嫁咩,下下咁睇實我。」

史高維苦苦一笑,擦擦嘴角水跡:「哈……攰嫁,但你嘅安全係第一位。」

「你真係唔洗訓先好嘢。」

史高維舉目仰視天花板,像想起什麼往事:「我以前……俾艾康某種方法折磨過……叫做「熬鷹」。」

「即係?」一提到皇兄,艾匡變得認真。

「剝奪睡眠。」史高維嘆出深長的鼻息,訴說那段經歷:「嗰陣我被迫坐喺張老虎凳到,無時無刻俾兩盞大燈照住,只要我想訓覺士兵就會掌摑我、喺我耳朵大叫、無神神拍檯,刺激住我大腦,唔俾我有任何休息嘅意圖……到後嚟用手指強行撐開我眼皮,嗰段日子我可以話係無完整咁訓超過一粒鐘。」

「咁你……」艾匡一時間覺得,這幹部都是個可憐人:「嗰陣有咩感覺?」

「意識好模糊,分唔清現實定幻覺,連飯都唔想食,只係想訓覺訓覺同訓覺……捱咗差唔多一個月,終於有個人嚟救我。」史高維揚起嘴角,眼裡浮出救命恩人的樣子:「係姜副領袖,佢救咗我出去,我幾乎訓咗三日三夜,如果人唔係會餓死渴死,我都唔會想醒……」

難怪無論熊大桔或史高維,都對她如此忠心。
一個人在飽受虐待後,能遇到生命中唯一能拯救自己的對象,真的會成為他世界的神。

正如鶴百仙對待自己,也如自己看待白魂。

「雖然我救得番出嚟,但都留低咗嚴重嘅睡眠障礙……」史高維越說越小聲,眼皮都餘下一線縫:「個腦……經常好似要裂開咁……仲有失眠症、淺睡症,少少事都可以令我醒番……包括你推開門……」

史高維正式睡著。

「史高維。」艾匡喊他名字。

「……」史高維睡得很沉。

「好好訓番覺。」艾匡離開醫療大樓,進行調查。

終於不用被目光注視的艾匡,第一個前去地方是七樓圖書館,直接去少佐房間詢問事情。

「艾匡?」房間內練習揮棒的少佐,有點愣然的看著她:「你搵我有事?身體見點。」

「好好啊,只係有件事想問……」

「隨便。」少佐攤手揚眉。

「你知唔知,大本營曾經存在一個叫「公子會」嘅組織?」

「我哋大本營只係得「第一大本營棒球部」同「第二大本營棒球部」兩個合法組織,除此之外就無其他。」少佐招牌性地拉拉貝雷帽,掩藏視線中的餘光:「艾匡你聽聞有其他組織混入咗大本營?」

「你識邊得一個叫董倫嘅人?」
「董倫……」少佐唸著名字,一段段陳舊的記憶都被翻開:「我記得,佢咁討人厭,但無記錯嘅話……佢好多年前失去下落,傳聞已經死咗。」

奈何現階段中,艾匡無法透露太多訊息:「嗰陣時大本營係唔係有好多知識份子?」

「嗯。」少佐輕輕點頭:「就喺八樓,但佢哋好多已經離開咗大本營。」

「仲有冇人留低?」艾匡想問問當年那些人。

「係有兩、三個,有良知嘅留低咗,如果你想搵佢哋,其中最正常嘅一個應該長期喺天台,因為佢好鐘意觀星,叫方學華。」

「好……唔該你,少佐。」艾匡轉身準備離開。

艾匡離開前,少佐多加一句:「如果你有任何事想調查,我都唔介意同你一齊分析。」

「……嗯。」艾匡點個頭,這就上到大本營天台。

空間寬闊的天台主要放置一個個儲藏雨水的大箱子,唯獨某個角落放置著露營帳篷,艾匡本以為那是方學華的居所,但那裡頭沒有人,更似荒廢一段時間,看來不是。

艾匡多繞幾圈,最終看見少佐口中那位觀星的中年男子,他利用昂貴的望遠鏡,持續觀察天空周圍,完全沒留意艾匡的接近。

「你好。」艾匡一句問候,嚇了方學華一跳。

「哇!」

「嚇到你唔好意思。」

「哈哈哈,唔緊要。」方學華收下慌色,變成和善的笑臉:「小姐你係艾匡女皇?我應該無認錯人……」

「嗯,我嚟搵你只係想問一件事。」
「任何天文學嘅事搵我都合適,只要唔係有關打打鬥鬥,哈哈哈哈哈……」方學華拿出抹布,擦擦鏡頭。

「你知唔知,一個叫「公子會」嘅組織?」

「公子會?無聽過。」方學華想了想,如實交代。

「咁你識唔識董倫依個人?」

說到董倫,方學華臉色變得僵硬:「呢個人……當然識,以前喺大本營,佢幾乎權傾朝野。」

「咁佢身邊有冇咩跟班?」艾匡記得調查文件說,影子菁英就是他身邊的跟班。

「咁佢呢種人實有嘅。」

「有幾多個?」

「我諗嗰陣幾乎成個八樓都係,董倫佢尖酸刻薄,但就係有種魅力令人跟隨佢,因為有佢喺身邊總係唔會悶。」

「咁有冇人係比較特別,明顯係親近啲?」

「你想搵嘅「公子會」係佢成立?」方學華摸著下顎,深入回憶:「講起上嚟,其實我周不時都見到有班年輕才俊跟喺佢身後,但係咪你想搵嘅公子哥兒,我就唔清楚。」

「好……」艾匡有些失望,問不到重要的訊息。

可艾匡正要離去時,方學華突然記起一些事情,讓事情有意想不到的發展。

「啊!女皇,我記得啲嘢。」

「係?」

「我哋八樓嘅人曾經全體影過大合照,或者我可以指出嚟俾你睇,係邊幾個人,依稀都有啲印象。」

艾匡釋懷一笑:「真係嘅!?」

「你跟我嚟。」
如是者,方學華把艾匡帶到八樓,某間前身像俱樂部,現在經已荒廢的課室中,牆上掛著個相架,上面是大本營全體知識份子當時的大合照。

方學華踏上一張沾塵的桌子,小心拿下那相架並拆出照片,跟艾匡一同查看:「嗱,嗰陣係週年晚宴,我哋影嘅相。」

照片中大約五十多人,身穿晚裝禮服面向鏡頭,其中手握金鷹頭拐杖的董倫,就站在眾人最前方。

「呢個就係董倫。」方學華指著戴高帽、穿皮草的董倫。

「我睇得出,咁其他呢?」

方學華努力尋找著:「唔……搵到啦!呢個,仲有依個。」

「仲有呢……」

緊接著,方學華都憑著記憶,給艾匡指明那些的跟班。

最後,他認出了五個人。

「其他我無咩印象,淨係影到依七個,佢哋算係成日係董倫左右嘅跟班。」

艾匡在課室中找來枝乾乾的紅油筆,勉強圈住五人的大頭。

「好……」艾匡拿起照片,點了點頭:「我想拎走幅相。」

「當然可以,反正留喺到都已經無用。」

「但我有冇其他方法,可以知道更多關於佢哋嘅訊息?」嫌疑的影子菁英外貌是有了,但差不多將近十年的時間,一個人的外表可以改變許多,如果有基本訊息會可縮減不少範圍。

「呃唔……我諗係有方法,但唔係幾好。」方學華咬著指甲,猶豫著是否說出。

「可以講我聽?」艾匡一副盼望。

「唔。」方學華閉上眼,給艾匡放話:「嗱,女皇,講明先,我唔係想收受利益、唔係想要賄賂、誘惑之類……」

「想要幾多錢?」艾匡了當地問。

「我都唔需要錢!我只需要一樣嘢……」方學華行前一步,凝視艾匡。

「要……咩……」

「地球儀!」方學華張開雙手,開眉展眼地說:「我想要一個地球儀,之前俾班細路拆咗當波去踢,搞到唔見咗,所以你會唔會搵到一個地球儀俾我!?」

艾匡又是無奈又是好笑,一個單純的大本營人。

「可以啊,呢啲奇怪嘢艾寶琳商業區應該會有得買。」艾匡答應了。

「奇、奇怪嘢?」方學華一愣。

「咳,我意思係指……奇趣嘢。」艾匡怔住,重回正題:「可以講你嘅方法未?」

「你識唔識阿玲?」

「識。」今早才輔導完艾匡。

「佢份人有少少強逼症,每個入嚟大本營生活嘅居民,都曾經俾佢用問卷做過心理分析同一啲調查,可以話係掌管住每個人嘅資料背景,雖然八樓班人已經走咗好多年,但佢應該唔會掉咗啲寶貴嘅居民心理問卷分析,你可以去睇睇……如果佢肯俾你嘅話。」

「但我點知邊份問卷,係屬於董倫嘅跟班?」

「呵呵,呢層就你自己諗下!女皇,期待收到你送俾我嘅禮物。」說罷,方學華離開課室。
獲得新線索的艾匡,轉往阿玲的房間去。

相比其他大本營前線人員,阿玲貢獻看像卑微,但作為大本營元老之一,她在B幢大樓第四層擁有一間心理咨詢室,不時為居民提供心理輔導,但說白點就是私人房間。

站在四樓梯口前的艾匡,眼睛盯著房間的牌號,腦海浮現幾個進去查閱文件的方法。

一,鬼祟地潛行進去。

不可行,房間中窗戶緊閉,門口只有一個。

二,光明正大進去查閱。

難以實行,阿玲表面上是個好好社工,骨子裡卻有著偏執和倔強,重視原則的她不會輕易透露居民敏感資料,特別艾匡現在是一國領主,這樣的行為更加讓人猜疑,嚴重程度跟犯了偷竊國家機密差不多。

三,假裝需要輔導,然後見機行事。

比較可行,但未知因素太多。

決定採用第三個方法的艾匡,猛地左右搖頭改變表情,變至頹喪失落的樣子,再行去敲響心理咨詢室大門。

「喀、喀」

「係!?」阿玲就在裡頭。

「阿玲,我想搵你傾傾……」艾匡說。
「喔……但我仲同一位病人傾緊,艾匡你出面等等?」阿玲答。

艾匡往門縫內看入去:「好,我等你……」

咨詢室的橙色沙發上,坐著個身穿鴨綠風衣中年婦女,她戴著口罩並不時咳嗽,臉色看來憔悴非常,真的比艾匡更需要輔導。

「你仲會唔會夢見自己老公?韓素太太。」剛才被打斷說話的阿玲,續問眼前的病人。

「少咗……咳咳咳……」韓素聲若如蚊,眼光泛露著莫名的哀傷:「有時我會對住空氣講嘢,希望佢會聽到……我知道要走出陰影,但係心入面,都總係有個缺口。」

偷聽偷看著的艾匡心裡忽然被觸動,瞳孔一時間放空。

「我哋每個人都會離開,但有人會走快一步,有人會走慢一步,傷痛係唔可以刻意去忘記……要等時間去磨平。」阿玲身子前傾,輕輕握住韓素的手:「你要做嘅就係搵興趣分下心,咁時間先會過得快,加上你有病喺身,更加要搵樣寄託。」

艾匡無意想起,自己曾經不斷練劍的日子。

不是因為勸奮努力,單純劍是自己和白魂唯一的聯繫

「我個女、咳,令我更加擔心,我知自己事,咳咳……佢日日夜夜幫我去搵藥,我怕佢最後失去我……會變得接受唔到,世上可以令佢上心嘅人唔多,咳咳咳咳咳……但佢到最後都係得番自己一個……」

「唔好咁講,我哋大本營所有兄弟姊妹,都好歡迎韓湘小姐。」阿玲說。

突然,有個人拍拍艾匡膊頭,艾匡嚇得轉身,下意識做出拔刀的姿態,但沒刀在身自然拔了個空,動作如蒙面超人高舉腰帶變身,引得拍膊者嫣然含笑。

「韓湘小姐……」艾匡不見她都快有半年,只見其鵝臉蛋上顯露疲態,是經常熬夜的證明。
韓湘卸下了沉重的軍服,身穿黑色高領衣配搭牛仔褲,整個形象觀感上簡潔有力,不失軍服加身時的氣勢。

「估唔到會喺到遇到你,小女皇。」韓湘抱著手,背靠向欄杆:「你都需要心理輔導?」

「我……」艾匡無端眼泛淚光,聯想到十分可靠的鳥嘴先生:「我……好掛住你哋啊。」

韓湘觀察到艾匡的真情流露,於是上前輕抱安慰:「咩事?」

「我遇到好多敵人……感覺一直都孤軍作戰……」

「你仲有成個反皇派支持你。」

「反皇派……」艾匡張開眼,如梗在喉:「正正就好似係我嘅敵人。」

「懷疑係統治者嘅本性,正常嘅心理狀態,你需要時間去適應。」

「唔係……我真係搵到唔少情報,係關於呢件事。」艾匡覺得韓湘,就如鳥嘴先生一樣可以無條件相信,只因他們都是喜歡獨來獨往的人,不輕易被任何人與事影響正確的思考。

「你粗略咁講下。」

接著艾匡把自己發現「影子菁英」的過程,全數告訴韓湘,當然忽略了自己殺人的事情。

「我明白,即係你懷疑反皇派背後有個幕後組織,係真正決策住所有事情,依家推翻艾康後,佢哋想干涉艾寶琳末來嘅發展……」韓湘簡略地概括事情,然後說出自己感想:「我覺得……如果係港豬嘅話,成件事係真都唔出奇。」

「我好驚艾寶琳會變成佢哋理想中嘅國度,令到成個社會只有無盡嘅壓榨同收割……」
「其實你應該要怕,佢哋會令你出「意外」,再名正言順接替你,令艾寶琳最後嘅象徵都消失。」細心分析的韓湘輕撫眉額,隨後抿嘴一笑:「但你放心,距離依日應該仲係好遙遠,我諗十劃都未有一撇。」

「你咁講完我更加怕……」艾匡疑心再度深化。

「所以你嚟大本營搵心理咨詢,係連艾寶琳入面嘅心理治療師都信唔過?」

艾匡都不怕直說:「我嚟依到係為咗影子菁子嘅線索……可能係重要嘅線索,就放咗喺入面。」

「阿玲就係影子菁英?」韓湘腦裡出現這樣的疑問,但沒有問出口,因為對方前看後看都不像。

「心理咨詢室入面記載住唔少居民嘅資料,我查到影子菁英即係「公子會」嘅起源,就喺大本營……如果拎到居民嘅資料,至少可以逐個對比分析下。」

「唔……」韓湘點點頭。

「但我都唔知一陣點入手……」艾匡看著那對灰黑的門。

韓湘想了想,讓艾匡跟自己暫時進去四樓殘廁。

一會兒後,阿玲打開了門,送韓素出去:「韓素太太,記住!尋求無悔真生活,路漫長也靜候,你唔一定要保持樂觀正面,多啲搵其他事分下心,有時間叫個女帶你行下山?講起又講,佢今日無嚟接你喎,不如我送埋你返去好無?」

「咳咳咳,唔洗麻煩你阿玲姑娘,可能我個女仲喺出面,我自己行返去就得。」韓素笑著說。

「咁你小心喇。」阿玲探頭往走廊左右一望,關門回到房間中:「咦……艾匡又話佢需要心理咨詢……唔見咗人都有嘅。」

四樓走廊回復平靜一段時間後,韓湘帶著艾匡離開殘廁,分別站在門口左右兩側,再輕敲心理咨詢室的門。

「邊個?嚟緊。」阿玲推開門。

「係我啊。」站在右側的艾匡揮揮手。

阿玲視線移向右方,笑向艾匡:「終於嚟啦,仲以為你……」

話未說完,左側的韓湘利用電擊手套,將阿玲一下弄昏,眼前一黑。

「阿玲!阿玲……」艾匡馬上扶她,輕聲呼叫。

「得啦,唔洗扮。」韓湘拍拍艾匡的膊,跨過阿玲身體踏入房間:「佢已經暈咗。」

「喔……」艾匡左望右望,把暈倒的阿玲拖拉到房間中。

韓湘環視房間幾秒後,迅速搜索咨詢室中的所有東西,其目光極為敏銳,完全是一副專業的。

相反,艾匡顯得慢了些,還在翻找第一個櫃子。

「多謝你肯幫我,韓湘小姐。」艾匡無法不道謝。

「小意思,換轉係佢都會幫你。」韓湘說話俐落,不帶半點情感。

找了約莫五、六分鐘,仍然未找到那份居民文件,看來藏得十分隱秘,不在一般眼睛見到的範圍。

「如果阿玲突然醒咗咁點?」艾匡很怕,阿玲會突然睜開眼睛醒來。

聽見艾匡擔憂的韓湘轉身伸掌,多電擊數秒本身已經昏迷的阿玲:「放心未?」

「夠啦,夠啦……」
補上po 250正評
早文祝福
韓湘好果斷,btw墨b生理時鐘係咪又暫時回歸正常?
無國界標準時區
想當年,少佐都比董倫捉過
麥霸時區
我終於出返場
艾匡序章終於算完左
點解會咁肯定觀星嗰個唔係公子會
問得咁直接
如果對方係其中一個成員
咁咪會比佢哋知道艾匡查緊佢哋
想睇艾匡殺港豬
阿玲係Anthony
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞