【公子會】《病港II》(46)

926 回覆
1063 Like 14 Dislike
每日一推
想問大貓寺最快幾時會出到市面 好期待墨b繼續出多啲作品比我課金
墨b ig啱啱講話最後校對緊,開心
仲有女童軍制服插畫,正呀
期待今晚水中魚出場
話說墨b,ig story 幅圖個女仔係咪就係小松
希望係齊曬女童軍 最愛阿妤
應該會少啲?畢竟唔係其他女童軍做主角,最多唔同女童軍戲份好似就係「變態佬」定唔知係「死神」嗰本,唔係好記得
幾時先會有離魂記睇
等~寂寞到夜深
等個孫燒比我
等虔誠者
我由2020二月開始睇
到上星期先終於睇完
你好似就出喺本書度喇啵
應該新年前 2月左右
「得咁多資料?」滿嘴果肉的艾匡,兩腮鼓鼓:「會唔會知佢哋住邊。」

「佢哋喺艾寶琳咁多物業,你大可以自己查下,我只係個階下囚,唔係你嘅神仙呵呵……」

艾匡不休息,趁還有半日的白天,想去皇政府機構查查戶籍,要在人數少量的貴族中,找到一戶姓貴的人家應該不困難。

可是,相關部門人員的答覆,卻是讓她可惜。

「女皇唔好意思,我哋都想整理下資料,但係戶籍冊喺奪國戰嗰陣遺失咗,我哋只可以人手重新逐個登記。」

在皇政府機構得不到想要的答案,艾匡唯有到皇室花園上詢問賞花喝茶的貴族。

「你好,我想問下……」艾匡還未說完,兩名洛可可服飾的少婦馬上行禮。

「呵!」她們拉著裙子兩邊微蹲,以誇張的口吻和表情:「女皇你好!你今日依然容光煥發!」

「兩位都十分……」艾匡學習她們虛偽的口吻讚賞:「明豔動人!」

「呵呵呵……」兩位少婦掩嘴輕笑。

「呵……呵……」艾匡毫無感情的呵了兩聲。

「我哋喺到賞花已經賞足八年,估唔到今日終於得到女皇你賞識,你有事想問我哋?呵……」每當提到皇室花園,總會出現這兩名少婦的身影,可謂超級路人甲。

「你哋識唔識姓貴嘅一家?」艾匡直接問。

「當然識。」貴族圈子果然夠小。

「佢哋住喺?」

「呵!」說話前,貴婦都高音呵一聲:「艾寶琳有幾多地產,就有幾多個可能性。」

「即係你哋都唔知……」

「但我哋聽講佢家少爺,去咗商業區到參加某項活動,女皇你可以去睇睇,如果你唔怕你所散發出嘅聖光,太過無比耀眼嘅話……」八卦,是貴族少婦的技能之一。
「麻煩你哋。」艾匡不跟她們打混太久,立即出發去。

臨走前少婦多提醒一點,讓如若女皇下去平民生活區的話,最好更換衣裝出行,可以免掉不少麻煩。

艾匡沒將提醒放心上,一路前往新都城商業區,結果真的惹上不少無謂的目光,諸如各種商業傳銷推廣、擁戴皇室的支持者、宣傳病者共生的教會,總言之就龍蛇混雜,各式各樣的人都存在。

「女皇陛下!請你一定要試試呢款健康產品,能醫百病嘅藥丸──神奇大補丹。」

「女皇萬歲!艾寶琳皇朝萬歲!!」

「病者愛你!大自然應許我哋共生!請寬恕病者!」

艾匡有想過會被人注意到,但沒想到是那麼多人。

耳朵不斷轟炸,身子無間斷推擠,艾匡開始了解到,自己落去一般平民的生活區是多困難,於是快步甩開身後的市民,前去某間女性服裝店隨隨便便購買一件衣服和假髮。

服裝店的鏡子前,艾匡戴上淡金色假髮,穿上件灰色的毛衣,照舊一條長牛仔褲和靴子,霎時間換了第二個人一樣。

「要唔要配埋眼鏡?」一直待在收銀檯前的老闆娘,拿起一副黑框眼鏡:「更加容易掩藏你嘅身份,女皇。」

「呃。」艾匡透過鏡子的反射,看著身後的老闆娘。

知趣的老闆娘笑一笑:「副眼鏡無鏡片。」

艾匡轉身接過黑框眼鏡並把它戴上,再湊近鏡前好好打量一眼,由個一個乖巧善良的女皇,變成個氣質文靜的大學生,艾匡差點都認不得自己。

「只係戴個假髮同眼鏡,就咁大分別……」艾匡輕輕一托眼鏡框,覺得很不可思議。

「你個假髮可以再戴好啲。」老闆娘終於行出收銀檯,行至艾匡背後為她梳理假髮:「當我好奇,女皇你嚟商業區做咩?」

「噫……」艾匡一時想不到借口。

「係嚟偷偷拍拖?」老闆娘續問。

「嗯……你就當係。」艾匡借花敬佛。

「噢哈哈,咁希望你約會順利。」

經老闆娘精心打扮後,艾匡腕上多綁條手繩,有種淡淡的清新。

「你咁出去實無人認到你。」老闆娘把艾匡推到門口去。

「總共幾多錢?」

「唔洗收你錢,你嚟我鋪頭,係我榮幸女皇。」
艾匡閉住眼睛行出店外,本來想著有什麼人潮騷動的話,便折返回皇室區再算,可是竟然沒人察覺到女皇就在身邊。她一雙明眸張望環視周圍的世界,發現擺脫長久以來聚焦自己身上的目光,得到不被注視的自由,可以好好觀看閒逛人來人往的商業區一次。

不曾探索商業區的艾匡像來到奇妙世界,各種有趣的玩意,無論是實用性、娛樂性還是毫無用性都一應俱全,不同類型的商品都有所販賣,重點是熱鬧非常,彷彿融入了社會群體的一份子,讓她極為自在。

艾匡嘗試很多平常不會做的事情,去琴行胡亂彈奏結他、去燒烤店吃一串辛辣的魚卜、去性用品店參觀幾秒、有去籃球機投射幾個籃球,對她來說商業區就像個花花世界,幾乎忘了自己主要任務,是找到第三張羊皮紙。

要不是經過一戶店家,裡面老闆談論起交租給貴家的事情,艾匡可能都不會回過神來。

「太得意忘形,差啲唔記得搵貴家嘅事……」艾匡捂住臉頰。

重整思緒的艾匡到訪每間店舖詢問店主一次,由於貴家兒子行事高調的作風,每個見到他的市民,都會給外表斯文的艾匡提供情報。

一路上,艾匡追尋到商業區三期的咖啡店。

「就係依到……」

艾匡沒急著進門,而是稍為整理一下儀容,再以從容自然的姿態推門進去,畢竟能在咖啡店消費多半是中產階層。

「鈴鈴」咖啡店的門鈴被推得輕輕搖晃。

咖啡店內沒預期中多人,僅擺放一張長桌在正中,兩邊分別擺放三張椅子,一邊坐著都是男生,另一邊坐著都是女生。

艾匡全神凝望三名男生的後腦勺,一不留神撞到門口的店員。

「哎、對唔住。」艾匡小聲道歉。

此時,背向門口坐著的一名微胖男子,聽見那帶著歉然的聲音後,緩緩轉頭望向身後,跟艾匡對上了一眼。

兩人好像尋找對方許久,那刻世界彷彿只剩下他倆。

被推的店員站穩後,友善的打量艾匡一眼:「小姐,你係嚟參加Speed dating?」

「我其實單純想嚟飲杯咖啡……」艾匡望一望周圍,開始搞清楚情況:「我無報名可以walk-in?哈哈哈。」

店員卻這麼說:「小姐如果你願意嘅話!我哋可以請你飲杯咖啡,只要你肯參加speed dating。」

艾匡照字面解讀:「快速約會?」這項舊社會聯誼活動,艾匡都是初次聽聞。

「即係我哋中間主辦方,提供一個場所供男女互相快速認識嘅場地,最終目的係希望參加者搵自己心儀伴侶!當然參加者嘅質素經過我哋審合。」店員再打量艾匡一次,目光甚是賞識:「嗯!我認為你十分合適。」

「原來係咁……」艾匡再望去那一桌人,這才了解到為何男女分開一邊坐。

「我哋活動都只係啱啱開始,要參加嘛?」店員小聲偷偷對著艾匡,說:「呢到仲有貴族階層嘅男士!好好把握機會。」

艾匡聽完後笑一笑,為免給店員趕出去,浪費時間等待,唯有選擇參加:「我諗識多少少人,都無壞。」

「哈,我即刻去沖杯咖啡俾你。」店員回到吧檯中。

艾匡行往女生那一邊坐下,其餘幾位女生都是穿著華麗洛可可貴族服裝,跟艾匡一身樸素卻雅靜不同,霎時間成為男生的焦點。

貴華持續凝視住行來的艾匡,內心不斷浮出大量讀白:

「你係邊個?」

「你簡直令我震驚!但點解我今日先發現你……」

「上身毛衣濃濃書卷味,步伐散發住貞德端莊,但下身牛仔褲又顯得你好隨性,你唔似嗰班虛偽嘅貴族,至於微捲嘅金髮都幾大膽……」

「係主修文學系嘅學生?你身上嘅氣質已經出賣咗你。」

「你鐘意睇嘅書會唔會包括哈姆雷特?如果係阿拉伯文版本,我哋就有共同話題。」

「歸根究底都係嗰個問題……你係邊個?」

「你依家坐喺我面前,你想俾我認識,或者你測試緊我。」

「好,我接受。」

誰想到,艾匡單單是由門口行到去座位上,貴華都能想到那麼多的事情。

貴華怔了幾秒,立即伸出手:「你好,我係貴華。」

「你好,我係艾……」艾匡握著他手,差點暴露身份:「Christy。」

艾匡兩眼凝望住貴華,心裡想著:「原來就係佢。」

貴華內心興奮不已:「你好克里斯蒂!你食咗飯未?」

「仲未。」

「唔食?」

「一陣食。」

「食咩?」

「可能係雜菜飯。」

「邊到食?」

「求其一間舖頭……」

「即係邊間?」

艾匡語頓了。

「唔好意思,我係好關心女性,你會覺得我急進,但其實係上進。」

「係……」艾匡發現眼前的傢伙,完全是個奇怪人。

「希望我無令你留下壞印象。」貴華說。

「無啊,都係識個朋友啫。」
感恩墨b
新年唔使再送嘉頓什餅 藍罐曲奇
水中魚
貴華
早文祝福
屌 毒撚一蘭對話圖
然後水中魚就開post話自己係好男人但冇女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞