【公子會】《病港II》(46)

926 回覆
1063 Like 14 Dislike
吃飽喝醉的各人拿上餐巾抹一抹嘴唇,象徵宴席完美的落幕。

唯獨貴華盯住叉子上的烤雞頭,一副若有所思的樣子,壓根不知自己過來目的為何,漸漸轉變至思考人生。直至家人離座站起,艾匡送他們一家出去,貴華才意識宴席完結了。

離開臨時皇宮期間,貴華總是偷往女皇瞧去,總感覺跟某個認識的人很像,但外表卻有著差異。

終於,送至橋樑要分開時,貴華忍不住轉身一問:

「克里斯蒂?」

艾匡沒有回應,只是抿嘴一笑,以免在聲音中透露一些端倪。

滿足的貴德和林夫人行到一半,見兒子還呆在原地,便喊他跟上:「貴華,唔好阻住女皇休息。」

「係……」不確定她的貴華,黯淡離開。

貴德拍一拍兒子背脊:「國會新議長,準備好熟讀議事規則未,呵呵呵……」

「呼。」艾匡目送三人離開的背影,鬆了一口氣。

「今日嘅宴席滿意嘛?艾匡女皇。」星宇問。

「幾好,目標已經達成。」艾匡點頭,轉身回大樓去。

數天後,貴德親自帶來那張珍貴的羊皮紙,艾匡如他所願給出一份國會議長的宣誓文件,一旦貴華簽上名字,國會開放時就會正式上任。
兩人得到各自想要的東西後,相互握了握手。

現在,羊皮紙只欠最後一塊,便能拼出國庫所在的位置。

眼下就差最後一塊羊皮紙,艾匡不想事情拖著,被搞得寢食難安,於是再到艾寶琳監獄找上鶴百仙。

這次,她帶上一盤水果籃。

「睇下我帶咗咩俾你。」艾匡把水果籃放下。

鶴百仙二話不說,握條香蕉脫皮大吃:「係果糖啊──」

抱手靠牆的艾匡見他吃得高興,便說:「係時候俾最後一個線索我。」

鶴百仙嘴巴剎時停止,不再進食:「女皇……我哋講好咗,我要一間屋退休避世,安享埋我嘅晚年。」

「要俾你出去,有啲難度。」艾匡直說。

「有咩難度!?」屈腳而跪的鶴百仙,猛地站起湊往艾匡面前。

可被艾匡伸出一腳踩住膝蓋,無法完全站立。

「唔好兇我。」艾匡警告。

「我就快死……」鶴百仙極是神經質,瞪目大喊:「我就快死!反皇派佢哋每日都折磨人,好快到我……我知道好快到我……」

「你唔係唔驚死?你都話自己一把年紀。」艾匡反問。

「如果佢哋爽快啲,直接一刀殺咗我,咁我真係唔驚死嘿嘿……」鶴百仙捏住香蕉,一不為意就捏爛了:「但係我每日係咁等、係咁等,好唔容易先捱到一日,聽日又唔知會唔會俾人拖出去行刑,呢種隨時命懸一線嘅感覺……無時無刻侵蝕緊你精神……我已經頂唔住!」

面色憔悴鶴百仙聲淚俱下,訴說「等待」的痛苦。
人對於「未知」,自古就存在無比的畏懼。

「得你救到我女皇……」鶴百仙抱住艾匡雙腿。

「咁除咗羊皮紙……」艾匡俯首而視,不帶一點情感:「你要教我點鞏固艾氏嘅皇朝?」

「我會將畢生學到嘅權術都教你!」

艾匡伸出玉手,扶他起身:「要幫你離開監獄……都要諗下計仔,始終監獄有反皇派管轄緊,我就咁放你出去,同唔到其他人交代。」

「我命運就喺你手!」

艾匡皺眉苦思了一會兒,說:「之後無論咩事,你都盡量配合我。」

「我會……」

對話結束後,艾匡去找了刑部的主管,打算跟他談一會兒,對方就在大廈的地下層保安室中,跟囚犯無聊下著黑白棋。

當然,囚犯被其他人員看守住,手腳都被手銬限制,做不出任何危險舉動,只能乖乖下棋。

「你係獄長?點稱呼,辛苦你。」艾匡不問自來,打斷了棋局。

「幸會!艾匡女皇。」典獄長以手勢示意部下,拖囚犯出去行刑。

接著,他繼續介紹自己:「我叫史高維。艾匡女皇你居然會嚟咁臭嘅地方……真係唔知應唔應講係我嘅榮幸,我有事可以幫到你?其實我都經常見你嚟探監,但出於保障你嘅私隱,一直無打擾到你,當然我都絕對唔會過問內容。」反皇派的幹部之一的史高維,他身穿棉襖並戴著頂黑色海軍帽。

「我純粹好奇。」艾匡抿著嘴,輕靠桌邊:「點解你唔一次過處死啲保皇派?」

「原因好簡單,一嚟每日行刑可以警示市民中潛在嘅保皇派,二嚟可以令其他保皇派備受心理折磨。」史高維沒賣關子,直接說出原因。

「咁你想唔想知,點解我成日嚟?」艾匡反問。

「係……因為我工作表現唔太好?」史高維面容一僵,表現歉意:「我唔會再捉棋,保證無下一次。」

「其實我經常嚟嘅原因,係因為有某個囚犯佢掌握住一啲重要情報……我需要放佢出嚟。」

「女皇,我哋唔需要釋放任何一個囚犯,只需要少少折磨手段,就可以令佢講出個情報。」史高維站起身,客氣禮貌一笑:「你講我聽係邊個,我可以親自幫你。」

「佢係個老嘢,就算你切佢一隻手指,佢都可能會就咁死咗,我要釋放佢,盡快拎到個情報。」艾匡再次強調。

「艾匡女皇,我好遺憾,我唔可以胡亂釋放囚犯……」史高維十分堅決,無意說出真正原因:「而且,我點都要向姜副領袖請示一聲,保皇派都係危險份子,你一放出去唔難保佢哋會做出啲咩。」

「即係我連放一個人出嚟嘅權力都無?」艾匡輕笑一聲,對「女皇」地位感到無奈。

「唔係!只係……」史高維怕得罪艾匡,說得婉婉轉轉:「只係多個保障,多個徵詢,請你諒解。」

「好~」艾匡爽快離開,不帶一點拖拉:「你就去問姜小姐意見先。」

如無意外,對方都是典型的反皇派幹部,表面上十分支持擁戴女皇,但做事上來都聽命於上級。

沒實權的上位者,總是處處受到掣肘。
早文祝福
有文
每日一推
典獄長 Scoville
唔明
我蠢
每日一推
每日一推
up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞