【公子會】《病港II》(46)

926 回覆
1063 Like 14 Dislike
魔鬼山
艾匡苦惱之際,熊大桔行了過來。

「女皇、艾匡……」熊大桔再拿出兩張馬戲團門票,試圖邀請艾匡共賞:「你之前話過,好想東星馬戲團嘅表演……」

「係?」回神的艾匡望過去。

「雖然依家講唔係好啱時候,但我想……」

「哥。」熊小柑忽然打斷對話,向他借一步說話:「有啲嘢想同你傾傾。」

「哦,喔……女皇等等再同你講。」熊大桔第二次邀約失敗。

熊大桔行到妹妹旁邊,兩人交頭接耳低聲對話,似乎有心不讓外人聽見,包括艾匡本人。

鶴百仙趁兩兄妹沒注意,暗暗開腔提醒艾匡:「女皇,唔係猶豫嘅時候,始終要落手……」

「威逼利誘都試下先……」艾匡說。

「唔洗諗……我好清楚佢哋呢種性格嘅人……絕對唔會妥協……」鶴百仙按著耳朵的傷口,咬緊牙關一副面目猙獰的樣子:「我會繼續喺座山轉圈,等個天黑少少,落雨山路滑少少嗰陣,搵機會偷襲佢哋,你只需要配合我!」

「噫……」

「你係倖存區嘅女皇!艾氏皇朝最後一任繼承人!你就係艾寶琳化身!」鶴百仙壓抑著激動的腔調,訴說著牽動情緒的話:「唔想俾外人侵佔呢片土地,變成個不堪入目嘅地方,你必須要清除佢哋!」

艾匡緊閉眼睛,困難地說出:「我明白……」
「只要唔好俾虛假嘅感情呃到,你就所向無敵。」

「但你點知……」艾匡抬頭望上天,沒什麼烏雲聚集:「個天會落雨?」

「魚鱗雲啊!你無讀過書?為咗呢日,我仲特登詐病多一個月,落雨會帶嚟好多不穩定因素,特別喺呢啲魔鬼山到路窄難行……」鶴百仙真是知天知地。

天上確實浮著一片一片魚鱗般的雲。

鶴百仙為了連天氣優勢都佔盡,寧願選擇多躺病床一個月。

「你係特登揀依到?」

「咁就當然啦嘿嘿嘿……」鶴百仙暗暗發笑。

恰好,兩兄妹那邊談完了,艾匡和鶴百仙的對話都就此結束。

「呼。」熊大桔坐回艾匡身邊,時不時斜目偷看。

「大桔。」艾匡驀地喊他名字。

「係?女皇。」

「對你嚟講,幾多身家嘅艾幣先叫多?」
「我諗……」熊大桔思考許久,答:「一百萬?」

「咁假如,假如啊,嗰班保皇派突然出現,話會俾個有一百萬艾幣嘅寶箱你,只要你唔供出佢哋位置,你肯唔肯收?」艾匡問個假設性問題。

熊大桔毫不猶豫:「我當然唔會收。」

「咩原因?」

「我覺得清除佢哋,遠比一百萬重要。」

「如果係二百萬?」

「一千萬都唔會。」

「如果係我俾你?」

熊大桔怔住:「女皇你講緊咩……」

「都話係假設性問題。」

「如果係你俾我,見我當見唔到保皇派喺邊?」

「嗯。」艾匡點頭。

「我會問下你原因先,你咁做總有原因。」

「如果我無原因呢。」

「唔……」熊大桔閉著嘴唇,苦惱思索:「我……都係唔會。」
「有原因?」

「我始終係反皇派嘅人,上級係珒姐,我可以瞞住佢咁做。」

「我明白哂。」艾匡拍拍熊大桔膊頭,給出一個不尋常的微笑:「你係個盡忠職守嘅人。」

休息一會後,熊小柑提議繼續起行,但鶴百仙遲遲不願站起,說自己仍未回氣。

「未抖夠?」熊大桔抽住鶴百仙右耳朵。

「你、你你你又想點啊!?」鶴百仙驚慌大喊,表現得縮頭縮尾。

「死廢老睇下你……郁得咁勁,仲話未抖夠?」熊大桔抽起他整個人,迫使他繼續行:「繼續行!」

「嗚……噫……」鶴百仙唯有就範。

沒有終點的路雖然要繼續行,但緊接下來的天氣,正如同鶴百仙所料,開始下起一點點的雨水,泥做的山路要更小心行,因為一不小心會滑落坡下,有時候要捉住樹枝或石塊才走得穩。

「行咗咁耐,雨都落埋,究竟我喺到陪你做緊咩白癡嘢……」熊大桔越行越憤怒,盯著鶴百仙的背影:「十五分鐘!十五分鐘內!我再見唔到一個保皇派嘅人,你擔保你一定唔會好受……」

影帝鶴百仙繼續演戲:「保、保皇派餘黨據點匿得好隱密!唔係咁易搵到!我都係憑印象搵緊……」

「呢個唔係我責任!」熊大桔回罵。

轉眼間,山林吹來陣陣快風,樹葉沙沙作響,不少蟑螂地上爬來爬去,天氣變得陰晴不定。

有次艾匡意外滑倒,手掌給擦傷了,熊大桔果斷上前割掉鶴百仙的耳朵,配合疼痛的叫聲可謂淒風苦雨。

「嘩呀──啊啊啊啊──」鶴百仙按著耳朵傷口,山上叫個不停。

「我應該一早就殺咗你!」熊大桔把頭髮梳後,準備就地剖開鶴百仙肚皮。

「唔好啊!」艾匡衝去抱住熊大桔,再次制止他的殺意。

「艾匡女皇……」一旁觀看的熊小柑,不禁詢問:「點解你不斷幫住佢。」

「嗄……嗄……」艾匡沒能回答到她的提問。

「你三番四次維護呢個人到底係點解?係咪你哋存在一啲我哋唔知嘅事。」儘管不該質疑君主,聰明的熊小柑還是懷疑起來。

「我只係唔想……錯失呢個機會……」艾匡一邊解答,一邊用力抱住她哥:「而且我承諾過佢,唔會將佢賜死,只會終生監禁……」

「但情況已經唔同,佢喺墳場嗰陣刻意整聲想害死我阿哥!」熊小柑指著他喊。

「佢喺牢房受拷問嗰陣,都差啲俾我哋害死……大桔!」

多靠艾匡多次從後抱腰阻止,熊大桔的殺意總算被天上冰冷的雨水熄滅,餘下艾匡緊緊的擁抱。

「啊!」熊大桔晦氣得把匕首擲向鶴百仙,剛好落在他的頭頂上,插住其背後靠著的樹木。

「哥你落唔到手就我嚟!」熊小柑看不下去,拿著匕首便衝往鶴百仙。

直覺貫頂的艾匡猛地轉身,看準熊小柑手上的匕首,拔刀擊飛!

「噹──!」出刀快、狠、準。

熊小柑只覺虎口一震,手中匕首即時飛脫,掉落到山坡之下。

「我‧叫‧咗‧停‧手。」

艾匡狠狠盯著她,眉宇間露出未曾展示過的深沉。

「我……」熊小柑一愣。

「……」跟艾匡相處了三個月的熊大桔,都給不出反應。

僅得鶴百仙露出喜悅的嘴臉,喃喃唸道:「係皇啊……」

熊小柑吞一吞喉,收起戰鬥姿勢:「對唔住。」

「俾少少時間佢,佢係老人家,頭腦唔好。」艾匡說。

良久,熊大桔方回答:「嗯……」

「繼續。」艾匡對鶴百仙說。

「係……女皇。」鶴百仙再三領路。

今天的旅程,終點只有一個。

死亡。
咁早有文
係文呀
阿伯個感覺有啲似hunter個普夫
艾匡好撚煩
艾匡係煩膠但佢要殺兩兄妹有幾難
早文祝福
課金今日冇?
煩膠匡
其實我覺得熊大柑煩啲
成個人勁急躁
其實愈多人屌艾匡,愈係證明佢呢個人設做得好 集軟弱、猶豫、恐懼、誤判等等缺點於一身嘅角色,完全推翻左一開始佢被迫害好可憐嘅形象。

佢黑化嘅過程其實合情合理,登上咗王位係更加令佢心入邊嘅不安恐懼湧現。可能好多人都覺得佢好戇鳩好左膠,但其實佢一路以嚟都係咁 只不過以前仲係細路女,大家唔覺有問題。依家登基做咗女王都係咁,就令到大家好反感。

同埋佢嘅軟弱同埋猶豫會令到劇情有啲好拖嘅感覺 其實大家都估到劇情之後嘅推進大概會係點,但係就不停拖拖拉拉咁
其實墨巴寫艾匡依個角色寫得好好
好多病讀投入到唔太鐘意佢
小朋友坐皇位難怪會比人駕空
帝王學咁多年就係得呢少少?
男人都係想屌西
大諗頭到想屌女王
一野殺左佢算9數吧啦

拖咁撚耐文 進度無變過
反而比較想知
殺咗佢地艾匡返去點交代
艾匡都on9,條鶴百仙會咁樣對大桔小柑,咪一樣會咁對你,你當自己係人地個女咩,咁古惑條友,放左出去唔駛旨意會招供

佢明知自己招供會死,分分鐘想隊冧埋艾匡,自己可以甩身
睇埋先啦
大桔剎停兄長的行為:「哥!睇下隻左手先,骨有冇斷到?」

「無,只係甩骹。」熊大桔自行移位接駁,啪格一聲左臂復原。

應該係小桔先啱
「有原因?」

「我始終係反皇派嘅人,上級係珒姐,我(唔)可以瞞住佢咁做。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞